x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Magia filmului a dat năvală în templul însorit al copilăriei

Magia filmului a dat năvală în templul însorit al copilăriei

de Maria Sârbu    |    08 Aug 2012   •   21:00
Magia filmului a dat năvală în templul însorit al copilăriei

S-a dat tonul bucuriei in orasul Piatra Neamt. E vorba de bucuria adusa de Festivalul International de Film pentru Copii si Tineret "Punguta cu doi bani", organizat de Asociatia Culturala Vox Artis, cu sprijinul CNC, al administratiei municipale si al celei judetene. Evenimentul a inceput miercuri la cinema Dacia Panoramic intr-o atmosfera cat se poate de deosebita. Copiii orasului au ajuns la locul cu pricina mergand in alaiul Cocosului ­ mascota festivalului ­ care isi ducea punguta "plina cu filme" pe ritmuri de fanfara. Intr-un faeton, tras de cai frumosi, stateau membrii Juriului Junior ­ copii care vor acorda premiul lor in festival.

Cocosul si-a ocupat locul pe scena in strigatele de bucurie ale spectatorilor, animati si de talentul de amfitrion al directorului festivalului, actorul Ioan Cucoara, ajutat de echipa sa.
Au venit multi musafiri, erau de fata membrii Juriului de specialitate ­ profesionisti in domeniu. A venit, strigata in cor de multime "Dra-ga, Dra-ga, Dra-ga", Draga Olteanu Matei, cea care fusese asigurata la editia trecuta ca inainte de inceperea festivalului din acest an cinematograful din Piatra Neamt va fi renovat si ii va purta numele. A venit si cel care a promis, directorul de la RomaniaFilm, pentru a-si cere scuze ca nu si-a putut tine promisiunea. Cinematograful e acelasi... vechi, urat.
Prezenta Dragai Olteanu Matei in mijlocul multimii de copii care aruncau baloane colorate prin sala facea ca aceste clipe sa fie frumoase.

Mesaj emotionant
Festivalul a fost "binecuvantat", printr-o scrisoare trimisa publicului si organizatorilor, de Elisabeta Bostan, sufletul acestui eveniment, caci datorita acestei doamne a fost reluat anul trecut, dupa 20 de ani, Festivalul "Punguta cu doi bani". In scrisoare, autoarea unor exceptionale filme pentru copii, spunea ca ar trebui de organizate astfel de festivaluri in toata tara.

In deschidere a fost prezentat lungmetrajul "Campioana", productie Romania – Canada (1990), in regia Elisabetei Bostan. Protagonista, Izabela Moldovan, a fost de fata si a vorbit, vadit emotionata, despre rolul sau facut la nici 12 ani. Si ce rol a facut acea fetita...

Filmele din festival sunt proiectate atat in sala de cinema, cat si in aer liber ­ in Curtea Domneasca. Programul competitiv cuprinde productii din Germania, Ungaria, Rusia, Suedia, Finlanda, Turcia, Norvegia, Belgia, Cehia, Franta, Anglia, Danemarca, Romania. Au fost selectate multe filme si in afara concursului.

I-am solicitat opinia despre festival criticului Magda Mihailescu, membru al juriului si anul trecut, si in acest an, dar si la prima editie desfasurata cu multi ani in urma, cand era in juriu si marele Ion Popescu-GOPO. Distinsul critic ne-a spus: "Fata de anul trecut, anul acesta, spre surpriza mea, sunt foarte multe filme din diferite tari, ceea ce e foarte bine pentru tinuta unui festival si pentru scopul lui, caci festivalurile sunt facute ca sa arate ceea ce nu se poate vedea pe ecrane intotdeauna. Sper ca va continua tot asa, cu seriozitate, cu harnicie si sa ajute si cei in drept. Ne aducem aminte ca acum un an ni s-a promis solemn ca anul acesta vom intra intr-o sala noua, cu numele Dragai Olteanu Matei, indragita noastra actrita, care este o personalitate a locului. Este un om atat de deosebit, atat de dedicat si atat de intelegator ca nu s-a suparat ca cinematograful inca nu poarta numele ei, dar nu este bine sa promiti ceva si sa nu te tii de cuvant. Speram ca la anul va fi altfel (...)".

×