x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Margareta Pâslaru, invitată de onoare la Festivalul Tânăr de Sibiu

Margareta Pâslaru, invitată de onoare la Festivalul Tânăr de Sibiu

22 Oct 2019   •   21:40
Margareta Pâslaru, invitată de onoare la Festivalul Tânăr de Sibiu

Margareta Pâslaru este invitatul de onoare al celei de-a cincea ediții a Festivalului Tânăr de Sibiu, care va fi deschisă pe 1 noiembrie, de la ora 18:00, la Teatrul Gong, cu proiecția filmului „Veronica”.

Filmul „Veronica”, inspirat de fabulele lui La Fontaine și regizat de Elisabeta Bostan, a fost lansat în 1972.

Margareta Pâslaru, care interpretează rolul Zâna cea Bună, joacă alături de Lulu Mihăescu și Dem Rădulescu. „Veronica” spune povestea unei fetițe care trăiește într-un cămin și, la împlinirea vârstei de 5 ani, primește o traistă fermecată care îi poate îndeplini orice dorință, doar dacă ea este cuminte, darnică și prietenoasă.

Unul dintre cele mai populare filme românești din toate timpurile, potrivit statisticilor Centrului Național al Cinematografiei, „Veronica” a fost vizionat de peste 3,5 milioane de spectatori în cinematografele din țară.

Accesul la evenimentul de deschidere și proiecție va fi liber, în limita locurilor disponibile.

Margareta Pâslaru va reveni la Sibiu după 54 de ani de la filmările pentru lungmetrajul „Tunelul”, în regia lui Francisc Munteanu, care au avut loc aici.

„Trăirile personajului Iulia - diferite de la un cadru la altul - dramatismul, emoțiile ascunse, vulnerabilitatea mascată prin «siguranța» afișată în local, toate mi-au stimulat creativitatea”,  transmite Margareta Pâslaru.

Filmările pentru „Tunelul” au avut loc în 1965 la Sibiu, Buftea, Mosfilm, iar premiera, în 1966, la Festivalul Național „Pelicanul de Aur” de la Mamaia, unde artista a primit "Diploma de debut in cinematografie" pentru rolul Iulia.

Margareta Pâslaru, cântăreață - compozitoare, actriță de teatru și film și producător de televiziune, a debutat la finalul anilor 1950. Printre cele șapte filme în care a jucat se numără „Veronica”, „Gloria nu cântă” și „Expresul de Buftea”.

Este prima solistă de muzică ușoară care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., în 1969, după ce în România a câștigat Discul de Aur în 1968. Prin emisiuni radiofonice susține tineri de viitor începând cu 2007, iar din 2010 le oferă un premiu anual pentru originalitate. Palmaresul ei cuprinde peste 700 de înregistrări, rezultat al colaborării cu 65 de compozitori, dar și al interpretării unor piese din repertoriul străin.

În 1996, a devenit membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale românești și protecția copilului, iar în 2000, cetățean de onoare al Municipiului București.
A primit în 2013 Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decorația fiindu-i înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I.

În 2016, Margareta Pâslaru a fost recompensată cu placheta „Artist plurivalent”, premiul de excelență pentru întreaga carieră oferit de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc între 1 și 10 noiembrie, la Teatrul Gong.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt disponibile online, pe Entertix.ro.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral. Co-finanțat de Centrul Cultural German și co-produs de Radio România. Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim și Rollercoaster PR.

Prezentat de Zile și Nopți în parteneriat cu Music Channel, Ziarul Metropolis, Scena 9, Revista Amfiteatru, Sibiu 100%, Turnul Sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Hermannstader Zeitung, Star Sibian, Capital Cultural, Știri de Sibiu.

×
Subiecte în articol: Margareta Paslaru