x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Marylin - Marilyn. Basmele nu sunt o minciună

Marylin - Marilyn. Basmele nu sunt o minciună

de Rodica Mandache    |    21 Sep 2012   •   21:00
Marylin - Marilyn. Basmele nu sunt o minciună

In August a disparut "ursitoarea palida a vantului singuratec", cum a numit-o un mare scriitor, Norman Mailer, care nu a cunoscut-o niciodata.

A fost ultima aristocrata a cinematografului.

In ziua de 5 August 1962 - ingerul s-a prabusit. In ziua aceea vestea incredibila a facut inconjurul lumii. Marilyn a disparut!

Accident! Sinucidere? Dupa 50 si ceva de ani nu s-a aflat raspunsul. Legenda ei devine din ce in ce mai puternica! Cum? Mister!

Se numea Norma Jean Dougherty. Daryl Zanuck, facatorul de vedete, a decis ca numele ei va fi Monroe - nume de presedinte american - si numele de botez, Marilyn, care i s-a potrivit. Un nume sugestiv, un nume poetic, cum a scris Catrinel Oproiu.

A fost cea mai uluitoare metamorfoza de la o fata ca oricare alta la starul hollywoodian - simbolul sexual al Americii.

A provocat delirul multimii. Primea 500 de scrisori pe zi. Tulbura, seismiza, fermeca.

Marele Lawrence Olivier a regizat si jucat cu Marilyn in "Printul si dansatoarea".

La prima intalnire eram cu Rattigan, autorul piesei si cu Milton Greene, fotograful ei. Am asteptat-o aproape o ora. M-am enervat si am strigat:

- Marilyn, vino sa te vedem! Murim de nerabdare!

Si a intrat. O clipa dupa ce a aparut eram cu totul la picioarele ei. Era spirituala, avea un haz aproape incredibil, era mai atragatoare decat poate fi cineva. Simteam ca o sa ma indragostesc de ea nebuneste.

Era foarte speciala. Avea doua ipostaze diferite fara nici o legatura intre ele - era vorba despre o dedublare a personalitatii - nu exagerez cand spun ca nu era in toate mintile. Dar...a fost un mare noroc ca am cunoscut-o.

Dramaturgul Arthur Miller - marele dramaturg american i-a fost cel de-al treilea sot. Casnicia lor, spune Norman Mailer, a fost una dintre cele mai bizare combinatii mitologice.

El spune despre Marilyn: "Era mereu in cautarea pasionata a semnificatiei existentei. Langa ea, viata parea fara sfarsit. Era FEMEIA!"

Oricine isi regasea copilaria in zambetul ei vulnerabil.

Portretul lui Norman Mailer, care n-a cunoscut-o niciodata - "Era intruchiparea povestii noastre de iubire, era fata cea blonda si frumoasa cu vocea ei senzuala si placuta, cu faptura ei rivalizand in prospetime cu aerul curtilor interioare. Era idolul nostru, dulcele idol al sexului - dulceata emana din ea sunete mladioase de vioara."

In incheiere, as vrea sa scriu ca era teribil de inteligenta.

Billy Wilder, regizorul filmului ei cel mai bun, "Unora le place jazzul" scrie despre ea: "A fost unica creatura cinematografica pe care am cunoscut-o vreodata."

"Era o femeie rara." scrie Marlon Brando.

Avea transfigurare si cand juca, si in cotidian. Poate ca altele erau mai frumoase, dar ea avea ceva in plus, ceva luminos care a distins-o de restul lumii, obligandu-te sa-ti doresti compania acestei ingenuitati pe cat de timida, pe atat de vibranta. Iradia lumina si era vulnerabila.

×