x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Meryl Streep, tiradă împotriva lui Walt Disney: "Misogin, rasist, antisemit hidos"

Meryl Streep, tiradă împotriva lui Walt Disney: "Misogin, rasist, antisemit hidos"

10 Ian 2014   •   16:55
Meryl Streep, tiradă împotriva lui Walt Disney: "Misogin, rasist, antisemit hidos"

Actriţa americană Meryl Streep a stârnit vâlvă în cadrul unei decernări de premii cu o tiradă împotriva fostului realizator de filme de animaţie, Walt Disney, pe care l-a numit: "misogin, rasist, antisemit hidos".

Discursul actriţei a venit în contextul în care se discuta despre filmul "Saving Mr. Banks" în care Walt Disney este personaj. Filmul spune povestea modului în care Walt Disney a convins-o pe scriitoarea P.L. Travers să accepte ecranizarea romanului ei, Mary Poppins.

Într-un discurs de nouă minute, Meryl Streep a lăudat-o actriţa Emma Thompson, care interprezează în film rolul scriitoarei P.L. Travers, însă când a venit vorba despre Walt Disney, aceasta a avertizat publicul prezent la gală că nu poate avea o părere bună despre el.

Streep l-a numit pe Disney misogin, citând celebra sa maximă "nu am încredere în femei şi pisici" şi dând exemplu o scrisoare a animatorului în care refuza o aplicantă la postul de animatoare afirmând că: "funcţiile creative sunt rezervate pentru bărbaţi".

Actriţa a amintit şi de stereotipurile rasiste prezente în desenele animate de la începutul carierei lui Disney, menţionând şi afilierea animatorului la "Motion Picture Alliance", organism format în anii '40 cu scopul de a combate propaganda comunistă din filmele holywoodiene, care s-a afirmat, însă, şi prin ideile anti-semite.

Afirmaţiile actriţei au fost combătute imediat de Muzeul Walt Disney, condus de familia animatorului, printr-un mesaj pe Twitter: "Hei, Meryl Streep! Vrei să afli adevărul despre Walt Disney? Vizitează muzeul şi îţi vom oferi un tur. Sau caută pe Google".

De asemenea, Floyd Norman, un animator care a lucrat pentru Disney, a scris pe blogul personal că Streep a exagerat prin atacul ei.

Norman l-a apărat pe Disney, spunând că "a fost un om animat de ideile timpului" care "a avut defecte ca fiecare altul".

"Nu a fost un om perfect şi nici nu am avut pretenţia asta de la el. Ca noi toţi, Disney s-a maturizat în timp şi a ajuns să accepte că femeile pot concura alături de bărbaţi. Şi-a dat seama că talentul nu are culoare sau etnie şi a început să judece oamenii după realizări. Nu este un american care merită demonizat. Walt Disney merită respect", a scris Norman. 

×
Subiecte în articol: meryl streep Walt Disney