x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Mungiu, despre oi şi ciobani

Mungiu, despre oi şi ciobani

de Roxana Ioana Ancuta    |    Oana-Maria Baltoc    |    18 Feb 2008   •   00:00
Mungiu, despre oi şi ciobani

SUBIECT DE FILM ● Cum este percepută integrarea europeană la stână
Cristian Mungiu a mărturisit publicului prezent sâmbătă la lansarea DVD-ului cu filmul "4, 3, 2" că s-a implicat în realizarea unei pelicule despre modul în care afectează integrarea europeană o comunitate închisă cum e cea a ciobanilor.


SUBIECT DE FILM ● Cum este percepută integrarea europeană la stână
Cristian Mungiu a mărturisit publicului prezent sâmbătă la lansarea DVD-ului cu filmul "4, 3, 2" că s-a implicat în realizarea unei pelicule despre modul în care afectează integrarea europeană o comunitate închisă cum e cea a ciobanilor.


Întâlnirea publicului bucureştean cu echipa filmului premiat la Cannes, Cristian Mungiu, Laura Vasiliu, Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov, a debutat la magazinul Diverta, apoi s-a mutat în subsolul Librăriei Cărtureşti, într-un mediu ceva mai special, ţinând cont de faptul că într-un colţ al încăperii s-a reconstituit aproape fidel camera "de tortură" a hotelului în care se desfăşoară cea mai mare parte a peliculei. Patul, pătura, un televizor Sirius, o valiză, masa pe care se afla servieta "de lucru" a domnului Bebe dotată, printre altele, cu un pieptene, o sticluţă cu tinctură de iod, mănuşile chirurgicale ale doctorului impostor, un stilou şi două perechi de andrele, au fost expuse publicului larg. Servieta nu mai fusese deschisă de la terminarea filmărilor şi până acum. Din păcate, toate aceste obiecte n-au putut fi văzute decât sâmbătă. Însă trofeul Palme d’Or, adus şi el pentru a fi admirat, va rămâne în expoziţie până la sfârşitul acestei săptămâni, mai precis până vineri, alături de alte trofee importante pe care le-a câştigat "4, 3, 2" în toată lumea, 10 mp de articole din presa străină desfăşuraţi pe un panou, chiar aproape de intrarea în expoziţie, cataloage cu alte însemnări despre film şi reviste care-au adus în prim plan realizarea lui Cristian Mungiu, afişe de prezentare a filmului din Israel, Polonia, Turcia, SUA, Germania, Franţa, Olanda, Danemarca, Taiwan, Spania, Cehia şi Norvegia.


ŞTEFAN CEL ADEVĂRAT. În faţa publicului, regizorul şi-a exprimat dorinţa de a realiza un film despre Ştefan cel Mare, "despre cum era cu adevărat, nu cum ne-a fost prezentat în manualele de istorie", şi a precizat că în prezent ajută un tânăr regizor să facă "un film despre oi şi ciobani", proiect realizat în dorinţa de a se oferi "un exemplu al felului în care ne afectează asimilarea valorilor cultural-europene şi integrarea europeană. Şi dacă la oraş acest concept se vede altfel, în clipa în care intri într-o comunitate atât de închisă, cum e cea a ciobanilor, percepi această schimbare la alt nivel", a precizat regizorul.


POLITICA, SUBIECT MĂRUNT. Persoanele prezente la lansare i-au sugerat lui Mungiu diverse teme pentru următoarele sale proiecte cinematografice, de exemplu, abordarea unui subiect cu trimitere la actuala criză politică din România. "Consider că nu trebuie să fac neapărat eu, ca regizor, toate poveştile şi subiectele pe care mi-ar plăcea mie să le văd pe ecran, ci să-i ajut şi pe alţii să le realizeze. Cât despre politica din acest moment e bine să aşteptăm să se aşeze lucrurile un pic. Acum scena aceasta este plină cu tot felul de figuranţi, cu oameni care ne ocupă spaţiul la tv şi la care poţi să nu te uiţi. Şi găsesc că subiectul politic este ceva mărunt. Nu reprezintă neapărat un subiect de film."


NOSTALGIE ŞI AUTOIRONIE. Mungiu a explicat că nu are nostalgii în ceea ce priveşte Epoca de Aur, şi că Mobra Film, denumirea casei sale de producţie, a fost mai mult o alegere care ţine de autoironie. "Este ciudat să încerci să impui în România un brand ca Mobra şi să ai pretenţia ca oamenii să te ia în serios. Şi cu toate astea am câştigat Palm D’or şi ne producem filmele singuri. Nu am nici un fel de nostalgie pentru Epoca de Aur, însă am o mare nostalgie pentru vârsta mea de 15, 20 sau 25 de ani, pe care cred că o avem toţi. Îmi place foarte mult să povestesc într-un film sau la o bere poveştile pe care le-am auzit atunci. Era o perioadă în care ajungeau la noi mai multe poveşti decât ajung astăzi. Poate şi pentru că atunci aveam mai mult timp. Astăzi lumea e agitată, fiecare se grăbeşte să ajungă undeva, să facă ceva. Pe vremea aceea discutam, citeam cărţi, nu aveam decât două ore de program la televizor şi nu exista nici internet. Iar la filmul ăsta ne-a făcut plăcere să ne amintim foarte multe dintre acele detalii, dar nu am nici o simpatie pentru epoca comunistă.


PRESIUNI. Mungiu a admis că simte o oarecare presiune în ceea ce priveşte următorul proiect pe care îl va realiza, după succesul pe care l-a înregistrat cu "4, 3, 2": "Toată lumea se aşteaptă, acum că am luat Palme d’Or şi nu am luat Oscarul, ca data viitoare să iau cel puţin Oscarul. Acest film a avut o soartă grozavă. Şi sperăm să facem un film care să creeze la fel de multe emoţii, nu să ia la fel de multe premii. Nu asta e important. Dacă o să găsim ceva care să spună oamenilor la fel de mult, atunci o să fim foarte mulţumiţi".


BUGET DE HOLLYWOOD. Mungiu a mai spus că până la sfârşitul acestui an va filma pentru cel de-al doilea film din trilogia "Amintiri din Epoca de Aur", căruia nu i-a găsit încă un titlu. În ceea ce priveşte ultimele două lungmetraje ale trilogiei, Mungiu s-a gândit să le grupeze sub două tematici ­ "Tales of love ­ despre iubiri domestice în Epoca de Aur" şi "Tales of power ­ despre autoritate", iar acestea să fie formate din câte trei filmuleţe a 30 de minute, filme care vor fi regizate de Răzvan Mărculescu, Hanno Hoffer şi Tudor Popescu, în vreme ce el va fi scenarist şi producător. De asemenea, regizorul premiat cu Palm D’or ne-a declarat că, deşi a primit propuneri de a regiza filme la Hollywood, cu bugete asigurate de peste 20 de milioane de dolari, nu doreşte să lucreze la o producţie care nu îl reprezintă: "Simpatia şi încrederea de care mă bucur din partea publicului sunt mai importante decât banii ăştia".


 "4, 3, 2", la HBO

HBO va difuza la 30 martie, de la ora 20:00, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", pentru ca la 28 martie, de la ora 22:00, să fie difuzat un alt film de Cristian Mungiu, "Occident". Comedia realizată în 2002 îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tania Popa. De asemenea, postul va difuza în martie şi alte filme semnate de regizori români din "noul val" cinematografic. Astfel, la 3 martie, ora 23:30, va rula scurtmetrajul "Lampa cu căciulă", în regia lui Radu Jude, iar la 4 martie, de la 22:30, "Marele jaf comunist", documentar realizat în 2004 de Alexandru Solomon.

×
Subiecte în articol: arte film mungiu