x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Mungiu, zece premii Gopo

Mungiu, zece premii Gopo

de Oana-Maria Baltoc    |    05 Mar 2008   •   00:00
Mungiu, zece premii Gopo

FĂRĂ SURPRIZE ● "4,3,2” a dominat gala filmului românesc
Decernarea trofeelor Gopo, desfăşurată marţi seară la Palatul Regal, a confirmat faptul că avem încă prea puţine filme pentru o gală care încearcă să urmeze modelul unor festivităţi europene ca BAFTA sau César. Mungiu a declarat că are "o strângere de inimă", pentru că a trebuit să urce atât de des pe scenă, şi şi-a exprimat speranţa ca, pe viitor, să candideze mai multe pelicule la secţiunile acestor premii.


FĂRĂ SURPRIZE ● "4,3,2” a dominat gala filmului românesc
Decernarea trofeelor Gopo desfăşurată marţi seara la Palatul Regal, Sala Tronului, a confirmat faptul că avem încă prea puţine filme pentru o gală care încearcă să urmeze modelul unor festivităţi europene ca BAFTA sau Cesar.


Cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Gopo s-a concentrat asupra a două filme multipremiate, "4,3,2” în regia lui Cristian Mungiu şi Califonia Dreamin’ (Nesfârşit) regizat de Cristian Nemescu, care au şi fost singurele nominalizări la nu mai puţin de opt categorii. Astfel, pelicula lui Mungiu a plecat acasă cu zece trofee, pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună actriţă în rol principal-Anamaria Marinca, Cel mai bun actor în rol secundar-Vlad Ivanov, Cea mai bună actriţă în rol secundar-Laura Vasiliu, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet, Cea mai bună scenografie, Premiul publicului pentru filmul cel cu cel mai mare succes la box-office în 2007 şi Premiul performanţa anului.


MAI TARE CA ASSANTE. Avalanşa de premii i-a făcut pe unii dintre invitaţi să comenteze ironic cum că Mungiu ar fi trebuit să aibă masa aşezată pe scenă la câte drumuri a fost nevoit să facă pentru a-i fi înmânate statuetele. Dealtfel, premiatul cu Palme d’Or la Cannes, Cristian Mungiu, a şi declarat că îl bucură foarte mult premiile, dar că speră să apuce ziua, ca cineast român, "să fiu premiat într-o ceremonie în care numărul filmelor produse în anul anterior să fi fost cu mult mai mare decât premiile acordate”.

California Dreamin’ (Nesfârşit) a luat cinci premii, pentru Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal (Răzvan Vasilescu, care l-a învins pe Armand Assante), Cel mai bun montaj, Cele mai bune costume şi Tânăra speranţă (Tudor Voican). Actorul Răzvan Vasilescu a apreciat locul de desfăşurare a Galei şi actorii, însă nu la fel de încântat a fost de ceremonie, care i-a dat senzaţia de "sărăcie", deoarece replicile de pe scenă au fost puţine şi nu toţi actorii puşi să le prezinte le ştiau pe de rost, fiind nevoiţi să le citească de pe foi.


PREMIU CU DEDICAŢIE. Festivitatea a avut parte şi de momente sobre prilejuite de evocarea artiştilor care care ne-au părăsit anul trecut (actorii Adrian Pintea, Victor Moldovan, Radu Panamarenco, Ion Fiscuteanu, actriţa Cloudy Bertola, regizorul şi scenaristul Sava Stiopul, Florian Pittiş, George), dar şi tânărul Cristian Nemescu, căruia Cristian Mungiu i-a dedicat în semn de respect unul dintre trofeele primite: "E foarte plăcut să fiu în competiţie cu California Dreamin’ (Nesfârşit). Şi cu toate că nu îmi place ideea de a dedica premii îl dedic pe acesta lui Nemescu. Mi-a plăcut foarte mult filmul lui”, a mărturisit regizorul.


AMINTIRI DE PE PUNTE. Au mai fost decernate trofee pentru Cea mai bună muzică originală (Îngerul necesar), Cel mai bun documentar (Război pe calea undelor-Alexandru Solomon), Cel mai bun scurtmetraj (Valuri-Adrian Sitaru), Cel mai bun film european (13 Tzameti-Gela Babluani) şi trei premii speciale pentru întreaga carieră (Jean Constantin), pentru împlinirea a 30 de ani de la realizarea serialului "Toate pânzele sus”, distincţie oferită de Mihaela Rădulescu, şi premiul pentru sprijinirea filmului românesc care i-a revenit lui Thiérry Fremaux. Reunirea echipajului de actori din distribuţia primul serial românesc "Toate pânzele sus”, alături de regizorul Mircea Mureşan, s-a transformat într-o bună ocazie pentru a depăna amintiri de la filmări. Sebastian Papaiani, "căpitanul" Ion Besoiu, Jean Constantin, Gheorghe Visu, Julieta Szony (singura femeie de pe puntea corabiei) şi-au exprimat convingerea că o continuare a serialului ar fi extrem de bine primită în cinematografe. Regizorul Mircea Mureşan a declarat amuzat, după înmânarea trofeului, că anul viitor are de aniversat nu mai puţin de cinci filme, printre care 30 de ani de la "Ion”, 20 de la Maria şi marea şi 25 de la Horea.


OSCAR VS PALME D’OR. Gala, transmisă în direct la TVR 1 nu a fost lipsită de probleme tehnice, legate de sonorizare dar şi de difuzarea pe ecrane a scenelor din filmele nominalizate. Gafele au venit şi din partea invitaţilor care au înmânat trofeele, unul dintre păţiţi fiind chiar ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acesta a fost răsplătit cu aplauze după ce a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru a sprijini filmul românesc, însă în dorinţa de a da importanţă premiilor Gopo le-a comparat cu Oscarurile în prezenţa lui Thierry Frémeaux, delegat general al Festivalului de Film de la Cannes şi invitat de onoare al Galei Gopo. De asemenea, Iorgulescu s-a declarat încântat de faptul că omuleţul Gopo a "urcat" pe locul unde regii României au stat pe tron: "Filmul românesc se aşează pe locul meritat, prin valorile şi prin succesele avute în ulimul timp. Cred că în această seară am asistat la naşterea unei tradiţii”.

Vă reamintim că Jurnalul Naţional îi va dedica lui Ion-Popescu Gopo un număr special şi va edita un DVD cu creaţiile sale cinematografice de excepţie.


APRECIERI.Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost Thierry Frémeaux, delegat general al Festivalului de Film de la Cannes, regizorul Radu Mihăileanu şi Jurgen Biesinger, producător executiv al EFA Productions, compania de producţie a Academiei Europene de Film. Frémeaux a declarat într-o conferinţă de presă care a precedat Gala Premiilor Gopo că se află aici pentru a demonstra ataşamentul Franţei pentru cinematografia românească. Frémeaux a vorbit despre cinematografia românească, manifestându-şi bucuria pentru "noul val" şi amintind de marile succese "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, care a obţinut Palme d'Or în 2007, şi "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu, care a obţinut premiul Un certain regard la ediţia trecută a festivalului. De altfel, el s-a declarat "dezamăgit" de parcursul "4,3,2" de după Cannes, în sensul că filmul nu a fost selecţionat la Oscar. " Mă aştept ca la festivalul viitor să vină ceva asemănător. Cred, cu modestie, că prezenţa mea ajută cineaştii români care sunt aici, Cristian şi toţi ceilalţi", a spus delegat general al Festivalului de Film de la Cannes.


ROMÂNII, IMPREVIZIBILI. Frémeaux a recunoscut că a văzut "Pădurea spânzuraţilor" abia anul trecut, filmele lui Cristi Puiu le-a văzut în urmă cu trei-patru ani, în timp ce filmele lui Ion Popescu-Gopo îi sunt cu totul necunoscute. În ceea ce priveşte "noul val" al cinematografiei româneşti, Frémeaux consideră că cea mai mare calitate a acestuia este "imprevizibilul": "Cinematograful românesc are o mare calitate - aceea de a putea să fie extrem de diversificată, atunci când vezi un film constaţi că nu seamănă unul cu altul. În acelaşi timp, este necesar ca un film să vină în aşteptarea publicului. Asta nu înseamnă un film comercial. Pentru noi, la Cannes, calitatea nr. 1 este cea de a fi imprevizibil. În plus, ceea ce caracterizează cinematograful românesc este imprevizibilul", a mai spus Thierry Frémeaux.


PRONOSTICURI.Frémeaux nu a precizat dacă s-a decis să selecteze vreun film românesc în competiţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes.Totuşi, producătorul Dan Burlac a declarat că, în principiu, filmele lui Adrian Sitaru (Pescuit sportiv), Horaţiu Mălăele (Nunta mută) şi Radu Muntean (Boogie-30 şi ceva) au potenţial să intre în competiţie. Decizia va fi anunţată însă în jurul datei de 17 aprilie, la Cannes. "Pe 17 martie se închide înscrierea, apoi, cam după trei săptămâni, se ia decizia", a mai spus Burlac, precizând că Thierry Frémeaux va începe vizionările începând din această perioadă.

×
Subiecte în articol: arte cannes film mungiu romănesc gopo frémeaux fr