x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Numele meu este Bond, James Bond” anunţă Lashana Lynch, noul 007

“Numele meu este Bond, James Bond” anunţă Lashana Lynch, noul 007

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Iul 2019   •   14:16
“Numele meu este Bond, James Bond” anunţă Lashana Lynch, noul 007

Potrivit informaţiilor din Daily Mail, actriţa britanică de origine jamaicană Lashana Lynch este distribuită în rolul celebrului agent 007, în cel de al 25-lea film al celebrei saga, care va fi lansat în 2020.

În ultima producţie James Bond, Spectre, Daniel Craig părăseşte MI6 şi, în consecinţă, îşi pierde matricola iconică celebră, 007.

În timp ce lungmetrajul este în curs de filmare în Italia şi în Marea Britanie, interpreta Mariei Rambeau din Captain Marvel, care a incendiat ecranul cu acest rol, va lua locul lui Daniel Craig. În mijlocul zvonurilor şi polemicilor pe acest subiect, noutatea a căzut ca o bombă, scenariştii uluind pe toată lumea cu alegerea lor.

Tot potrivit cotidianului englez, filmul va debuta în Jamaica, unde spionul preferat al fanilor petrece zile calme alături de Léa Seydoux. Dar odihna este întreruptă brusc, fiind rechemat de urgenţă la MI6 din cauza unei crize planetare.

Sosit la Cartierul general al agenţiei, este surprins să vadă intrând în biroul lui o femeie de culoare, care se prezintă “007”. James Bond va încerca de altfel s-o seducă, încercare neîncoronată de succes.

“Bond este tot Bond, dar el a fost înlocuit de această femeie superbă”, scrie jurnalul britanic. Este desigur atras de nou venită, dar este uimit să constate că încercările lui obişnuite de seducţie n-au niciun rezultat. Oricum nu de la început. De asemenea, s-a anunţat că termenul James Bond Girls este de-acum interzis. În prezent, ele sunt numite James Bond Women”.

Această schimbare extraordinară i se datorează probabil lui Phoebe Waller-Bridge, unul dintre scenarişti, cea care semnează scenariile comediei Fleabag şi al thrillerului Killing Eve, chemată special de Daniel Craig care dorea să fie sigur că franciza, care are de-acum 57 de ani, evoluează odată cu timpul. După 57 de ani de lupte corp la corp cu eroii negativi din cele patru colţuri ale lumii şi altele cu bombe sexuale, producătorii estimează că formula Bond trebuie înnoită pentru a rămâne în top.  

“S-a vorbit mult de succesul lui James Bond din cauza modului în care acesta tratează femeile”, a explicat scenarista. Filmul este, după spusele sale, “un James Bond al erei moderne, care va seduce noile generaţii, rămânând fidel aşteptărilor pe care le avem de la o producţie de acest calibru. Există secvenţe de urmărire şi lupte spectaculoase, Bond este în continuare Bond, dar el trebie să evolueze în lumea #MeToo”.

Mai mult ca sigur, această schimbare în aventurile spionului riscă se divizeze fanii francizei.

Noua super-spioană preia rolul ca urmare a unei schimbări narative, demne de cele mai bune seriale televizate. Ea va fi insensibilă la farmecele bărbatului cu papion, care n-avea nevoie până acum decât să-şi declame patronimul, Bond, James Bond, pentru a avea la picioarele lui întregul univers”.

Este o revoluţie pentru franciza care depăşeşte adesea un miliard de dolari la box office, şi o provocare pentru cei care văd în aceste schimbări declinul societăţii occidentale. În afara problemei narative şi a celei privind legitimitatea actriţei Lashana Lynch în acest rol, să amintim o altă ştire surprinzătoare: cu câteva săptămâni în urmă, Disney a anunţat că Mica Sirenă va fi şi ea de culoare. Aceste personaje fictive sunt embleme ale culturii populare şi trimit la o serie de simboluri şi de norme morale şi estetice.

Alegerea actriţei a suscitat comentarii rasiste şi sexiste pe reţelele sociale. Ea a venit după refuzul actorului de culoare Idris Elba de a interpreta rolul, în urma unei avalanşe de insulte rasiste la adresa sa. O schimbare care contrazice mitul eroului principal: un bărbat alb, scoţian, amator de femei şi de Martini Dry. O mică revoluţie în această franciză cult, care este însă şi o enormă lovitură de marketing a studiourilor în căutare de un public rentabil pentru sălile de cinema. Iar pentru actriţă, este un rol de cap de afiş.

De origine jamaicană, Lashana Lynch s-a născut în Hammersmith, un cartier din estul Londrei, în 1987. Şi-a început cariera în 2011 în filmul britanic Fast Girl, o peliculă despre cursa cu viteză, prezentată la Festivalul de la Cannes în anul următor, şi difuzată apoi prin trei seriale televizate: Silent Witness, Death in Paradise şi Crims, în 2015.

Dar actriţa s-a consacrat datorită rolului din filmul Captain Marvel, lansat în 2019. În această producţie ea este Maria « Photon » Rambeau, pilot al US Air Force, mama celibatară şi cea mai bună prietenă a personajului principal, Carol Danvers (Brie Larson).

 “Distribuirea Lashanei Lynch în rolul 007 este un risc, dar foarte bine calculat. Pe de o parte, pentru că Bond 25 (numele provizoriu al filmului) beneficiază de o actriţă deja remarcată în Captain Marvel, unul dintre cele mai mari blockbusteruri ale anului: 1,128 miliarde de dolari. Pe de altă parte, ea este flancată de staruri obişnuite ale lui James Bond – Craig, dar şi Christopher Waltz, eroul negativ din filmul precedent, Spectre, şi de alţi actori foarte la modă astăzi, ca Rami Malek. Spectatorii vor rămâne astfel pe un teren cunoscut”, aprecia Nathalie Dupont, conferenţiar în civilizaţie americană la Universitatea Coastei de Fildeş.

Nu se pune deci problema, susţin comentatorii, de a pune în pericol una dintre francizele cele mai lucrative din cinema, ale cărei ultime două părţi au depăşit 1 miliar de dolari (Skyfall, 1,109 milliarde, şi Spectre).

 

 

 

 

 

×