x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Nunta Mută şi California Dreamin’ (nesfârşit), în Thailanda

Nunta Mută şi California Dreamin’ (nesfârşit), în Thailanda

de Oana-Maria Baltoc    |    05 Noi 2009   •   00:00



Lungmetrajele "Nunta Mută" în regia lui Horaţiu Mălăele şi "California Dreamin' (nesfârşit)" în regia regretatului Cristian Nemescu vor reprezenta România la European Union Film Festival (EUFF), Bangkok-2009, ediţia a XVIII-a, organizat de Delegaţia Comisiei Europene în Thailanda în perioada 5-29 noiembrie. Filmele vor fi prezentate atât în oraşul Chiangmai, în data de 6 noiembrie, cât şi la Bangkok, pe 22 noiembrie.

"Nunta Mută", film produs de către Castel Film cu sprijinul CNC, a avut premiera în România în noiembrie 2008 şi are în distribuţie nume cunoscute al cinematografiei romaneşti precum Valentin Teodosiu, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, George Mihăiţă, Luminiţa Gheorghiu, Dan Condurache, alături de tinerii Meda Victor şi Alexandru Potoceanu în rolurile principale. Filmul este o comedie neagră bazată pe o întâmplare reală din anul 1953, în ziua morţii lui Stalin. La filmările de la studiourile Castel Film de la Snagov s-au realizat decoruri impresionante care, împreună cu costumele, readuc la viaţă imaginea satului românesc al anilor 50. Pelicula a fost distribuită internaţional de către BAC Films şi a avut premiere în Franţa, Germania, Benelux, Brazilia, Coreea de Sud, Australia, Polonia, Grecia, Israel, Taiwan ş.a. "Scenariul acestui proiect cinematografic izvorăşte dintr-o întâmplare reală, petrecută undeva la graniţa Realităţii cu Imaginarul. Martor - monumentală, tăcută şi cinică, însăşi Istoria. Cred că umanitatea datorează prezentului, măcar pentru a înlătura mirarea şi uluiala, explicaţii, fie ele şi cinematografice, despre rănile de pe trupul trecutului, pentru ca niciodată «somnul naţiunilor» să nu mai nască asemenea situaţii monstruoase. Îmi propun un film care să vorbească lumii, cu duioşie şi romantism, despre dragoste într-un spaţiu născător de veşnicie. Îmi propun un film care să vorbească lumii despre dictatura şi consecinţele ei în plan comunitar şi, respectiv, familial. Un film despre viaţă, moarte şi Adevăr. Un film cu mult umor. Un film care să placă în egală măsură, bătrânului şi copilului, prostului şi înţeleptului, profanului şi iniţiatului. Este, după părerea mea, suprema desfătare a creatorului de artă în raportul lui unilateral cu receptorul", mărturisea Horaţiu Mălăele despre "Nunta mută".

De cealaltă parte, "California Dreamin' (nesfârşit)" este bazat pe un scenariu de Cristian Nemescu şi Tudor Voican. Filmul porneşte de la o întâmplare reală petrecută în 1999, în timpul conflictului din Kosovo, când un şef de gară dintr-un sat românesc a oprit un tren NATO. În film, acelaşi şef de gară opreşte trenul NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Echipamentul trebuie să ajungă de urgenţa în Kosovo, iar oprirea neaşteptată de la Capâlniţa va genera o serie de probleme, transformând mica aşezare românească într-un sat al tuturor posibilităţilor. Din distribuţie îi amintim pe Armand Assante, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Jamie Elman, Andi Vasluianu şi Alex Mărgineanu. Pe lângă numeroase alte premii naţionale şi internaţionale, filmului "California Dreamin' (nesfârşit)" i-a fost acordat în 2007, Marele Premiu Un Certain Regard în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.
Prezenţa României la EUFF se realizează cu sprijinul MAE şi al Ambasadei României în Thailanda.

×
Subiecte în articol: film