x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Oscar 2010: 10 nominalizaţi la Cel mai bun film

Oscar 2010: 10 nominalizaţi la Cel mai bun film

de Adriana Paduraru Vaduva    |    26 Iun 2009   •   00:00
Oscar 2010: 10 nominalizaţi la Cel mai bun film
Sursa foto: Scott Olson/AFP

Începând cu ediţia din 2010, se va reveni la 10 nominalizări pentru categoria Cel mai bun film, informează site-ul Academiei Americane de film (www.oscar.org).



"După mai bine de 60 de ani, Academia revine la formula de 10 nominalizări pentru cel mai bun film. Finalul va fi acelaşi - desemnarea unui singur câştigător - însă lupta va fi mai strânsă. Câştigătorul nu se va alege din cele mai bune cinci, ci din cele mai bune 10 filme ale anului 2009", a declarat Sid Ganis, preşedintele Academiei Americane de film.

Într-o conferinţă de presă, organizată la Samuel Goldwyn Theater din Beverly Hills, Sid Ganis a fost flancat de afişe care prezentau cele 10 producţii nominalizate la categoria "Cel mai bun film" în 1939, ediţie considerată drept cea mai bună din istoria Oscarurilor. Printre nominalizaţii de atunci s-au numărat "Diligenţa/Stagecoach", "Ninotchka", "Victoria Întunericului/ Dark Victory", "Domnul Smith merge la Washington", "Vrăjitorul din Oz" sau "Pe aripile vântului" - câştigătorul ediţiei respective.

"Imaginaţi-vă că ar fi trebuit să reduceţi această categorie la cinci filme nominalizate. Pe care dintre aceste filme le-aţi fi păstrat? Ori care ar fi fost cele cinci filme selecţionate, s-ar fi pierdut alte cinci filme extraordinare", a menţionat Ganis. O altă idee intens dezbătută, însă neadoptată de membrii Academiei, a fost împărţirea celor zece pelicule în două categorii dramă şi comedie, după modelul Globurilor de Aur.

"Este vorba despre «Cel mai bun film», nu de «Cel mai bun film dintr-un anumit gen». Vorbim despre un singur premiu", a replicat Sid Ganis. Lista nominalizaţilor la Oscar pentru cea de-a 82-a ediţie va fi anunţată la 2 februarie 2010, gala decernării premiilor urmând să aibă loc la 7 martie.

×
Subiecte în articol: arte film