x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Oscar 2014. Rămâne cum am stabilit! O ediţie excelentă pentru o cotă de 1.05 la pariuri

Oscar 2014. Rămâne cum am stabilit! O ediţie excelentă pentru o cotă de 1.05 la pariuri

de Sebastian S. Eduard    |    03 Mar 2014   •   19:16
Oscar 2014. Rămâne cum am stabilit! O ediţie excelentă pentru o cotă de 1.05 la pariuri
Sursa foto: KEVIN WINTER/AFP/Mediafax Foto

Şi, iată, s-a încheiat cea mai plictisitoare ediţie Oscar. Spun plictisitoare pentru că membrii Academiei au vrut să fie atât de “corecţi politic” încât nu au mai lăsat loc fanteziei. Cele mai multe premii au avut cote sigure la pariuri. Noroc cu Ellen deGeneres, gazda show-ului, care a spart monotonia şi a adus câteva cartoane de pizza şi le-a împărţit prin sală. Bancuri interne ale cineaştilor.

Dovadă că la nivel românesc de percepţie al evenimentului nu există mare diferenţă între Oscar şi preselecţia la Eurovision, chiar când scriu aceste rânduri confuzia domneşte în rândul colegilor mei, care se întreabă dacă câştigătorul Oscarului pentru rol secundar, Jared Leto, este într-adevăr gay sau nu. Chiar aşa: într-o ţară amorţită în urma scandalurilor politice, poţi să lustruieşti cât vrei covorul roşu – urme ca de pe rochiţa Monicăi Lewinsky vei descoperi oricum.

Aşadar pentru mine a fost o ediţie plictisitoare. Exagerând, singurele necunoscute au fost ţinutele de pe covorul roşu. Aici putem indexa atât ciorapii în dunguliţe ai lui Whoopi Goldberg, cât şi rochia absolut clasică şi cuminte a lui Lady Gaga. Când şochezi tot timpul, realmente şocant este să adopţi o ţinută clasică şi cuminte, la care nimeni nu se aşteaptă, nu?

La actuala ediţie premiul cel mare a fost câştigat de “12 ani de sclavie”, care a cucerit trofeul pentru Cel mai bun film. “Dedic premiul tuturor celor care au îndurat sclavia şi celor care încă se mai luptă cu sclavia şi astăzi”, a spus regizorul Steve Mc Queen. Mai mult, filmul “12 ani de sclavie” a mai recidivat şi în cazul Celei mai bune actriţe în rol principal – Lupita Nyong’o – pe care mulţi au văzut-o drept “vedeta serii”. “Politically correct”, nu-i aşa?

Cum era şi de aşteptat, Matthew McConaughey a luat categoria masculină pentru rolul din “Dallas Buyers Club”. În acest film McConaughey interpretează rolul unui texan homofob, iubitor de rodeo, care se îmbolnăveşte de SIDA şi ajunge să fie salvatorul nesperat al altor bolnavi gay sau dependenţi de droguri, cărora le procură medicamente din afara Statelor Unite, chiar dacă aceste medicamente nu erau aprobate de autorităţile americane în anii ’80, când se petrece acţiunea filmului. Categoria feminină i-a revenit lui Cate Blanchett pentru rolul călduţ din filmul lui Woody Allen “Blue Jasmine”. Cu acest premiu Cate Blanchett intră în cercul select al actriţelor care au luat două Oscaruri (primul, în 2005 cu “Aviator”).

“Gravity”, una dintre peliculele preferate de public, a “atras” cele mai multe premii – şapte. Printre acestea – foarte importantul premiu pentru regie, atribuit lui Alfonso Cuaron.


×
Subiecte în articol: oscar 2014