x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Pădurea Katyn, la Telecinematecă

Pădurea Katyn, la Telecinematecă

de Adriana Paduraru Vaduva    |    13 Apr 2010   •   00:00
Pădurea Katyn, la Telecinematecă

TVR 1 va transmite din nou filmul-document "Pădurea Katyn", regizat de Andrzej Wajda, în memoria persoanelor decedate în urma accidentului aviatic de la Smolensk, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.



Cea mai mare tragedie din istoria modernă a Poloniei a atras, acum, o nouă catastrofă. Sâmbătă, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic în Rusia. Alături de cei mai importanţi oficiali ai Poloniei, preşedintele Kaczynski mergea la Smolensk pentru a participa la festivităţi dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

TVR 1 va redifuza, la cererea telespectatorilor, în cadrul Telecinematecii, filmul pe care TVR 3 l-a avut programat duminica trecută - "Pădurea Katyn", în regia lui Andrzej Wajda. Filmul a fost nominalizat la Oscar, în 2008, pentru cel mai bun film străin şi a obţinut Premiul European de Excelenţă pentru costume, în acelaşi an. Poate puţini îşi mai amintesc ceea ce s-a întâmplat în 1940 la Katyn, la 20 de kilometri de oraşul Smolensk din Rusia.

Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice au ucis peste 20.000 de oameni: majoritatea ofiţeri capturaţi în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar şi numeroşi civili.

"Katyn" descrie tragedia unei generaţii terorizate de război, umărind povestea a patru familii poloneze ale căror vieţi sunt marcate ireversibil în momentul în care un mare număr de soldaţi polonezi (taţi, soţi, fraţi) cad în mâinile trupelor sovietice şi devin victime ale brutalului regim stalinist. Pentru că sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit astfel să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor şi bieloruşilor polonezi. Printre victimele masacrului s-a numărat şi tatăl regizorului Andrzej Wajda.

×
Subiecte în articol: film