x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Peste 11.000 de spectatori la filmele de la Cannes la Bucureşti

Peste 11.000 de spectatori la filmele de la Cannes la Bucureşti

02 Noi 2013   •   19:27
Peste 11.000 de spectatori la filmele de la Cannes la Bucureşti

Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat joi, după şapte zile în care peste 11.000 de spectatori au descoperit filme la CinemaPRO, Studio şi Elvira Popescu, majoritatea proiecţiilor de seară fiind sold-out, iar cererea depăşind, în cazul unora dintre pelicule, capacitatea sălilor, informează mediafax.ro.

"Les Films de Cannes à Bucarest" a devenit cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei, cea de-a patra ediţie aducând peste 11.000 de spectatori în cele trei săli ale festivalului. Vedete au fost cele 18 lungmetraje aduse în premieră de la Cannes, inclusiv cele distinse cu Palme d'Or, marele premiu, premiul pentru regie, scenariu, interpretare şi premiul juriului.

Cele mai multe dintre proiecţiile de seară au fost sold-out, iar cererea a depăşit de multe ori capacitatea sălilor. Succes au avut şi cele zece filme din Retrospectiva Maurice Pialat, vizionate de câteva mii de spectatori.

Festivalul s-a deschis cu filmul recompensat pentru regie la Cannes, "Heli", prezentat chiar de regizorul Amat Escalante, şi s-a încheiat cu tulburătorul, controversatul "Adèle: Capitolele 1 & 2", în prezenţa câştigătorului Palme d'Or Abdellatif Kechiche.

Cei doi regizori, aflaţi pentru prima dată în România, au fost încântaţi de primirea publicului - au stat de vorbă cu spectatorii până noaptea târziu, au acordat autografe şi au susţinut masterclass-uri la care au participat câteva sute de studenţi ai şcolilor de film şi cinefili.

Spectatorii au avut ocazia să-i întâlnească la Bucureşti şi pe celebra actriţă franceză Sandrine Bonnaire, care şi-a prezentat cel mai recent film, "J'enrage de son absence", Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, care a revenit la Bucureşti după ce a prezentat prima ediţie, producătoarea Sylvie Pialat, criticul de film Nick James, redactor-şef al Sight & Sound, şi actorul Christophe Paou, protagonistul din "L'Inconnu du lac", care a discutat cu publicul despre temele delicate din filmul distins cu premiul pentru regie Un Certain Regard.

Peste 60 de filme au rulat între 25 şi 31 octombrie la CinemaPRO, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra a fost organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul a beneficiat de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo. 

×