x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ploaia, Dracula şi TIFF-ul

Ploaia, Dracula şi TIFF-ul

de Lacrima Andreica    |    02 Iun 2010   •   00:00
Ploaia, Dracula şi TIFF-ul

Distracţia cinefililor împătimiţi abia acum se află pe punctul de a-şi intra în drepturi, împotriva ploii şi a unui TIFF care se desfăşoară mai mult ca oricând în aer liber, împotriva vremii.



De astăzi se dă startul la petrecerile pentru public. Dacă e miercuri, cu sau fără ploaie, cu amintirea unui Dra­cula pus în scenă într-un decor au­­tentic va lua startul seara gulaşului unguresc, în „miercurea filmului maghiar".

Gulyas Party începe seara, ca de obi­­cei, în jurul orei 20:00 şi se des­­fă­­şoară în aceeaşi locaţie a Mu­zeu­lui de Artă. Şoni, din Vama Veche, gaz­da cu­noscutului „Papa la Şoni" va găti. Din acest an, Ziua filmului ma­ghiar se vrea un festival în sine, iar alternaTIFF-ul va debuta chiar la Gulyas Party ală­turi de trupa Tunderground din Mier­curea Ciuc. Ur­mea­ză petreceri­le din Zorki Caffe, HBO Party din Diesel, pe care cinefilii îl cataloghează ca fiind cea mai reu­şită petrecere a TIFF în toate edi­ţii­le. Vor cânta în această săptămână de film şi dis­trac­ţie şi Grammy, Travka, Vive la Noiz, Persona, Kumm.

Până acum, doar ediţia din 2007 a mai avut parte de un sezon atât de ploios, dar asta în condiţiile în care majoritatea proiecţiilor s-a des­făşurat în interior. Anul 2010 vrea cu orice preţ să îi pună în dificultate pe organizatorii TIFF-ului şi pe amatorii de filme şi petreceri legate de lumea filmului. Aceştia din urmă nu se dau bătuţi. Dovadă stă şi proiecţia de duminică a filmului „Dracula", peli­culă spaniolă creată în 1931. Cu toate că frigul a „muşcat" adânc după ploile torenţiale care au inundat oraşul, seara la castelul Banffy din Bonţida, 500 de cinefili nu s-au lăsat intimidaţi de vreme.

Una dintre cele mai aşteptate pe­li­cule a fost cu siguranţă „Le­ba­non", film care a rulat chiar în prezenţa re­gi­zorului israelian Samuel Maoz şi a am­basadorului Oren David. Amato­rii de film şi cunoscătorii s-au înghe­suit la propriu pentru a putea „prinde un loc". Drama spune povestea de viaţă a regizorului, care transferă personajelor filmului propriile sale trăiri. Cei patru tineri, protagoniştii filmului, se confruntă cu realitatea dură a războiului. Ei devin adulţi într-un mod brutal.

Pelicula a câştigat Pre­miul Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia. „Lebanon" este a doua peliculă israeliană care a rulat la TIFF 2010, prima, „O chestiune de mă­rime", fiind prezentată în cadrul Pro­iecţiilor Speciale.

×
Subiecte în articol: film festival tiff