x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Poker" cu politicieni

"Poker" cu politicieni

de Ema-Augusta Banu    |    12 Apr 2010   •   00:00

Printre invitaţii prezenţi vineri seară la premiera filmului "Poker" în regia lui Sergiu Nicolaescu, la CinemaPro, s-au numărat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, senatori, dar şi artişti.

"Poker" în regia lui Segiu Nicolaescu, o adaptare a piesei de teatru cu acelaşi nume a dramaturgului Adrian Lustig, este un film ce prezină lipsa de moralitate a liderilor societăţii de astăzi, o societate coruptă, lipsită de verticalitate, unde legile sunt făcute de cei care deţin puterea. Viaţa în sine devine un joc de poker, unde cel mai bun trişor câştigă anihilând ideea de hazard sau noroc pur "Pokerul" lui Nicolaescu este machiavelic şi corupt, este un joc trist al unei societăţi mâncată încă de molima sărăciei şi a parvenismului politic.

Deşi regizorul ne avertizează de la începutul filmului că "nu toţi oamenii sunt la fel, orice asemănare este întâmplătoare", sunt nelipsite din scenariu replici şi sintagme deja celebre pentru scena politică românească, precum "Fă-te că lucrezi", "Bombonel" "almanahe" şi nelipsita mătuşă Tamara (în film, Alexandrina), replici devenite laimotiv pentru peisajul politic de după '89, surprins cu acurateţe graţie scenariului scris de Adrian Lustig. Cât despre invitaţi:

"Am invitat politicieni şi eu cred şi sper că vor veni. Iar dacă vor veni, cred că se vor amuza, pentru că sunt oameni inteligenţi. Nu sunt dezamăgit de politica românească, nu din acest motiv am făcut acest film, doar consider că şi politica românească poate fi criticată ca orice alt domeniu", spunea Nicolaescu la avanpremieră, iar speranţa nu i-a fost înşelată.

S-a râs, s-a aplaudat, s-a cântat în cor "La Mulţi Ani" pentru regizorul care împlineşte marţi venerabila vârstă de 80 ani şi, mai mult, s-a plecat cu zâmbetul pe buze.

"M-am inspirat din anii pe care i-am trăit. Am vrut să plecaţi cu un zâmbet pe buze şi să vorbiţi de bine acest film", a mărturisit Sergiu Nicolaescu.

Cu o suită de actori de excepţie: Horaţiu Mălaele, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Jean Constantin, Mircea Diaconu, Cătălina Grama (Jojo), Cristi Iacob, Mihai Bendeac sau Lucian Viziru, filmul "Poker" rulează deja în cinematografele CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex - Bucureşti, Cinema Timiş (Timişoara) şi la Cinema City (Cotroceni, Cluj, Piteşti şi Iaşi), fiind distribuit de MediaPro Distribution.

×
Subiecte în articol: film