x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiere la Oscar

Premiere la Oscar

de Sebastian S. Eduard    |    27 Feb 2012   •   21:00
Premiere la Oscar

Filmul mut alb-negru 'The Artist', o declaratie de dragoste la adresa inceputurilor cinematografiei, i-a cucerit si pe americani. Academia de Arte si Stiinte ale Spectacolului a acordat duminica seara cele mai importante premii acestui film. Astfel, 'The Artist' devine primul film non-anglo-saxon recompensat cu Oscar, in timp ce protagonistul peliculei, Jean Dujardin (prezent la ceremonie impreuna cu Uggie, cainele din film), primul actor francez care castiga un premiu al Academiei americane pentru interpretare masculina.

Mai mult, 'The Artist', de Michel Hazanavicius, a obtinut cinci statuete Oscar la cea de-a 84-a gala de decernare a premiilor Academiei americane – un succes fara precedent pentru un film francez.
Astfel, 'The Artist' a devenit cel de-al doilea film mut premiat cu Oscar din istoria acestor trofee, dupa 'Wings', prima pelicula recompensata cu celebra statueta. Se intampla in 1929, la cea dintai editie Oscar, de care Jean Dujardin a amintit duminica, spunand: 'Biletele costau 5 euro si totul dura 15 minute. Vremurile s-au schimbat'.

In fine, pentru istorie, mai trebuie sa mentionam ca primul cineast francez premiat cu Oscarul pentru regie a fost in 2002 Roman Polanski ('Pianistul'). Michel Hazanavicius, regizorul filmului 'The Artist', a devenit cel de-al doilea...

Pelicula, turnata in alb-negru, spu­ne povestea unui actor din epoca filmu­lui mut, George Valentin (Jean Du­jardin), ingrijorat ca va fi dat uitarii o data cu aparitia filmelor cu sonor si ca­re se indragosteste de tanara dan­sa­toare pe cale de afirmare Peppy Mi­ller (Bérénice Bejo). O coproductie Fran­ta/ Belgia, 'The Artist' aduce un ­o­ma­giu filmelor mute hollywoodie­ne.

Veteranii
Meryl Streep a castigat si ea Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru interpretarea lui Margaret Thatcher, in 'The Iron Lady'. 'Nu se poate. Cand mi-ati strigat numele imi venea sa zic: «Hai ma, nu iar»', a glumit pe scena Meryl Streep, nominalizata pana in prezent de 17 ori la Premiile Oscar si cu trei trofee ale Academiei americane in plamares. Acesta este cel de-al treilea Oscar al lui Meryl Streep, dupa cele care i-au recompensat prestatiile din 'Kramer contra Kramer' si 'Alegerea Sophiei'. Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar i-a fost decernat unui 've­teran' al cinematografiei americane, Christopher Plummer, dar care nu a avut pana acum norocul decat sa fie nominalizat. 'Esti cu cativa ani mai mare decat mine. Unde ai fost pana acum, dragul meu?', s-a adresat el statuetei. 'De cand am iesit din pantecele mamei mi-am exersat discursul de primire a unui Oscar. Din fericire pentru voi, l-am uitat', a mai glumit acesta. Actorul i-a multumit inclusiv sotiei sale, despre care a spus ca merita 'un Premiu Nobel', pentru ca i-a fost mereu alaturi.

Farsorul
O figura insolita a galei a fost Sacha Baron Cohen. Starul filmelor 'Ali G', 'Borat' si 'Bruno', caruia organizatorii i-au spus ca nu i se va permite duminica sa participe la gala de decernare a Premiilor Oscar, a putut in cele din urma sa vina la eveniment. Tinuta sa nu a dezamagit publicul: imbracat intr-o uniforma alb-aurie, cu epoleti uriasi argintii, multe medalii si o barba neagra uriasa, asa cum apare si in cel mai recent film al sau, 'The Dictator' – o comedie inspirata de un roman scris de fostul dictator irakian Saddam Hussein –, Sacha Baron Cohen a venit pe covorul rosu purtand in maini o urna funerara cu fotografia lui Kim Jong-Il. Intervievat pe covorul rosu de prezentatorul tv Ryan Seacrest, el s-a facut ca 'scapa' din brate pretioasa urna, varsand intreaga cenusa peste costumul interlocutorului. In acel moment au interve­nit agentii de paza, care l-au impins pe actorul britanic spre iesire.

×
Subiecte în articol: film oscar 2012