x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiile UCIN, între gală şi festival

Premiile UCIN, între gală şi festival

de Maria Sârbu    |    18 Mar 2012   •   21:00
Premiile UCIN, între gală şi festival

Decernarea Premiilor Uniunii Ci­ne­as­­tilor pentru filmele romanesti lan­sa­te in 2011 s-a dorit a fi in acest an o gala. O gala care sa lan­se­ze si Festivalul UCIN, cu pro­iec­tia, timp de o saptamana, a unor pro­duc­tii cinematografice, dar care va fi posi­bi­­la, probabil, la editia ur­ma­toa­re, cand Fundatia Culturala Jean Ne­gu­­lescu "va apela la sponsori". Este in­tentia conducerii Uniunii, pre­se­din­te interimar Laurentiu Damian, care a anuntat sambata seara, la Cine­ma Studio, cand s-au inmanat distinc­ti­ile, ca "UCIN are dreptul la un festival".

O distinctie prestigioasa – Pre­miul academic UCIN, instituit de ac­ad. Mihnea Gheorghiu si care poarta nu­mele acestui om de cultura in­ce­pand cu actuala editie, i-a fost inmanat actorului de teatru si film Ion Besoiu.

Filmele inscrise in cele doua sec­ti­uni – Lungmetraj si Scurtmetraj – au fost jurizate de doua comisii, prezidate de regizorul Alexa Visarion si respectiv criticul Calin Stanculescu.

Pentru nominalizari au fost inscri­se, in sectiunea Lungmetraj, 20 de pe­licule. Marele Premiu si Trofeul UCIN au revenit productiei "Crulic – drumul spre dincolo" de Anca Da­mi­an, un film care, potrivit autoarei, "cam bantuie lumea". Premiul special al juriului l-a obtinut "Din dra­gos­te cu cele mai bune intentii" de Adrian Sitaru, pelicula aducandu-le interpre­ti­lor Bogdan Dumitrache (rol principal, ex-aequo) si Marian Ralea (rol secundar) cate un Premiu UCIN. Tot pentru rol principal masculin a fost premiat Vlad Ivanov, din "Principii de viata" – filmul lui Constantin Popescu, caruia juriul i-a acordat Premiul de regie.

Premiul pentru interpretare feminina l-a primit Ana Ularu (foto), cu rolul din "Periferic", film regizat de Bogdan George Apetri, cineastul obtinand Premiul Opera Prima. "Periferic" i-a adus lui Eugen Kelemen Premiul pentru montaj. Pentru "Daca bobul nu moare", Sinisa Dragin s-a invrednicit de Premiul pentru scenariu, filmul incununandu-i pe Simona Stoicescu cu Premiul pentru rol secundar feminin, pe Dan Alexandru cu Premiul pentru imagine, iar pe Dan Toader cu Premiul pentru decor.

Premiul pentru coloana sonora a intrat in posesia lui Marius Lefta­ra­che (sunet) si a lui Dragos Alexandru (muzica), pentru filmul "Buna! Ce faci?", regia Alexandru Maftei. Ce­le mai bune costume au fost, in opi­­nia juriului, cele create de Svetla­na Mihailescu la filmul lui Radu Ga­brea "Manusi rosii". S-au acordat, la aceeasi sectiune, si: Premiul Tanara Speranta – actorilor Corneliu Ulici si Dragos Dumitru, pentru rolurile din "Ceva bun de la viata", regia Dan Pi­ta; Premiul pentru docu­men­tar de lung metraj – filmului "Si s-au dus ca vant­ul...", regia Radu Gabrea; Premiul pentru film TV – productiei "Fericita intristare a lui Visky An­dras", regia Jon Gostin; Premiul pentru istoriografie – Calin Caliman pentru volumul "Istoria filmului romanesc" si Premiul pentru analiza filmologica – Elena Dulgheru pentru volumul "Scara raiului in cinema. Kusturica, Tarkovski, Paradjanov".

La sectiunea Scurtmetraj (inscrise 43 de filme) a castigat Premiul special al juriului "Corpus", scenariul si regia Laurentiu Damian. Alte premii, la aceeasi sectiune, au fost: pentru film de fictiune – "Bora-Bora" de Bogdan Mirica; pentru documentar

(ex-a­equo) – "Teatrul verite" de Ru­xan­dra Tuchel si "Cultura dupa gra­tii" de Roxana Chirita; pentru film ex­pe­rimental – "Becul peticit sau Autobiografia unei iluzii" de Gheor­ghe Svaiter; pentru film de televizi­une – "Casa din munti" de Tudor Chirila si altii.

×
Subiecte în articol: film