x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Primul film al lui Dan Chişu, "WebSiteStory", o poveste extrasă de pe net

Primul film al lui Dan Chişu, "WebSiteStory", o poveste extrasă de pe net

de Catalina Iancu    |    14 Mai 2010   •   00:00

"«WebSiteStory» este un experiment, un proiect pornit de la ideea că un film despre tineri şi problemele lor poate avea acurateţe numai dacă laşi aceşti tineri să se exprime. Am adunat câţiva oameni încântaţi de această provocare şi le-am dat libertatea să-şi creeze personajele, să şi le definească", spune regizorul şi producătorul Dan Chişu, cel pe care Florin Piersic jr l-a prezentat drept o "tânără speranţă".

"WebSiteStory" reprezintă debutul lui Chişu în lungmetraj. Premiera a avut loc aseară, la ora 21:00, la Cinema Pro din Capitală şi rulează în cinematografe începând de astăzi. Intitulată iniţial "Pac! Eşti mort", producţia a fost filmată în Bucureşti, în doar 12 zile, cu un buget de aproximativ 120.000 de euro. Regizorul a precizat că a realizat filmul fără bani de la CNC, iar dacă actorii ar fi avut pretenţii financiare, bugetul ar fi trebuit să fie cel puţin dublu.

"Este o poveste modernă despre căutare şi nesiguranţă, despre dorinţă şi imposibilitatea de a ajunge la un rezultat, despre atitudini şi gesturi care pot da dependenţă, despre acţiuni regretabile, cu spovedanii inutile pe net. Este o radiografie a unei lumi în care telefonul mobil devine cronicar, iar netul devine mijloc de răspândire a oricărei probleme, fie ea reală, inventată sau doar imaginată", explică protagoniştii echipei, care s-au implicat în acest proiect. Din distribuţie fac parte Crina Semciuc, Diana Gruscă, Alexandru Oreste, Scarlat Teodorescu, Costel Bojog, Martin Stanciu, Cosmin Nedelcu, Rosana Oprea, Teodora Stanciu, Iustinian Radu, Radu Isac, Claudiu Teohari, Viorel Dragu, plus actorii Dragoş Bucur, Şerban Ionescu, Florin Piersic jr şi Lia Bugnar.

Filmul nu a avut un scenariu propriu-zis. Timp de o săptămână, actorii principali au stat într-o casă unde s-au cunoscut şi au conturat cele mai importante scene din film. Au primit câte patru pagini cu noua identitate şi cu povestea rolului, fiecare având voie să-şi contureze singur personajul. Pentru fiecare secvenţă s-au tras mai mult de 20 de duble, toate diferite. Există cel puţin zece variante care vor fi făcute publice după lansare.

Filmul propune altă variantă de cinema, mai degrabă un experiment "într-o lume în care telefoanele înregistrează şi toată lumea poate să-şi posteze filmele pe net, indiferent de consecinţe. Este vorba despre o crimă premeditată doar ca dorinţă de răzbunare şi totuşi săvârşită din întâmplare. Este povestea asumării faptei, dar, mai ales, a nesiguranţei pe care aceasta ţi-o poate da. Restul este facil şi relativ, ca orice postare pe net. «WebSiteStory» e o poveste pentru copii, de trezit adulţi... la realitate", mai spune Dan Chişu. Şi apropo de realitate, în film îşi joacă propriul rol jurnalista Mirela Voicu.

Producţia reprezintă o premieră şi din punct de vedere al tehnicii de filmare, fiind primul lungmetraj din România filmat cu RED Camera.

Ceea ce l-a fascinat pe regizor este că oricine poate posta orice pe net. De fapt, aşa a şi descoperit-o pe Diana Gruscă, fata care a postat controversatul filmuleţ "Cu cine facem sex vineri seara". Aproape o lună i-a luat lui Dan Chişu să o găsească şi-apoi s-o convingă să joace în filmul său, explicându-i că ea este cea mai potrivită pentru rolul Mirei. Ciudat este faptul că Diana Gruscă, cea care l-a inspirat, a dispărut pur şi simplu. A fost singura care a lipsit de la premieră, nimeni nu mai ştie nimic de ea de ceva vreme. "Am tot încercat să luăm legătura cu ea şi nu am reuşit", a precizat Dan Chişu.

Filmul realităţilor din România s-a prelungit oarecum după vizionare şi după prezentarea artiştilor, aplaudaţi la scenă deschisă: la final, unii s-au înghesuit să ia declaraţii unui cuplu "monden" mediatizat până la disperare, în loc să-i intervieveze pe actori!

×
Subiecte în articol: film