x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Q.E.D.”, premieră de gală la Comedy Cluj. Zece zile de festival, 192 de filme din 38 de ţări

“Q.E.D.”, premieră de gală la Comedy Cluj. Zece zile de festival, 192 de filme din 38 de ţări

de Sebastian S. Eduard    |    13 Oct 2014   •   20:25
“Q.E.D.”, premieră de gală la Comedy Cluj. Zece zile de festival, 192 de filme din 38 de ţări

Filmul “Q.E.D.” a fost prezentat, în cadrul unei premiere de gală, la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, în prezenţa regizorului Andrei Gruzsniczki, a actorului Dorian Boguţă şi a producătoarei Velvet Moraru.

La finalul proiecţiei, regizorul Andrei Gruzsniczki a declarat că realizarea filmului a fost dificilă, totul fiind foarte greu de reconstituit, în condiţiile în care foarte multe obiecte din perioada de dinainte de “89 nu au mai putut fi găsite iar documentarea a întâmpinat dificultăţi.

Velvet Moraru a declarat că a ales ca filmul să fie realizat pe peliculă alb-negru deoarece ar fi fost dificil de exprimat lucruri din perioada anilor “80 pe peliculă color.
“Am ales alb-negru pentru că epoca aceea avea foarte multe nuanţe de gri, care n-ar fi putut fi exprimate şi detaliate cum trebuie într-o peliculă color. Cred că de fapt vremea aceea aşa era pentru noi, gri, foarte gri, lipsită de culoare”, a spus Velvet Moraru.

Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.
Din distribuţia filmului fac parte Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr, Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

Filmul marchează o premieră în cinematografia românească de după 1989, fiind primul realizat pe peliculă alb-negru de la “Moromeţii” (1987) încoace.

“Q.E.D.” a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi a fost proiectat în circa 20 de festivaluri, la New York, Goteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul “Variety Critics Choice”. A fost singurul film românesc din competiţia internaţională TIFF 2014 şi a câştigat, totodată, Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Câteva cifre
Comedy Cluj se desfăşoară între 10 şi 18 octombrie. Festivalul a fost deschis vineri seară, la Cinema “Florin Piersic”, cu “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom. Pelicula, care a avut premiera oficială la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto şi a câştigat premiul pentru Cel mai bun trailer de comedie la Golden Trailer Awards 2014, spune povestea unui psihiatru hotărât să descopere secretul fericirii.

192 de filme din 38 de ţări de pe patru continente sunt programate în principalele secţiuni ale Comedy Cluj - competiţia internaţională şi competiţiile de scurtmetraj independent şi studenţesc, dar şi Comedy-Panorama, Comedy-Drama Around the World, Docu-Comedy, alături de un cocktail de evenimente conexe în doze de jazz, teatru şi dans şi peste 100 de invitaţi care sunt aşteptaţi de-a lungul celor 10 zile de festival.

×