x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Quentin Tarantino, despre "Inglorious Basterds", scalpuri şi copii

Quentin Tarantino, despre "Inglorious Basterds", scalpuri şi copii

19 Aug 2009   •   00:00

Scena tăierii unei urechi i-a determinat pe mulţi cinefili să ceară interzicerea filmului "Reservoir Dogs". Au urmat scena unei supradoze de droguri în "Pulp Fiction" şi nenumăratele crime din cele două filme din seria "Kill Bill". Renumitul regizor american şochează din nou în cel mai recent film al său, "Inglorious Basterds", printr-o scenă în care Brad Pitt ia scalpul unui soldat nazist.

Într-un interviu acordat tabloidului britanic The Sun, Tarantino a mărturisit că există totuşi un lucru pe care nu îl va face niciodată - exploatarea copiilor în filmele sale.

În vârstă de 46 de ani, renumitul cineast american, care nu a fost niciodată căsătorit şi nu are copii, a declarat: "Nu am crezut niciodată în limite, deoarece un artist poate să facă tot ce vrea. Însă atunci când este vorba de film, nu aş folosi un actor copil, nu l-aş expune în faţa unei experienţe psihologice traumatizante".

În acelaşi timp, însă, în "Kill Bill" există o secvenţă de animaţie în care personajul O-Ren asistă la asasinarea părinţilor ei.
"E cumplit. Cred că e o secvenţă mare. Dar este o diferenţă între o secvenţă de animaţie şi să aduci pe platou o fetiţă în vârstă de şase ani, să verşi sânge în faţa ei şi să îi spui: «gândeşte-te că aici este ucisă mama ta». Nu m-aş simţi bine făcând aşa ceva", a explicat Tarantino.

Aceasta nu înseamnă că regizorul "s-a înmuiat". Dimpotrivă, filmul "Inglorious Basterds" nu se adresează deloc spectatorilor emotivi.
"The Basterds" prezintă o echipă de soldaţi evrei americani care se răzbună într-o manieră extrem de sângeroasă pe nazişti, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Inspirat dintr-o întâmplare adevărată, filmul prezintă povestea locotenentului Aldo Raine, interpretat de Brad Pitt, care le ordonă soldaţilor săi să îi aducă 100 de scalpuri naziste.

Porecla sa, "Aldo The Apache", provine din plăcerea pe care locotenentul american o are când scalpează el însuşi soldaţii nazişti. Într-o altă scenă dură, personajul interpretat de Brad Pitt desenează cu cuţitul o svastică pe fruntea unuia dintre soldaţii nazişti.

Tarantino recunoaşte că apreciază scenele de o violenţă extremă şi filmele din seria "Rambo", precum "First Blood - Rambo!". "Îmi plac scenele violente. Abia aştept ca Rambo să îi distrugă pe acei poliţişti".

Deşi este mai violent decât "Reservoir Dogs", filmul de debut al lui Tarantino, pelicula "Inglorious Basterds", interzisă persoanelor sub 18 ani, nu a stârnit totuşi nicio controversă. Întrebat dacă filmul şi-a pierdut capacitatea de a şoca, Tarantino a declarat: "Cred că filmele încă pot să mai şocheze. Nu pot să introduc o scenă în filmul meu, dacă nu o consider potrivită pentru povestea filmului".

Regizorul american consideră că Brad Pitt este un actor care merită respectul tututor şi l-a caracterizat ca fiind un "actor metodic", care rămâne în pielea personajului şi pe platourile de filmare.
"De cele mai multe ori, când eram pe platou, el rămânea în pielea personajului şi spunea: «De ce să renunţi la accent (în pauzele de filmare - n.r.) când nu e nevoie să faci asta?». Întotdeauna mi-a plăcut când un actor procedează astfel. El devenea personajul Aldo şi rămânea astfel. Redevenea Brad Pitt şi glumea în stilul lui Brad Pitt, dar o făcea întotdeauna cu accentul lui Aldo. Aldo este mai crud decât Brad, însă nu cu mult, iar în acest fel, Brad putea să joace personajul până la capăt. Ca scenarist, era minunat să fiu confruntat cu personajul meu de-a lungul întregii zile, să vorbesc cu el şi să îi pun întrebări", a explicat Quentin Tarantino.

"Brad (Brad Pitt - n.r.) merită mai mult respect şi cred că acum are parte de el. A devenit incontestabil cel mai mare actor din lume. Perioada actuală îi aparţine. E cea mai potrivită perioadă pentru a lucra alături de el. Nu aş ezita nicio secundă să lucrez din nou cu el", a adăugat celebrul regizor american.

Tarantino a mărturisit că şi-ar dori să colaboreze şi cu câţiva actori britanici şi să filmeze în Marea Britanie, în viitor: "Sunt un mare admirator al lui Simon Pegg, mi-aş dori să lucrez cu el. De asemenea, Kate Winslet este una dintre cele mai mari actriţe din toate timpurile şi aş fi onorat să lucrez cu ea. Sunt un mare admirator al lui Anthony Hopkins. Mi-ar plăcea să colaborez şi cu Michael Caine. Mi-i imaginez pe toţi în filmele mele, dar trebuie să aştept să apară proiectul potrivit".

Quentin Tarantino nu este însă un cineast care se grăbeşte când îşi scrie poveştile. El a petrecut mai bine de un deceniu scriind şi rescriind scenariul pentru "Inglorious Basterds".

Deşi povestea nu este 100% exactă din punct de vedere istoric, Tarantino a ţinut ca intriga peliculei sale, despre răzbunarea unui grup de evrei, să fie cât mai verosimilă. În film, o fată evreică, Shosanna, intenţionează să arunce în aer Statul Major german, în care se afla Adolf Hitler, pentru a răzbuna uciderea familiei sale de către nazişti.

Tarantino mărturiseşte: "Sincer, era ceva ce îmi doream să văd. Shosanna luptă în numele tuturor eroilor din război, ale căror poveşti de viaţă nu le vom cunoaşte niciodată. Ei sunt ca spuma mării de pe plajă. Au existat atât de mulţi oameni curajoşi în istorie, dar noi nu le vom cunoaşte faptele vitejeşti".

Tarantino este pe jumătate italian, însă nu a fost niciodată interesat să afle în ce fel această parte a familiei sale a fost afectată de Al Doilea Război Mondial, deoarece el nu vorbeşte niciodată cu tatăl său, Tony, care şi-a părăsit familia atunci când Quentin era copil.

"Nu mi-am cunoscut niciodată rudele din partea tatălui meu, pentru că nu l-am cunoscut pe tata. Ei sunt un mister pentru mine. Pentru mine, ei sunt doar «italienii». Jumătate dintre rudele mamei sunt pe jumătate amerindieni, iar cealaltă jumătate sunt de origine irlandeză", a explicat regizorul american.

Tarantino intenţionează să regizeze un prequel pentru "Inglorious Basterds" şi "Kill Bill: Volumul 3", însă nu prevede nicio continuare pentru "Pulp Fiction".

Unul dintre cei care se vor bucura să îl revadă pe Tarantino la Berlin, filmând o altă peliculă din seria "Inglorious Basterds", este patronul unui bar intitulat "Tarantino's".

În timp ce regizorul american se afla în Germania pentru a filma acest lungmetraj, i-a făcut o vizită surpriză patronului acestui bar. "Am promis că atunci când mă voi duce la barul Tarantino's, va fi o surpriză. M-am dus acolo neanunţat, iar patronul mi-a zâmbit, a venit spre mine şi mi-a spus: «bine ai venit în localul tău». M-aş duce să beau un pahar acolo la fiecare sfârşit de săptămână împreună cu actorii şi membrii echipei de filmare. Am putea să folosim acel bar drept oaza noastră pentru fiecare weekend".

Filmul "Inglorious Basterds" va avea premiera în România pe 4 septembrie.
Mediafax

×