x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Rică Răducanu, în Legiunea Străină

Rică Răducanu, în Legiunea Străină

de Roxana Ioana Ancuta    |    19 Feb 2008   •   00:00
Rică Răducanu, în Legiunea Străină
Sursa foto: Marin Raica/

Moldoveni... gripă aviară... sărăcie... legiune străină. Câteva puncte de referinţă în ceea ce priveşte acţiunea celui mai recent film al regizorului Mircea Daneliuc, peliculă în care joacă şi Rică Răducanu.

Premieră film - Un regizor consacrat, actori debutanţi

 

Moldoveni... gripă aviară... sărăcie... legiune străină. Câteva puncte de referinţă în ceea ce priveşte acţiunea celui mai recent film al regizorului Mircea Daneliuc, peliculă în care joacă şi Rică Răducanu.

 

De vinerea aceasta, un nou film românesc intră în cinematografe. “Legiunea străină”, în regia lui Mircea Daneliuc, o peliculă care a primit 900.000 de lei la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2005 şi produs de Castel Film în 2006. “Nu mai merită să profesezi regia de film. Este o meserie lipsită de demnitate. Tot timpul trebuie să baţi pe la uşi, să cauţi, să aduni bani. Cred că, mai devreme sau mai târziu, o să mă retrag”, spunea Mircea Daneliuc, chiar dacă se pregăteşte să lanseze un nou lungmetraj spre finalul lui 2008.

 

Critici. Iată că după trei ani de când i-a fost aprobat proiectul de film (deşi toată această procedură a fost şi este cu cântec din punctul de vedere al regizorului –  “concursurile CNC nu sunt făcute pentru a promova scenarii de calitate, ci pentru a băga, în pseudoproducători români, banii  publici”), “Legiunea străină” intră pe marile ecrane. Atâtea câte au mai rămas, mai puţin de 40 în toată ţară, excluzând sălile de cinema din cadrul mall-urilor. “La aşa număr de cinematografe, toate şansele ca să-l mai vadă cineva rămân televiziunile”, a spus Daneliuc în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri şi care a succedat vizionarea filmului. Conducerea TVR (postul naţional fiind cofinanţator al filmului) a fost, de asemenea, aspru criticată de regizor. “Fiind producător, ar fi putut face deja mai multe decât nimicul pe care l-a făcut până acum, dar... mă îndoiesc că preşedintele TVR ştie că este coproducător al filmului”, a mai declarat Daneliuc, vădit revoltat.

“Legiunea străină” este cel mai recent film al lui Mircea Daneliuc. Prezintă povestea tragicomică a trei tineri dintr-o localitate din Moldova în care este declarată gripa aviară. Afacerile merg prost, oricât s-ar fura, nu ajută la nimic. Dornici să emigreze, ei intră în legătură cu afaceristul Maricel, interpretat de Rică Răducanu, care le promite aşa-zisa intrare în Legiunea străină.

Cea mai bună parte din acţiunile peliculei – gripa aviară, “în care eu, sincer, n-am crezut”, panica, debandada pe care le-a produs toată această poveste, moartea unui om “supt” de lipitori şi eviscerarea unui român la Viena – a fost inspirată din presă. “Tot ce am făcut n-a fost decât să le pun împreună, să le ridic metaforic. Intenţia mea nu a fost să arăt că românii au apanajul hoţiei mondiale.”

 

Ursuleţul lui Rică

Din distribuţia filmului fac parte actorii debutanţi, dar care au făcut roluri bune, Oana Piecniţă, Cătălin Paraschiv, Radu Iacoban, Radu Ciobănaşu, Nicodim Ungureanu şi Rică Răducanu.

Acţiunea descrie derizoriul în toate planurile lui, minciuna şi iluzia de care se leagă mai ales oamenii mărunţi, care aduce în prim-plan un decor dezolant al unei Românii postdecembriste.

Încântat de rolul pe care l-a avut şi de faptul că a făcut parte din echipa regizorului Mircea Daneliuc, Rică Răducanu, care recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să joace, a spus că “măcar un ursuleţ să iau şi eu, cu echipa, un ursuleţ, oricare ar fi el”.

×
Subiecte în articol: arte film straina rica rica raducanu ric