x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Robert De Niro a sosit în capitala bosniacă, unde va inaugura în cursul serii Festivalul de film de la Sarajevo

Robert De Niro a sosit în capitala bosniacă, unde va inaugura în cursul serii Festivalul de film de la Sarajevo

12 Aug 2016   •   15:53
Robert De Niro a sosit în capitala bosniacă, unde va inaugura în cursul serii Festivalul de film de la Sarajevo

Actorul american Robert De Niro a sosit vineri la Sarajevo unde urmează să inaugureze în cursul serii un festival de film care-l va distinge cu un premiu pentru întreaga carieră, au anunţat organizatorii.

Gigantul cinematografiei americane, care va împlini săptămâna viitoare 73 de ani, va primi prestigiosul premiu "Inima oraşului Sarajevo" în faţa a aproximativ 3.000 de spectatori reuniţi într-un cinematograf în aer liber pentru a redescoperi filmul "Taxi Driver" de Martin Scorsese (distins cu Palme d'Or la Cannes în 1976), în versiunea sa digitală.

Mai mult de 200 de filme vor fi prezentate în perioada 12 - 20 august, la această a 22-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, care şi-a propus să promoveze tinerele talente din Europa de Sud-Est, dar care atrage în mod regulat vedete mondiale din industria cinematografică, relatează France Presse.

În ultimii ani, Angelina Jolie şi Brad Pitt, Wim Wenders, Gael Garcia Bernal, Juliette Binoche sau Jeremy Irons sunt printre actorii celebri care au venit în capitala Bosniei.

Acest festival a fost creat ca un ''act de rezistenţă" în timpul asediului asupra oraşului Sarajevo în timpul războiul din 1992-1995, înainte de a se impune în regiune, cu o afluenţă anuală de peste 100.000 de cinefili, scrie AFP.

O aluzie la acest trecut recent care marchează încă spiritele locuitorilor din capitala bosniacă va fi prezentarea filmului 'Scream for me Sarajevo', un documentar despre un concert dat în timpul asediului în 1994 de către Bruce Dickinson, celebrul cântăreţ al grupului britanic de heavy metal Iron Maiden.

Opt filme de lungmetraj produse în regiune vor concura pentru premiul ''Inima oraşului Sarajevo'' la categoria ''cel mai bun film'', ce va fi acordat de un juriu prezidat de regizorul palestinian Elia Suleiman. Printre acestea se numără şi două filme regizate de cineaşti români, 'Câini'', de Bogdan Mirică, şi ''Inimi cicatrizate'', de Radu Jude.

Regizorul britanic Stephen Frears va primi, de asemenea, o ''Inimă'' a oraşului Saraievo pentru ''contribuţia sa extraordinară" la arta cinematografică.

AGERPRES

×