x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Roman Polanski mai rămâne în arest

Roman Polanski mai rămâne în arest

27 Noi 2009   •   00:00

Regizorul Roman Polanski, care urmează să fie eliberat pe cauţiune, nu va fi transferat "nici astăzi, nici în acest weekend" la locuinţa lui din Gstaad, în regim de arest la domiciliu, a explicat Folco Galli, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei din Elveţia, informează AFP. Cauţiunea de 4,5 milioane de franci elveţieni (3 milioane de euro) stabilită de justiţia elveţiană nu a fost încă plătită, a precizat acelaşi purtător de cuvânt.



În urma unei decizii a Tribunalului Penal Federal (TPF) din oraşul Bellinzone, din sudul Elveţiei, cineastul franco-polonez a primit acordul din partea Ministerului elveţian al Justiţiei pentru a aştepta o eventuală extrădare în Statele Unite în castelul său din Gstaad, în regim de arest la domiciliu, cineastul fiind obligat să poarte o brăţară electronică care îi semnalează prezenţa şi să plătească acea cauţiune. "Eliberarea se va produce imediat ce cauţiunea va fi plătită, actele de identitate vor fi predate (organelor statului elveţian - n.r.), iar sistemul de supraveghere electronică va fi instalat şi testat", a explicat, joi, Ministerul Justiţiei din Elveţia.

Roman Polanski, în vârstă de 76 de ani, va fi primul deţinut din Elveţia, aflat sub incidenţa unui mandat de extrădare, care va beneficia de un dispozitiv de supraveghere electronică, potrivit juriştilor citaţi de presa elveţiană. Din acest motiv autorităţile elveţiene sunt foarte grijulii, luând un maximum de măsuri de precauţie, cu atât mai mult cu cât, potrivit unui reprezentant al Tribunalului din Bellinzone, riscul de evadare a cineastului rămâne "ridicat".

Brăţara electronică pe care cineastul va trebui să o poarte se va limita doar la localizarea acestuia în interiorul castelului său din Gstaad, o staţiune de lux din Alpii elveţieni, însă nu va permite urmărirea regizorului dacă acesta alege să fugă.

Sistemul este compus dintr-un emiţător de dimensiunea unui pachet de ţigarete, purtat în jurul gleznei, şi dintr-un receptor instalat în reşedinţa persoanei supravegheate. Dacă se încearcă spargerea emiţătorului sau dacă persoana în cauză iese din casă, se declanşează o alarmă într-o centrală, care va transmite această informaţie poliţiei elveţiene.

Eliberarea pe cauţiune va permite cineastului franco-polonez să aştepte în reşedinţa sa decizia justiţiei elveţiene, care trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare formulate de Statele Unite, ţară în care cunoscutul regizor riscă să petreacă până la doi ani de închisoare, pentru "întreţinerea de relaţii sexuale" cu o minoră de 13 ani, în 1977.

Avocaţii lui Roman Polanski au declarat în repetate ocazii că cineastul va lupta până la capăt împotriva extrădării în Statele Unite. Potrivit unor surse judiciare americane, avocaţii cineastului intenţionează să ceară eliberarea clientului lor, cu ocazia unui apel, în Los Angeles, pe 10 decembrie.

Polanski, în vârstă de 76 de ani, este în detenţie din 26 septembrie, când a fost arestat pe aeroportul din Zurich, în momentul în care se pregătea să participe la un festival de film unde urma să primească un premiu.

În urmă cu 30 de ani, Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby" a petrecut 43 de zile într-o închisoare din California, unde a fost supus unei evaluări psihiatrice. Polanski a fugit din SUA înainte ca justiţia americană să ia o decizie în cazul său. De atunci, Polanski a locuit în Europa şi a evitat să călătorească în statele care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite.

Victima incidentului din 1977, care, în prezent, are 40 de ani, a cerut abandonarea cazului contra lui Polanski. Ea a mai spus că l-a iertat pe acesta şi că nu vrea ca regizorul să fie condamnat la închisoare.

×
Subiecte în articol: film