x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Roman Polanski schimbă aerul din arest cu cel de la cabana din Gstaad

Roman Polanski schimbă aerul din arest cu cel de la cabana din Gstaad

03 Dec 2009   •   00:00

Cineastul Roman Polanski va fi transferat, vineri, din închisoare în cabana sa din Gstaad, unde va aştepta decizia justiţiei elveţiene, care trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare formulate de SUA, a anunţat, miercuri, Ministerul elveţian al Justiţiei, citat de AFP.



"Roman Polanski va fi transferat, vineri, în cabana sa din Gstaad", în centrul Elveţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian al Justiţiei, Folco Galli. El a precizat că cineastul va sosi în mica staţiune montană în jurul orei locale 13.00 (12.00 GMT). Purtătorul de cuvânt nu a precizat, însă, când va ieşi Polanski din închisoare şi nici cu ce mijloc de transport va sosi la reşedinţa sa din cantonul Berna, situat la circa 227 de kilometri de închisoarea în care se află în prezent.

În faţa casei sale din staţiunea montană s-au adunat deja mai mulţi jurnalişti şi cameramani care aşteaptă transferul lui Polanski. "Următorul comunicat de presă va fi emis vineri, după ce acesta va fi instalat în cabană", a spus Galli, refuzând orice comentariu asupra plăţii cauţiunii cerute de justiţie pentru eliberarea regizorului. Autorităţile elveţiene au declarat, marţi, că Polanski nu va fi eliberat din închisoare înainte de vineri, precizând că suma de trei milioane de euro, reprezentând cauţiunea, va fi plătită în "zilele următoare".

O cauţiune în valoare de 4,5 milioane de franci elveţieni (3 milioane de euro) trebuie plătită pentru eliberarea regizorului franco-polonez din închisoarea din Winterthour, situată la 25 de kilometri de Zurich.

Polanski, care a trebuit să predea actele sale de identitate, va purta o brăţară electronică de monitorizare pe timpul şederii sale la Gstaad, o măsură prin care se doreşte împiedicarea unei eventuale evadări în Franţa vecină, situată la o distanţă de numai 67 de kilometri de staţiune.

Cineastul va putea să-şi petreacă Crăciunul în familie, nu departe de mai multe reşedinţe ale unor celebrităţi din Gstaad, şi va putea primi în casă orice persoană doreşte, potrivit Ministerului elveţian al Justiţiei. Regizorul este căsătorit din 1989 cu actriţa Emmanuelle Seigner, cuplul având doi copii, Morgane şi Elvis. Autorităţile americane cer extrădarea regizorului pentru o infracţiune veche de 30 de ani. Cunoscutul regizor riscă să petreacă până la doi ani într-o închisoare din SUA, pentru "întreţinerea de relaţii sexuale" cu o minoră de 13 ani, în 1977.

Avocaţii lui Roman Polanski au declarat, în repetate ocazii, că cineastul va lupta până la capăt împotriva extrădării în Statele Unite. Potrivit unor surse judiciare americane, avocaţii cineastului intenţionează să ceară eliberarea clientului lor, printr-un apel care va fi judecat la Los Angeles, pe 10 decembrie.

Polanski, în vârstă de 76 de ani, este în detenţie din 26 septembrie, când a fost arestat pe aeroportul din Zurich în momentul în care se pregătea să participe la un festival de film unde urma să primească un premiu. În urmă cu 30 de ani, Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", a petrecut 43 de zile într-o închisoare din California, unde a fost supus unei evaluări psihiatrice. Polanski a fugit din SUA înainte ca justiţia americană să ia o decizie în cazul său. De atunci, regizorul a locuit în Europa şi a evitat să călătorească în statele care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite.

Victima incidentului din 1977, care, în prezent, are 40 de ani, a cerut abandonarea cazului contra lui Polanski. Ea a mai spus că l-a iertat pe acesta şi că nu vrea ca regizorul să fie condamnat la închisoare.

×
Subiecte în articol: film