x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Să vezi şi să nu poţi atinge

Să vezi şi să nu poţi atinge

de Roxana Vintila    |    05 Oct 2008   •   00:00
Să vezi şi să	nu poţi atinge

Cum să NU vezi filmul "In the mood for love". Nu ai nevoie nici de popcorn, nici de suc, nici de ţigări. Nici măcar de iubit sau de iubită. Fii egoist pentru o oră şi ceva şi încearcă să păstrezi emoţia unui film care te binecuvântează cu misterul iubirii.



Cum să NU vezi filmul "In the mood for love". Nu ai nevoie nici de popcorn, nici de suc, nici de ţigări. Nici măcar de iubit sau de iubită. Fii egoist pentru o oră şi ceva şi încearcă să păstrezi emoţia unui film care te binecuvântează cu misterul iubirii.


Hong Kong, 1962. Domnul Chow şi doamna Chan. Şi o poveste de dragoste... O acţiune ce te tulbură, te surprinde, te face să te simţi iubit. Un film care te învaţă să iubeşti. Pur şi simplu.
El este editorul unui ziar local. Ea este secretara unei firme de import-export. Amândoi sunt căsătoriţi, dar partenerii lor sunt plecaţi în deplasare mai tot timpul. În aceeaşi zi, în aceeaşi clădire, pe acelaşi palier se întâlnesc două destine. Şi o privire, doar o privire scursă între ei, anunţă ceva. "Un ceva" ce pare să nu aibă vreo noimă. Cu fiecare privire, cu fiecare treaptă urcată spre apartamentele lor, cu fiecare acord de violoncel al coloanei sonore, ei, amândoi, se descoperă, se privesc, se ghicesc... şi par să ascundă în sufletele lor marele mister. Soţul doamnei Chan are aceeaşi cravată ca a dlui Chow, iar soţia domnului Chow, aceeaşi geantă ca a dnei Chow. Partenerii lor sunt, poate aţi ghicit, amanţi. Te aştepţi să se întâmple multe, dar, din tot ce-ţi imaginezi, nimic nu se întâmplă. Te aştepţi să vezi o umbră a celor doi amanţi, dar nu, pe ei nu-i vedem deloc. Sunt doar nişte simple... voci. De asemenea, te aştepţi la un plan de răzbunare, la săruturi focoase, la îmbrăţişări fierbinţi şi poate la multe alte scene... Dar nu! Nimic din toate acestea nu descoperi în "In the mood for love". Câteva detalii care să vă facă să nu treceţi nepăsători pe lângă acest film. Restul merită a fi descoperit de fiecare.


ÎNGERI DE CIOCOLATĂ.
Domnul Chow şi doamna Chan. Fiecare pas, fiecare treaptă urcată sau coborâtă de ei este gradată de muzică. Muzică şi suflet. Mersul ei fin şi lent, eleganţa mişcărilor şi a trupului îmbinată cu sensibilitatea ochilor lui, cu zâmbetul unui om îndrăgostit, cu nobleţea fumului de ţigară, îţi taie respiraţia.
Un film cu o forţă vizuală ce şochează. Dacă nu ar exista replicile, povestea ar curge la fel de lin, de subtil. Şi ai înţelege. Tot filmul se desfăşoară şi se înfăşoară într-o pânză imensă acoperită de sugestii. Două lucruri esenţiale despre viaţă, dragoste şi libertate ne dezvăluie personajele acestui film.
Primul: cînd eşti singur, eşti liber să faci tot ceea vrei. Timpul, pasiunea, visele au o cu totul altă dimensiune atunci când eşti singur. Domnul Chow e pasionat de serialele cu arte marţiale. Începe să scrie un astfel de scenariu, dar nu-l termină. Doamna Chan îl ajută să-şi îndeplinească acest vis, aşa cum numai o femeie poate înţelege să ajute...
Cel de-al doilea spune că dacă nu te căsătoreşti poate că eşti mai fericit. Timpul poate transforma iubirea. Sau poate că nu suntem făcuţi să iubim pentru toată viaţa. Se poate să ne respectăm partenerul, să tolerăm, să ne obişnuim, dar nu să iubim până când moartea ne va despărţi. Iubirea absolută ne-ar apropia de divinitate, de perfecţiune. Şi suntem oameni...


DRAGOSTEA APARE DIN SENIN. "Noi nu o să fim ca ei", îşi promit domnul Chow şi doamna Chan, într-un scenariu pe care îl repetă amândoi. Din păcate, şi câteodată, şi din fericire, sentimentele apar aşa... din senin. Fără logică, fără motiv, fără explicaţii. Fără să-ţi dai seama. Iubirea lor nu putea fi altfel. Deşi nu se explică prin cuvinte sau imagini, provocatoare. Am repetat mai sus, de mai multe ori, cuvântul "privire", pentru că numai ea poate vorbi în numele dragostei lor.
În vremurile de odinioară, ne spune domnul Chow, când voiai să împărtăşeşti un secret cuiva, mergeai şi i-l şopteai unui copac. În acea sfântă scorbură îngropai cu noroi secretul numai de tine ştiut şi acolo se păstra taina pe veci. Finalul filmului lasă să se vadă cum se desfăşoară acest ritual. De data aceasta, secretul lui se va păstra într-o gaură săpată în piatră. Surpriza? Din acel noroi răsar fire de iarbă. Un rod. Ce reprezintă? A existat o altfel de relaţie de dragoste între ei...? Ţi-ai putea imagina că au făcut dragoste. Poate că da. O dragoste a privirilor. Răspunsul îl poţi afla doar trăind o iubire imposibilă...

×
Subiecte în articol: un film chow