x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Scurtmetraj: Puya, în lumea celor care nu cuvântă

Scurtmetraj: Puya, în lumea celor care nu cuvântă

de Roxana Ioana Ancuta    |    25 Iul 2009   •   00:00
Scurtmetraj: Puya, în lumea celor care nu cuvântă

Filmul în care Puya joacă primul rol principal va avea premiera în această toamnă. "Peşti mici" este un scurtmetraj al tinerei regizoare Anda Cruceanu şi prezintă o poveste inspirată dintr-un caz real.



Fiecare om are o poveste. Şi fiecare poveste are un început, un cuprins şi un sfârşit - mai mult sau mai puţin fericit. Această poveste este de fapt soarta fiecăruia. "Peşti mici", un scurtmetraj de aproape 20 de minute, în care rolul principal este jucat de Puya - pe numele său real Dragoş Gărdescu -, face parte dintr-o trilogie de scurtmetraje care se bazează pe aceeaşi temă: ideea de compromis.

Toate aduc în prim-plan personaje tinere care, pentru a-şi îndeplini un vis -  ce până la urmă nu este decât un deziderat absolut normal: capacitatea de supravieţuire şi de integrare în societate -, ajung să recurgă la nelegiuiri. În "Peşti mici - 1", filmul care a avut avanpremiera luna trecută în cadrul IPIFF (Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi), scenariul, pe scurt, este acesta: un tânăr iese din puşcărie, încearcă să se readapteze vieţii de dincolo de gratii, nu reuşeşte şi, pentru a ajunge iar în închisoare, comite o crimă.  


POVESTEA PELICULEI
"Totul a început când eram eu prin anul III de facultate, la Comunicare au­dio­vizuală, UNATC, şi am scris această poveste pentru un regizor. Persoana respectivă nu a fost atrasă de subiect, însă mie-mi plăcea foarte mult." Sursa de inspiraţie a fost, de fapt, un personaj pe care Anda Cruceanu l-a cunoscut în co­pilărie şi care reprezenta în zona car­tierului de baştină imaginea răului.

"Aşa era proiectat în acei ani şi n-am înţeles niciodată de ce toată lumea îl dădea la o parte, de ce părinţii nu ne lăsau să ne jucăm cu acel om care nouă, copiilor, ne dădea mereu bomboane, care ne trăgea iarna cu sania şi care ni se părea bun şi blând. Când am crescut am aflat de ce era proscris."

Omul făcuse câţiva ani de închisoare pentru viol. "Prin urmare, povestea a plecat de la el, iar eu am dorit ca personajul filmului meu să fie foarte blând, dar de fapt, un criminal." De altfel, în film, singurii prieteni de suflet ai personajului principal sunt doi peştişori dintr-un acvariu, imagine care subliniază tocmai inadaptabilitatea acestuia.

Dragoş Gărdescu a fost ales pentru acest rol după ce se făcuse castingul pentru "Peşti mici". Regizoarea l-a remarcat întâmplător în timpul unui spectacol pe care La Familia îl susţinea la mare, anul trecut, în cadrul IPIFF.

"Am nimerit - re­cunosc - din greşeală la acel concert. Dar uitându-mă la Dragoş am recunoscut câ­teva gesturi ale prietenului meu din copi­lărie. Lui nu i-am zis niciodată asta. Ori­cum, din punctul meu de vedere, Dra­goş are două personalităţi: pe una şi-o ara­tă pe scenă, atunci când este răzvrătit, iar pe cea de-a doua, în viaţa de zi cu zi, când se află în spatele scenei, când este destul de calm." Puya a fost încântat de scenariul pe care i l-a prezentat tânăra regizoare şi a intrat uşor în acest joc. "Poa­te şi pentru că povestea este în ace­eaşi rază socială pe care o abordează el. El a mai jucat în câteva filme de lung şi scurt metraj, dar a făcut figuraţie. Acesta este primul lui film în care a avut un personaj şi în care nu-l cheamă Puya. Ci Mugur Lămaru."
LA FILMĂRI
"Dragoş venea dintr-un domeniu în care trebuie să se exprime şi să gesticu­leze foarte mult, ceea ce în film ar fi evidenţiat teatralismul lui, şi nu era bine. Am lucrat, înainte să ne apucăm de filmări, vreo două luni de zile. Doar eu cu el. După aceea am încercat să-l integrez în restul echipei. Am găsit metoda ingenioasă de a-i asculta muzica în timp ce lucram.

Fiecare secvenţă era de fapt o melodie, o stare care-i trebuia lui. Făcusem şi nişte reguli valabile pentru cei din echipă. Nimeni nu avea voie să-l strige Puya (ci Dragoş), nimeni nu avea voie să-i ceară autograf şi era considerat un membru al echipei, nu o vedetă. Aş mai lucra oricând cu Dragoş. Şi ar fi păcat să nu mai facă film, pentru că are ceva nativ. O uşurinţă de a învăţa şi de a fi deschis către lucruri noi. Eu cred că ar putea face carieră în cinema, dar nu ştiu dacă ar fi dispus să se lase de muzică."

În "Peşti mici" au mai jucat, printre alţii, actorii Constantin Drăgănescu, Adrian Rădulescu, Alin Olteanu, Isabela Neamţu, Marius Vasilescu.

DESPRE PROVOCAREA DE A JUCA ÎN "PEŞTI MICI"
"Este un scurtmetraj în care am jucat şi a fost destul de solicitant, pentru că am făcut multe repetiţii înainte de filmări. Însă am luat-o ca pe o provocare. Am zis să fac şi asta. Chiar dacă mi s-a părut destul de greu, cu siguranţă m-ar încânta o carieră de actor, în condiţiile în care e posibil să ai o astfel de carieră în România. Momentan mi se pare destul de greu să trăieşti aici ca actor, însă aş mai face-o. Şi aici nu mă gândesc la bani, ci la experienţa trăită."

×
Subiecte în articol: film societate puya cartier