x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Se face Dream Fest Cinema!.

Se face Dream Fest Cinema!.

de Dana Andronie    |    29 Mai 2011   •   21:00
Se face Dream Fest Cinema!.

"Paradoxul zilelor noastre este ca putem avea cladiri mari, dar suflete mai mici!", spunea Gheorghe Naghi, regizorul filmului "Dumbrava Mi­nunata". Parca in ciuda acestui paradox, incepand de miercuri 1 iunie (pana pe 5 iunie) Aldaco Film si Primaria Municipiului Slatina, in parteneriat cu IBBY Romania, organizeaza prima editie a Festivalului International de Film si Carte pentru Copii Dream Fest Cinema – 2011. Proiectul, sustinut de Centrul National al Cinematografiei, va fi gazduit de Centrul Cultural "Eugen Ionescu". In competitie participa filme artistice realizate de cineasti din Germania, Elvetia, Danemarca, Cehia, Rusia, India, Norvegia si Spania. Oaspetele de onoare de la Dream Fest Cinema este Claudio Gubitosi, directorul celui mai important festival de film pentru copii. La Giffoni Film Festival participa actori si regizori din 39 de tari, juriul fiind format din peste 2.000 de copii din intreaga lume.

"In anii ’70, Romania era in prim plan nu numai cu performantele Nadiei Comaneci, dar si datorita exceptionalelor filme pentru copii realizate de mine, dar si de colegi de ai mei renumiti, precum Elisabeta Bostan – sustine Gheorghe Naghi. Sa ecranizam basme romanesti, sa revenim la filmul de inalta tinuta artistica pentru copii de la 3 la 18 ani! Este o datorie ce ne revine atat noua, creatorilor, cat si celor care impart banii. Asteptam si sponsori interesati in realizarea filmelor pentru copii.

Noua generatie de cineasti sa nu neglijeze filmul pentru copii si sa-l rea­duca in palmaresul marilor festivaluri de gen!". Dream Fest Cinema ar putea trezi constiinta oameni­lor mari/cu bani, iar filmul romanesc pentru copii ar putea avea o sansa sa nu mai fie de domeniul istoriei. Eli­sabeta Bostan spunea ca "nici un artist nu poate crea fara amintirile copilariei sale". De ce sa pierdem aceste amintiri pretioase? De ce sa ne ascundem in cladiri mari, riscand ca lumea betoanelor sa ne fure sufletele? "Viata s-a pornit,/ Roata cu noroc/ Si la infinit/ Ne-nvartim in joc./ Jucarii cuminti/ Pururea vom fi,/ Cand co­pii – parinti/ Cand parinti – copii/ Pa­rinti copii!". Asa e, cum scria Adrian Paunescu, cu "tristete si cu bucurie, fiecare om e o jucarie".

Juriul primei editii a festivalului international de la Slatina este format din Augusto Orsi (critic de film – Elvetia), Zuzana Bielikova (film distribuitor – Cehia), Carmen Leliana Draghici (presedinte "La Maison Culturelle Belgo-Roumaine" – Arthis), Calin Stanculescu (critic de film), Eugen Doga (compozitor cunoscut in special pentru muzica din filmele "Satra", "Maria Mi­rabela").

Pentru modul in care a cucerit, prin filmele sale, sufletele a zeci de milioane de copii de toate varstele si din toate colturile lumii, Dream Fest Cinema ofera Marele Premiu al editiei 2011 Elisabetei Bostan. Asadar, la Slatina, "mama" Veronicai se intoarce si, o data cu ea, vechile si noile filme ale copilariei. Poate si copilaria... "Roata cu noroc/ Si la infinit/ Ne-nvartim in joc".

×
Subiecte în articol: film