x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Supravieţuirea după apocalipsă

Supravieţuirea după apocalipsă

de Sebastian S. Eduard    |    10 Apr 2010   •   00:00
Supravieţuirea după apocalipsă

Un film cutremurător, care are la bază un roman care a luat în 2007 Premiul Pulitzer. "Drumul".



"Drumul/The Road" are la bază romanul cu acelaşi titlu semnat Cormac McCarthy (apărut la Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei), roman câştigător al Premiului Pulitzer 2007. Filmul inspirat din roman îl are drept regizor pe nu foarte cunoscutul John Hillcoat, dar aliniază o distribuţie de zile mari din care fac parte Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall şi Charlize Theron.

O iarnă atomică în care nu mai există animale sau plante, singura prezenţă constantă este foamea şi orice întâlnire între două fiinţe omeneşti poate sfârşi într-un act de canibalism. Iată decorul postapocaliptic - definit fie prin absenţe tragice, fie prin prezenţe ameninţătoare - prin care călătoresc un bărbat fără nume şi fiul lui, încercând să ajungă la mare. Au un pistol cu două gloanţe, ceva resturi de mâncare şi nişte pături vechi - şi, foarte important, se au unul pe altul.

Supravieţuirea înseamnă însă amoralitate, după cum învaţă copilul studiindu-şi tatăl, a cărui dragoste pare a fi ultimul lucru rămas din lumea veche, ultima realitate confortabilă şi ocrotitoare. "Suntem morţii vii care bântuie prin decorul unui film de groază" - aceasta este starea de spirit în lumea lui McCarthy, pe care n-o colorează decât foarte rare detalii de un umor nostalgic: ultima sticlă de Coca-Cola sau singura inscripţie care a supravieţuit dezastrului nuclear - rămăşiţele unei lumi semănând neliniştitor de mult cu a noastră.

5645-117665-drumul..jpgUn film cutremurător, cu imagini dure - poate mult prea dure în unele momente, la sfârşitul căruia ai un singur regret - că nu ai apucat încă să citeşti cartea. Şi încă ceva. Uitaţi tot ce ştiaţi de Viggo Mortensen, pentru că după ce veţi vedea "Drumul" nu o să vă mai aduceţi aminte că a jucat în "Stăpânul Inelelor"

×
Subiecte în articol: film