x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film ''The Favourite'' şi ''Roma", marile câştigătoare la gala premiilor BAFTA - "Oscarurile britanice"

''The Favourite'' şi ''Roma", marile câştigătoare la gala premiilor BAFTA - "Oscarurile britanice"

11 Feb 2019   •   11:58
''The Favourite'' şi  ''Roma", marile câştigătoare la gala premiilor BAFTA - "Oscarurile britanice"
Sursa foto: Captură ecran

Filmul ''The Favourite'', o dramă regală cu accente comice regizată de Yorgos Lanthimos, a câştigat patru premii la gala London Film Critics' Circle, organizată duminică seară la Londra, însă pelicula ''Roma'', de Alfonso Cuaron, a obţinut cele mai importante două trofee dintre cele decernate de principala asociaţie a criticilor de cinema din Marea Britanie, informează site-ul revistei Variety.

După ce a dominat prima parte a sezonului premiilor de la Hollywood, filmul "Roma" şi-a continuat dominaţia şi pe continentul european, iar acest fapt s-a făcut remarcat şi duminică seară la gala London Film Critics' Circle. La o săptămână după ce a primit şapte nominalizări la premiile BAFTA, lungmetrajul regizat de Alfonso Cuaron, ce descrie un fragment din istoria oraşului Ciudad de Mexico, s-a impus la categoriile "filmul anului" şi "cel mai bun regizor" la această gală. London Film Critics' Circle este o asociaţie alcătuită din critici de film ale căror recenzii apar în print, online şi posturile de radio şi televiziune de pe întreg teritoriul Marii Britanii.

Totuşi, cele mai multe victorii la gala de duminică seară au fost obţinute de comedia istorică cu accente dramatice "The Favourite". După ce primise 10 nominalizări, pelicula lui Yorgos Lanthimos s-a impus la patru categorii: "cea mai bună actriţă" (Olivia Colman), "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Rachel Weisz), "cel mai bun scenariu" (Deborah Davis şi Tony McNamara) şi "cel mai bun film britanic/irlandez al anului".

Alte filme care au obţinut cel puţin două trofee au fost thrillerul indie "Beast", care a triumfat la categoriile "cea mai bună actriţă britanică/irlandeză" (Jessie Buckley) şi "cel mai bun cineast debutant britanic/irlandez" (Michael Pearce). Tot două premii a obţinut şi lungmetrajul polonez "Cold War", regizat de Pawel Pawlikowski, care s-a impus la categoriile "cel mai bun film străin" şi "cea mai bună imagine" (Lukasz Zal).

Doi actori care i-au încântat pe criticii americani în acest sezon au fost confirmaţi şi de asociaţia londoneză. Astfel, Ethan Hawke a fost desemnat cel mai bun actor pentru rolul din "First Reformed", iar Richard E. Grant a fost numit cel mai bun actor în rol secundar graţie interpretării sale din "Can You Ever Forgive Me?". Rupert Everett, nominalizat la aceste premii în mai multe categorii pentru regia şi interpretarea dintr-un film biografic dedicat lui Oscar Wilde, "The Happy Prince", a fost desemnat cel mai bun actor britanic/irlandez.

"Faces Places", de Agnes Varda, nominalizat la Oscar anul trecut, dar lansat în 2019 în Marea Britanie, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar. Cineastul spaniol Pedro Almodovar, aflat în prezent în post-producţie cu noul său film, "Pain and Glory", a primit trofeul onorific Dilys Powell, decernat pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei. Acest premiu a fost atribuit la ediţiile precedente unor nume sonore din industria cinematografică, precum Kate Winslet, Isabelle Huppert şi Nicolas Roeg. 

AGERPRES

 

 

×
Subiecte în articol: roma The Favourite BAFTA 2019