x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film TIFF: Zilele filmului românesc

TIFF: Zilele filmului românesc

de Cristiana Stamatescu    |    04 Iun 2010   •   00:00
TIFF: Zilele filmului românesc

Zilele Filmului Românesc, care se desfăşoară între 3 şi 6 iunie la TIFF, aduc anul acesta filme lăudate la Cannes ("Marţi, după Crăciun", "Aurora") şi două debuturi inedite, Cristi Puiu, în calitate de actor, şi scenaristul Răzvan Rădulescu, în calitate de regizor pentru "Felicia, înainte de toate", informează Mediafax.



De altfel, cel mai nou film al lui Cristi Puiu a deschis Zilele Filmului Românesc (ZFR) joi seară la Cinema Republica. "Aurora" este povestea unui bărbat divorţat care decide să pună capăt neliniştilor sale într-un mod straniu. Realizat la cinci ani de la "Moartea domnului Lăzărescu", filmul lui Puiu marchează şi debutul acestuia în calitate de actor în rol principal. El îl interpretează pe Viorel, un bărbat care, dincolo de tăceri şi de singurătatea sa, se transformă încet-încet într-un criminal.

Şi Răzvan Rădulescu, scenaristul responsabil de unele dintre cele mai mari succese ale cinematografiei româneşti noi, este prezent la TIFF cu debutul său în regie. Cu Ozana Oancea în rol principal, "Felicia, înainte de toate" este povestea unei femei de 40 de ani, care locuieşte în Olanda şi îşi vizitează părinţii români. Realizat în timpi lungi, cu dialoguri dense, "Felicia, înainte de toate" este scenariul pe care Răzvan Rădulescu nu a dorit să îl încredinţeze unui alt regizor.

De altfel, acesta a mărturisit că a ales să regizeze "Felicia, înainte de toate" tocmai pentru că vedea dozarea timpului într-un anumit fel pe care un alt regizor nu l-ar fi putut împărtăşi. Rădulescu a semnat scenariul unor filme ca "Marfa şi banii", "Moartea domnului Lăzărescu", "Boogie" şi "Marţi, după Crăciun".

Filmul "Felicia, înainte de toate" este prezent nu doar în Zilele Filmului Românesc, ci şi în competiţia TIFF, alături de "Medalia de onoare", de Călin Netzer. "Medalia de onoare", film multipremiat înainte de premiera sa naţională, în cadrul TIFF, este încă o demonstraţie de virtuozitate a maestrului Victor Rebengiuc. Viaţa sa se schimbă când află că va primi o medalie de onoare pentru fapte de vitejie în cel de-al doilea război mondial. Filmul excelează în umor sec şi prezenţe mari ale scenei şi ecranului româneşti, precum Radu Beligan şi Mircea Andreescu.

Un alt film aşteptat, care va avea premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc, este "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, povestea unui bărbat care trebuie să aleagă între soţie şi amantă. Din distribuţie fac parte Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Maria Popistaşu. Lăudat de criticii de la Cannes, filmul lui Muntean îşi păstrează aceleaşi repere ca şi "Boogie" - care a fost prezentat în 2008 în Quinzaine des Réalisateurs -, clasa mijlocie românească şi relaţiile conjugale.

×
Subiecte în articol: film