x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Tinereţea sau iluzia timpului... pierdut

Tinereţea sau iluzia timpului... pierdut

de Silviu Pleşa    |    Claudia Topor    |    08 Feb 2009   •   00:00
Tinereţea sau iluzia timpului... pierdut

VIAŢA  •  O POVESTE STRANIE.
"The Curious Case of Benjamin Button". Un film inspirat dintr-o scurtă povestire a autorului american F. Scott Fitzgerald.



În rolurile principale, Brad Pitt şi Cate Blanchett. Acţiunea filmului începe în anul 1918... O poveste despre timp, viaţă şi dragoste. Totul începe de la un ceas... construit pentru a întoarce timpul şi destinele unor oameni. Un ceas straniu, un timp asemenea. Pe patul de spital, bătrână şi bolnavă, Daisy îşi povesteşte viaţa prin vocea fiicei sale. Prin vocea tânără a fiicei sale... De aici, începe povestea lui Benjamin Button. Un om care se naşte bătrân, cu toate trăsăturile caracteristice vârstei de 80 de ani. Nu respiră bine, faţa îi este plină de riduri, plânge de durere, nu vede bine. Tatăl său îl abandonează după naştere, exact în momentul în care mama micuţului moare. Va fi singur pe lume, abandonat de propriul părinte pe treptele unui azil. Este găsit de Queenie, o îngrijitoare de culoare, care presimte că acest copil este un miracol, dar nu un miracol pe care îl aşteaptă lumea în general. Îl va iubi şi îl va creşte exact ca propria mamă. Începând viaţa cu un organism de 86 de ani, Benjamin întinereşte în fiecare zi. La azil, o cunoaşte pe Daisy... cea care îi va schimba destinul.

O AVENTURĂ, O IUBIRE...
După un timp, Benjamin pleacă să lucreze pe un vas al cărui căpitan, Mike, îi face cunoştinţă cu viaţa de noapte şi tot ceea ce presupune ea. Curând va pleca într-un voiaj în Rusia lăsând în urmă New Orleans-ul. În călătoria sa o cunoaşte pe Elizabeth, o femeie măritată cu un diplomat britanic care lucrează şi ca spion. Benjamin are o aventură cu aceasta care se termină brusc odată cu intrarea în război a Statelor Unite. Pe ocean, se lovesc de un submarin german, iar majoritatea celor de pe vas îşi pierd viaţa alături de căpitanul Mike. Benjamin se întoarce acasă abia în 1945. O reîntâlneşte pe Daisy, acum mai frumoasă ca niciodată. Balerină, trăind într-o lume de poveste, aceasta vrea să-l îndepărteze din viaţa sa pe Benjamin. După un accident de maşină ce îi va curma cariera de balerină, Daisy se întoarce în New Orleans. Povestea lor de iubire începe chiar când vârstele lor fiziologice coincid. Din dragostea lor se naşte o fetiţă, Caroline, dar sfârşitul nu e aici. Nu există happy end. Şi nici nu "vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi".

INOCENŢA. Benjamin începe să resimtă blestemul întine-ririi, ajungând în câţiva ani ca un băiat de liceu. Îşi părăseşte iubita şi fiica şi pleacă în India, nevrând să o lase pe Daisy să crească doi copii. Revine peste 12 ani, dar iubita sa şi mama fiicei sale este acum căsătorită. Daisy îl găseşte pe Benjamin după un timp bolnav şi ascunzându-se la azil, având vârsta apropiată pubertăţii. Pare că nu o mai cunoaşte, nu-şi mai aduce nimic din ce a fost odată între ei. Într-o zi "uită" să vorbească şi peste alte câteva să meargă. Moare în braţele iubitei, la vârsta la care alţi copii se nasc. Dar moare ştiind cine este EA. Iar ea înţelege acest lucru printr-o privire... a unui copil care cândva i-a fost iubit.

×
Subiecte în articol: un film benjamin