x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Treizeci şi şase de scrisori ale Gretei Garbo, scoase la licitaţie în decembrie de Sotheby's

Treizeci şi şase de scrisori ale Gretei Garbo, scoase la licitaţie în decembrie de Sotheby's

04 Dec 2017   •   21:15
Treizeci şi şase de scrisori ale Gretei Garbo, scoase la licitaţie în decembrie de Sotheby's

Treizeci şi şase de scrisori scrise de Greta Garbo, care scot la iveală singurătatea de care suferea una dintre cele mai enigmatice actriţe de la Hollywood, vor fi vândute în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby's la Londra, la data de 12 decembrie, informează AFP.

Actriţa suedezo-americană a rămas până la moartea sa, în 1990, la vârsta de 84 de ani, un simbol al cinematografiei înconjurat de mister, ea permiţând rar presei să o abordeze.

Admirată pentru frumuseţea ei, cea poreclită "Divina" a pus capăt în 1941, la vârsta de 36 de ani, unei cariere cinematografice începută cu 19 ani înainte, în Suedia.

Garbo a locuit până la moarte singură în Manhattan, fără a se căsători sau a avea copii.

Ea a refuzat interviurile, autografele, premierele şi scrisorile fanilor toată viaţa, a precizat Sotheby's pe site-ul său. În schimb, "adora să scrie scrisori", adaugă cunoscuta casă de licitaţii, care va scoate la vânzare 36 de misive, de obicei, nesemnate şi adresate de către actriţă contesei suedeze Hörke Wachtmeister, la care Garbo a fost în vizită când revenit în ţara sa natală.

Actriţa îi povesteşte prietenei sale în peste o sută de pagini - cea mai mare parte din ele scrise în suedeză - despre singurătatea sa, despre depresia de care suferea, dar şi despre dorul de casă şi dorinţa de a scăpa de industria filmului şi de propria sa celebritate.

"Sunt aproape întotdeauna singură şi vorbesc cu mine însămi. Conduc până la plajă pentru a mă plimba şi este întotdeauna minunat. Însă asta este tot", scria ea în 1939 din Beverly Hills, California, unde locuia la acel moment.

Greta Garbo, pe numele său real Greta Gustafsson, s-a născut la Stockholm în 1905 şi a debutat în cinema cu filmul "Luffar-Petter", semnat de regizorul suedez Erik Petschler, în 1922.

Scrisorile, alături de o sută de fotografii care o înfăţişează pe Greta Garbo în vizită la familia Wachtmeister, sunt estimate să se vândă pentru 15.000 - 20.000 de lire sterline (aproximativ 17.000 - 22.700 de euro).AGERPRES

×