x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Trofeul Palme d’Or, pentru “La vie d’Adele”

Trofeul Palme d’Or, pentru “La vie d’Adele”

de Maria Sârbu    |    27 Mai 2013   •   19:07
Trofeul Palme d’Or, pentru “La vie d’Adele”

Lungmetrajul regizorului franco-tunisian Abdellatif Kechiche, “La vie d’Adele”, a obţinut Palme d’Or. Unii se declară şocaţi de decizia juriului, numai pentru că ar exista şi “momente şocante” în film şi anume scene de dragoste între două tinere. Dar Steven Spielberg, preşedintele juriului celei de-a 66-a ediţii, încheiată duminică, susţinea că este vorba de o poveste de dragoste foarte frumoasă. Şi critica de specialitate a acordat premiul său, FIPRESCI, dar cu o seară înainte,  filmului “La vie d’Adele”, o producţie Franţa-Belgia-Spania.

A doua distincţie ca importanţă - Marele Premiu (Grand Prix) – a revenit peliculei “Inside Llewyn Davis”, regizată de fraţii Ethan şi Joel Coen (SUA). Filmul “Heli” i-a adus mexicanului Amat Escalante Premiul pentru Regie, iar chinezul Jia Zhangke s-a învrednicit de Premiul pentru Scenariu, cu filmul “A Touch of Sin”.
Producţia din Japonia “Soshite Chichi Ni Naru/ Like Father, Like Son”, regizată de Kore-Eda Hirokazu, a obţinut Premiul Juriului. Premiul de interpretare rol masculin l-a primit Bruce Dern (“Nebraska” de Alexander Payne, SUA), iar Premiul de interpretare rol feminin ­ Bérénice Bejo (“Le Passe” de Asghar Farhadi, Franţa-Italia). Acesta este palmaresul competiţiei oficiale Cannes 2013.

Pe scena de la Grand Théâtre Lumière, la ceremonia de premiere a animat atmosfera, în calitate de prezentatoare, actriţa  Audrey Tautou (cea care a creat-o pe Amélie în filmul omonim al lui Jean-Pierre Jeunet).

×