x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film USL/Un film cu nume secret

USL/Un film cu nume secret

de Roxana Ioana Ancuta    |    29 Ian 2009   •   00:00
USL/Un film cu nume secret

USL este un film independent, low budget, cu o echipă formată din voluntari, un proiect susţinut 100% din surse private, după o idee a unui tânăr regizor.



Când s-a apucat de acest proiect, Tudor Cotovelea n-avea nici bani, nici suport tehnic, nici echipă, n-avea nimic în afară de o idee. Asta s-a întâmplat acum şase ani. "Să am bani – zicea Tudor Octavian într-unul dintre editorialele sale – aş înfiinţa o facultate de sentimente şi idei, cu o catedră de iubire (...). Sunt convins că ar fi fost o facultate foarte frecventată şi că absolvenţii cursurilor de căpătâi ar răspândi la rândul lor învăţătura." Pare-se că tânărul regizor Tudor Cotovelea a urmat cursurile unei astfel de facultăţi, chiar dacă la figurat, pentru că omul a ţinut cu dinţii de un proiect ce nu avea la bază decât voinţă. Dar iată că, în momentul de faţă, Cotovelea este pe punctul de a-şi vedea visul cu ochii.

USL sunt iniţialele numelui acestui lungmetraj care, cel mai probabil în toamna lui 2009, va avea premiera în toate cinematografele din ţară. "Cu toate artificiile noastre financiare, bugetul USL se ridică la aproximativ 80.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru noi, dar incredibil de mică pentru un lungmetraj. Am reuşit să obţinem până acum 70.964 de euro, 30.000 de euro fiind contribuţia noastră." "Băieţii" (echipa este formată acum din nouă oameni) s-au împrumutat pe la bănci şi au găsit, pentru o parte din bani, şi sponsori.

Filmul al cărui nume e ţinut în secret (pe site-ul USL e în desfăşurare şi un concurs. Un fel de ghicitoare: ce credeţi că înseamnă iniţialele filmului!?). "Va participa la festivaluri interne şi internaţionale, va fi difuzat la TV şi va fi editat pe DVD-uri. Vrem ca USL să fie un film văzut. Nu ne plac filmele care apar şi mor în tăcere! Reţeaua de cinematografe din România scade de la o zi la alta, multe localităţi nici nu mai au cinematografe. Cu ajutorul unui aparat de proiecţie HD şi a unei instalaţii de sunet performante, USL va putea fi proiectat în mult mai multe locaţii decât cele tradiţionale: teatre, săli de cultură, cluburi, galerii de artă sau teatre de vară. USL va fi un film vesel, optimist, plin de ritm şi energie, un film actual, cu o tema universală, care se adresează atât tinerilor, cât şi vârstnicilor, atât publicului român, cât şi celui străin", spune Tudor.

CE SE PETRECE ÎN USL?
Filmul este despre un tânăr, viaţa şi alegerile pe care le facem. Este despre a nu realiza prea târziu că ţi-ai ratat existenţa. Este filmul unei călătorii. E un film care nu vorbeşte despre mizerie, gunoaie, aurolaci, manele, securişti, comunism şi revoluţie.

"De fapt, USL a pornit ca o idee de scurtmetraj, la facultate şi a continuat dezvoltarea temei pe mai multe semestre...". Dar ideea a supravieţuit doar în materie de scenariu, pentru că în vara anului prevăzut filmării, Tudor a ajuns în echipa celor care lucrau pentru filmul Cold Mountain. "Mi-a plăcut mult experienţa de platou, iar oamenii de la Castel Film au fost mulţumiţi de mine aşa că am rămas în continuare să lucrez ca asistent de regie. Am realizat lipsa experienţei practice pe care o aveam în momentul acela şi am decis să amân începerea proiectului până când mă voi considera pregătit şi din acest punct de vedere. În februarie 2005, mi-am spus că e timpul să mă reapuc de proiect. Aveam câteva mari certitudini şi o mulţime de necunoscute în ecuaţie. Certitudinile nu erau nici ele flatante deloc: eram un tânăr regizor anonim, nu dispuneam de fonduri pentru a-mi face filmul, nu aveam echipamente, recuzită sau decoruri, aveam nevoie de oameni în echipă fără a avea şi mijloacele de a-i plăti. Pentru a face totul fezabil trebuia să mă transform în producător de film şi asta am şi făcut: am tăiat din scenariu tot ce putea reprezenta cost inutil, am recalculat bugetul şi am început să mă gândesc de unde, cum şi în ce mod pot face rost de cele necesare. Încetul cu încetul, s-a născut şi conceptul realizării USL."  

De trei ani de zile, de când a început practic lucrul la USL, Tudor a renunţat la orice altă activitate şi s-a dedicat în totalitate acestui proiect. "Nu am pierdut nimic – spune el – ci am avansat spre poziţia pe care mi-o doream de când am dat la facultatea de film. Mi-ar fi fost şi ruşine să cer ajutorul altor oameni la film ştiind că eu nu dau tot ce pot mai bun din mine. N-am vrut să îmi împrăştii timpul, gândurile şi energiile în alte direcţii şi să uit de la ce am plecat. Nu văd filmul ca pe un hobby şi nici nu cred că un lungmetraj de calitate se poate realiza în timpul liber."

"Nu văd filmul ca pe un hobby şi nici nu cred că un lungmetraj de calitate se poate realiza în timpul liber"
Tudor Cotovelea, regizor

×
Subiecte în articol: arte tudor film filmul