x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Vis românesc: "Dream Fest”

Vis românesc: "Dream Fest”

de Dana Andronie    |    24 Iun 2012   •   17:33
Vis românesc: "Dream Fest”

Cu doi nasi celebri, padrino Claudio Gubitosi (fondatorul celui mai iportant festival de film pentru copii – Giffoni Film Festival) si madrina Elisabeta Bostan, "Dream Fest' de la Slatina nu avea voie sa nu fie un festival desavarsit. Pentru patru zile, orasul lui Eugen Ionescu si al lui Ion Minulescu s-a transformat intr-un mare ecran al copilariei.
Cea de-a doua editie a Festivalului Dream Fest a avut un juriu al juniorilor, format din 130 de copii, care au decis ca productia turceasca "Mommo' sa ia Marele premiu.

Juriul seniorilor, format din Darko Basheski (Macedonia), Justine Coralie Gustin (Belgia), Tatjana Saudet (Franta), Mario Demezzo (Romania), Ileana Danalache, Calin Stanculescu si sussemnata, a deliberat ca Premiul Special sa mearga tot la filmul "Mommo'. Copiii mici au judecat precum copiii mari. "Inseamna ca nu suntem atat de batrani si iata ca ne-a placut aceeasi creatie artistica - filmul "Mommo"- ne-a declarat Ileana Danalache. Actorii sunt atat de naturali, atat de impovorati de grijile lumii... Iar colegii nostri mai mici u ales jocul unor copii care n-au fost in viata lor la un film, decat la premiera filmului in care ei erau protagonistii...

Este o experienta deosebit de interesanta. De data aceasta, filmul a batut viata. Dream Fest ne-a oferit o lume colorata, o lume a copilariei. A fost foarte multa iubire in acest festival si o comunciare extraordinara. Cred in vorbele lui Brancusi - "cand nu mai suntem copii, am murit demult". In societatea globalizata un cuvant englezesc - "Dream Fest" – a devenit un vis romanesc'.
Premiul pentru regie a fost ales de speciliasti sa fie primit de filmul suedez "Sebbe'. Premiul pentru scenariu – "La nouvelle guerre des butons' (Franta), iar premiul pentru cel mai bun scurt metraj – "Bardo' (Macedonia).

Demnitate
"Este atat de frumos aici, la "Dream Fest", incat si mie imi vine sa dansez. Desi, sa stiti ca am dansat atat de mult la viata mea, cand faceam filmele pentru copii... – a marturisit Elisabeta Bostan in fata micilor si marilor spectatori. E atata frumusete in tara noastra, atata noblete!... Ma uitam la dansatorii participanti, ce demnitate, ce tinuta stim sa avem... Cat e de frumoasa tara noastra! Cat de mandri trebuie sa fim de ea! Nu ne dam seama, uneori. Trec zilele pe langa noi, suntem grabiti cu totii la scoala, la munca si uitam sa ne gandim o clipa ca traim intr-o tara minunata, ca trebuie sa o pretuim, ca trebuie sa ne stimam si sa fim demni cum au fost dansatorii de la festival.

Iata de ce "Dream Fest" , care s-a unit cu Festivalul Calusarilor, este o valoare extraordinara. Bravo, Slatina! Bravo, directorul festivalului Cornel Diaconu'! "Regina filmului pentru copii' si-a cerut scuze pentru entuziasmul sau, spunand in final: "Sa traim frumos! Sunt demna ca sunt romanca!'.

Micuta, dar mare!
Afisul festivalului a fost realizat de Stefania Calinescu (14 ani), micuta artista din Cercul de pictura, condus de profesoara Elena Stoica. Micuta, dar mare premianta in Japonia, la "Toyota Dream Car Art', unde au fost inscrise 620.000 de lucrari din toata lumea.

"Ne risipim in dispute desarte, false virtuti. Resursele noastre din adanc, pe care ar trebui sa le daruim noi, slujitori ai artei, noi cei chemati sa predicam celor credinciosi noua - spectatorilor - adevaratele virtuti, ca dintr-un amvon. Pe acestia cum sa ii putem pastra, daca generozitatii ii oferim uscaciune, pustiul, lipsa de dragoste... caci fara dragoste adevarata, fara a o darui, ce ne asteapta? Intre noi si ei va ramane un gol imens... Acest gol, din pacate, incercam sa-l umplem cu vorbe false, cu rautatea din noi, cu desertul ce salasluieste in privirea si sufletul nostru. Nu vrem sa intelegem, nu vrem sa aflam adevarul, nu vrem sa gasim adevarata lumina din noi, nu vrem sa mai iubim! Oare, am pierdut sufletul? Oare, am uitat ca mai suntem oameni?'.

Aceasta realitate tulburatoare a fost descrisa de marele actor Constantin Codrescu, in cartea sa "Pribeag prin viata mea'. Am facut referire la domnia sa, intrucat organizatorii "Dream Fest' (cu regizorul Cornel Diaconu in frunte si cu echipa sa destoinica din care a facut parte si Dana Cristescu – Prom’Art) au reusit sa ne aduca aminte ca suntem oameni, ca suntem copii.

×