x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură JoE, dincolo de imagine

JoE, dincolo de imagine

de Catalina Iancu    |    22 Oct 2007   •   00:00
JoE, dincolo de imagine

La jumătate de an de la lansarea albumului de debut, "Holy Beauty", membrii trupei germane Jesus on Extasy au avut primul turneu ca headlineri. Dorian & Co. ne-au acordat un interviu la Berlin, inaintea show-ului susţinut in Clubul Knaack.



Metal industrial / "Suntem produsul minţii voastre"
La jumătate de an de la lansarea albumului de debut, "Holy Beauty", membrii trupei germane Jesus on Extasy au avut primul turneu ca headlineri. Dorian & Co. ne-au acordat un interviu la Berlin, inaintea show-ului susţinut in Clubul Knaack.

  • Jurnalul Naţional: Faptul că v-aţi format in Valea Ruhrului, zona cea mai industrializată a Germaniei, se simte in muzica voastră?
JoE: Da, am incercat să transpunem atmosfera industrială in muzica noastră. Mai mult, primul videoclip, cel pentru piesa "Assassinate Me", l-am filmat intr-o hală.


  • Acum asistăm la o altă revoluţie, cea a tehnologiei informaţiei. Şi asta se vede şi in versurile voastre, in piese ca "Holy Beauty", de exemplu...
Piesa am compus-o după ce am văzut un film, "Simone", cu Al Pacino, in care un inventator creează o "actriţă" pe computer, care ii entuziasmează pe toţi, insă nimeni nu-şi dă seama că e doar o imagine, că nu e reală. Dar nu e numai asta, tehnologia devine din ce in ce mai importantă. Totuşi, nu aceasta este principala sursă de inspiraţie pentru piesele noastre, ci lucrurile pe care le trăim zi de zi, sentimente, lucruri pe care le facem sau de care ne amintim. Lucruri care ne fac să fim ceea ce suntem  oameni.


  • In "Assasinate Me" spuneţi: "Suntem produsul minţii voastre". In ziua de azi, căt din imaginea unei trupe este "produsul minţii" fanilor?
De multe ori o trupă este un astfel de produs, pentru că managerii, casele de discuri manipulează această imagine, pentru ca trupa să văndă căt mai bine. Astfel că formaţiile trebuie să fie aşa cum işi doresc fanii. Insă şi fanii obişnuiesc să te includă in anumite categorii. Mai ales in cazul trupelor metal, ei se aşteaptă ca muzicienii să fie răi şi in afara scenei, să ucidă animale, de exemplu.


  • Publicul copiază această imagine prin mimetism?
Uneori, da. E trist că unii iau prea in serios anumite lucruri. E drept, nu e cazul trupei noastre, fiindcă noi nu avem legătură cu extremismul sau violenţa, dar sunt formaţii care căntă despre violenţă. E in special cazul unor trupe metal, iar fanii lor iau in serios aceste versuri, adoptă această imagine, ajungănd la profanări, in cazuri extreme. Nu mi-aş dori să văd adolescenţi incepănd să se drogheze din cauza unor versuri. Şi trupele ar trebui să fie mai responsabile.


  • Andrea, ai căntat in Pain, trupa-proiect a lui Peter Tagtgren de la Hypocrisy. A fost dureros (engl. "painful") să pleci din Pain?
A fost o perioadă superbă cea alături de Peter, dar era doar un proiect al lui, astfel că pe fiecare album folosea o altă componenţă, iar noi căntam doar in concerte. Sunt tristă, pentru că ne-am simţit foarte bine, dar tot răul spre bine: acum sunt intr-o trupă cu o componenţă stabilă, astfel că nu am de ce să mă plăng.


  • Dacă Andrea a avut legături muzicale cu Suedia, Ophelia vine din Belarus. Cum ai ajuns in Germania şi cum te-ai adaptat?
Sunt născută in Minsk, iar atunci cănd am ajuns aici nu ştiam limba. Dar căntam deja de mult la pian clasic, aşa că aceasta a fost limba in care am putut comunica, cea a muzicii. A fost uşor să găsesc o trupă, chiar dacă a fost mai greu să găsesc o trupă cu adevărat bună.


  • Ce ne poţi spune despre proiectul tău, numit Leandra? Colaborezi cu membri din Jesus on Extasy?
Chai a făcut deja un remix pentru o piesă, "Lie to Me", şi se ocupă deja de o a doua. De altfel, Chai a colaborat şi cu o altă trupă aflată sub contract cu Drakkar, şi anume cu Xandria. El va face chitara in concerte pentru Leandra, care de puţin timp a semnat cu Drakkar. Acum lucrez la primul album, e aproape gata. Iniţial, nu mă găndisem să scot un album, ci pur şi simplu scrisesem căteva piese pentru a le asculta eu insămi. Am căutat astfel de melodii in repertoriul altor trupe, dar nu am găsit nici una care să sune astfel. Aşa că le-am şi inregistrat, iar apoi m-am găndit că n-ar fi o idee rea să le şi scot pe un disc.


  • Dorian, ai ales drept citat favorit un fragment din "Faust" de Goethe. Te pasionează astfel de literatură?
M-a pasionat dintotdeauna literatura in general. Şi cea germană, dar şi cea engleză sau americană. Insă in ultima vreme nu mai am atăt timp căt mi-aş dori pentru a mă afunda intr-o carte. Aşa că acum citesc mai mult scrisorile de la fani şi facturile (răde).


  • Ophelia, in schimb, se declară o fană a lui Carlos Castaneda. Romanele sale sunt destul de controversate, unii considerăndu-le ficţiune, alţii dimpotrivă...
Indiferent dacă e sau nu o ficţiune, e OK. Dacă e doar ficţiune, e una foarte inteligent scrisă. Avem extrem de multe de invăţat din operele lui Castaneda. Unii spun şi despre Biblie că e doar ficţiune, dar nu asta e important, ci ceea ce putem să invăţăm din ea.


  • O intrebare pe care şi-o pun toţi cănd aud de voi: de ce Jesus on Extasy? Care e povestea?
Povestea se petrece cănd incă ne căutam un nume pentru trupă. Ştiu că mulţi caută diverse sensuri ale acestui nume. Dar e mult mai simplu: eram cu Chai la o petrecere şi stăteam sub o lustră, iar lumina cădea intr-un mod aparte. Purtam amăndoi barbă pe vremea aceea, astfel că el s-a uitat la mine şi mi-a spus: "Omule, arăţi de parcă ai fi Jesus on Extasy".


  • Multe dintre piese par a izvori din experienţe personale profunde: "Drowning", "Alone"...
Pot spune că toate sunt inspirate din experienţe, trăiri şi sentimente personale. Multe astfel de lucruri pe care mi le amintesc le transpun in versurile pieselor.


  • Cum aţi traduce mesajul piesei "Assassinate Me"? ("puteţi să ne ucideţi, dar nu puteţi amuţi şi vocea din mintea voastră")?
Piesa e dedicată tuturor celor cărora li se spune intruna că nu pot realiza nimic, că nu pot obţine nimic. Mesajul nostru este că, indiferent căţi le-ar repeta că nu pot face nimic cu viaţa lor, ei trebuie să creadă in ei inşişi şi să meargă mai departe.


Sound din Valea Ruhrului

Vocalul Dorian Devereaux s-a născut in "citadela voodoo, New Orleans". Alături de Chai (chitară), a infiinţat trupa Jesus on Extasy. La sfărşitul anului trecut, băieţilor li s-au alăturat chitarista Andrea Odendahl (ex-Pain, aka Alicia Vayne) şi Ophelia Dax (clape, ex-Rya). Trupa a fost completată de BJ (baterie), care a devenit membru permanent la scurt timp după lansarea albumului de debut, "Holy Beauty", in martie 2007. După ce a participat la căteva festivaluri de prestigiu, precum M’era Luna şi Woodstage, JoE a avut primul turneu ca headliner in octombrie, urmănd ca in decembrie să cănte alături de Nightwish in Austria şi Germania. Piesa "Nuclear Bitch" a dominat clasamentele din ţara de origine, unde a ajuns in top 3 alternativ. De altfel, melodii ca "Reach Out", "Second Skin" sau "Puppet" au cucerit admiratori din toată lumea. Chiar dacă este o trupă tănără, JoE are fan-cluburi in America Latină, Franţa, Anglia, SUA, Olanda etc.


EXPERIENŢE PERSONALE
"Piesele noastre sunt inspirate din experienţe, trăiri şi sentimente personale. Transpun in versurile pieselor ceea ce trăim zi de zi, sentimente, lucruri pe care le facem sau de care ne amintim. Lucruri care ne fac să fim ceea ce suntem - oameni"
Dorian Devereaux - vocal JoE

×
Subiecte în articol: cultura trupa trup