x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Proiect pentru supralărgirea Bulevardului Ghencea, valoarea investiţiei - 465 milioane lei

Proiect pentru supralărgirea Bulevardului Ghencea, valoarea investiţiei - 465 milioane lei
Indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii "Penetraţie Prelungirea Ghencea-Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea între str. Braşov şi terminal tramvai 41" vor fi supuşi aprobării în...

DGASMB, împuternicită să identifice şi să achiziţioneze de pe piaţa liberă imobile cu destinaţie socială

DGASMB, împuternicită să identifice şi să achiziţioneze de pe piaţa liberă imobile cu destinaţie socială
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti ar putea fi împuternicită să demareze procedurile de identificare şi achiziţionare de pe piaţa liberă a unor imobile cu destinaţia socială,...

Majorări de capital de 348 de milioane de lei la compania municipală imobiliară, cea de publicitate şi cea de parking

Majorări de capital de 348 de milioane de lei la compania municipală imobiliară, cea de publicitate şi cea de parking
Majorări de capital social în valoare totală de 348 de milioane de lei, pentru trei companii municipale, urmează să fie supuse aprobării în şedinţa din 26 septembrie a Consiliului General al...

Dragnea spune cand va fi adoptata Legea offshore

Dragnea spune cand va fi adoptata Legea offshore
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că legea offshore va fi adoptată săptămâna viitoare în Parlament, subliniind că nu a "cedat" faţă de cele decise în sesiunea parlamentară...

Statul-patron: rău-platnic şi dator vândut la stat

Statul-patron: rău-platnic şi dator vândut la stat
După primul trimestru al anului, cele 1.370 de societăţi şi regii unde statul şi administraţiile locale erau acţionarii unici sau majoritari au lăsat în urmă datorii de 3,15 miliarde de lei. Dintre acestea,...

Energia românească, în căutarea a 15 miliarde de euro de la investitorii privaţi

Energia românească, în căutarea a 15 miliarde de euro de la investitorii privaţi
Guvernul a publicat un nou proiect de Strategie energetică a României pentru perioada 2018-2030, al treilea din 2016 încoace. Acesta cuprinde patru proiecte de noi capacități de producție considerate a fi de...

Comisia Europeană invită părţile interesate să transmită observaţii la angajamentele Transgaz privind exporturile de gaze naturale din România

Comisia Europeană invită părţile interesate să transmită observaţii la angajamentele Transgaz privind exporturile de gaze naturale din România
Comisia Europeană a anunţat vineri că invită părţile interesate să transmită observaţii privind angajamentele comunicate de Transgaz ca răspuns la preocupările în materie de concurenţă legate de fluxul...

Emirates şi Etihad Airways dezmint că vor să creeze cel mai mare operator aerian din lume

Emirates şi Etihad Airways dezmint că vor să creeze cel mai mare operator aerian din lume
Compania aeriană Emirates din Golful Persic a dezminţit că este interesată de preluarea Etihad Airways din Abu Dhabi, pentru a crea cel mai mare operator aerian din lume, transmit Reuters şi site-ul...

Numărul imobilelor vândute la nivel naţional a depăşit 40.500, în august

Numărul imobilelor vândute la nivel naţional a depăşit 40.500, în august
Peste 40.500 de imobile au fost vândute în luna august, la nivelul întregii ţări, cele mai multe operaţiuni de vânzare - cumpărare fiind consemnate în Bucureşti, respectiv în judeţele Ilfov şi Timiş,...

Începe recensământul porcilor din gospodării

Începe recensământul porcilor din gospodării
Reprezentanţii Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CLCB) vor face un recensământ al porcilor din gospodăriile populaţiei aflate pe raza a 10 km depărtare de fermele de porcine. Ulterior, se va decide unde...

Legea offshore, modificată după voia petroliştilor

Legea offshore, modificată după voia petroliştilor
Statul român va garanta companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare, care sunt de ordinul miliardelor de euro, vor fi...

Primăriile pot depune,din octombrie,dosarele pentru achiziţia de autovehicule puţin poluante pentru transportul public de persoane

Primăriile pot depune,din octombrie,dosarele pentru achiziţia de autovehicule puţin poluante pentru transportul public de persoane
Primăriile vor putea depune la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în perioada 3 octombrie - 2 noiembrie 2018, dosare de finanţare pentru achiziţia de autovehicule mai puţin poluante pentru transportul...

Cum sa devii un Trader Online in 2018

Cum sa devii un Trader Online in 2018
Tranzacționarea este o afacere profitabilă pentru băncile de investiții și alte instituții financiare. Comerțul Forex este accesibil, interesant, educațional și oferă multe oportunități, însă mulți...

Amazon vrea să deschidă 3.000 de magazine fără casieri

Amazon vrea să deschidă 3.000 de magazine fără casieri
Amazon intenționează să deschidă anul viitor 3.000 de supermarketuri fără caserii, relatează Bloomberg citat de 7sur7.be. Filiala Amazon Go” ar putea deveni una dintre cele mai mari lanțuri de...

Leul s-a apreciat în raport cu principalele valute

Leul s-a apreciat în raport cu principalele valute
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, joi, un curs de 4,6519 lei pentru un euro, în scădere cu 0,05 bani faţă de cel din şedinţa anterioară (-0,01%), când moneda unică valora 4,6524 lei.  Leul...
Serviciul de email marketing furnizat de