x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ministrul Ștefan Oprea: Prin comerțul global Europa își duce valorile pe alte continente

Ministrul Ștefan Oprea: Prin comerțul global Europa își duce valorile pe alte continente
  La Reuniunea formală a Consiliului pentru Afaceri Externe și Comerț al Uniunii Europene se va discuta despre reforma Organizației Mondiale a Comerțului, precum și relațiile economice din Statele Unite al...

Românii cumpără din ce în ce mai multe maşini ecologice. Salturi de peste 50% prin programul Rabla

Românii cumpără din ce în ce mai multe maşini ecologice. Salturi de peste 50% prin programul Rabla
Un număr de 1.422 de autoturisme ecologice au fost achiziţionate în primele patru luni ale anului, în România, în creştere cu 41,35% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, când se cumpăraseră 1.006 exemplare,...

Pieţe neglijate. Dincolo de UE aproape nu mai vindem nimic

Pieţe neglijate. Dincolo de UE aproape nu mai vindem nimic
Uniunea Europeană înghite trei sferturi din comerţul exterior al României, iar în aceste condiţii avem o balanţă de cont curent negativă, care se înrăutăţeşte de la an la an. Specialiştii semnalează că...

Constructorul Variantei de Ocolire Satu Mare a lăsat baltă lucrările

Constructorul Variantei de Ocolire Satu Mare a lăsat baltă lucrările
Constructorul Variantei de Ocolire Satu Mare a fost avertizat de către directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) că i se va rezilia contractul dacă nu grăbește...

Jurnalul bursier. Dreptul de vot și dreptul la dividende

Jurnalul bursier. Dreptul de vot și dreptul la dividende
Deși ultima perioada a fost dominată de campania electorală în cadrul căreia s-a transmis îndemnul la vot, în Jurnalul Bursier de astăzi ne vom referi la dreptul de vot într-o societate comercială listată la...

România, a cincea piață de producție atractivă din Europa

România, a cincea piață de producție atractivă din Europa
România este a cincea piață atractivă de producție din Europa și a ocupat locul 12 pe plan mondial, potrivit studiului privind indicele riscului de producție 2019, realizat de compania de consultanță...

Fonduri pentru cercetarea și dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră

Fonduri pentru cercetarea și dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră
Începând cu anul 2021, cercetarea și dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră vor avea fonduri provenite de la Uniunea Europeană, cât și de la bugetele naționale ale ţărilor riverane. Uniunea Europeană a...

Electrificarea caselor izolate va deveni obligatorie pentru distribuitorii de energie

Electrificarea caselor izolate va deveni obligatorie pentru distribuitorii de energie
Distribuitorii de energie vor fi obligaţi să contecteze, gratuit, consumatorii casnici aflaţi la cel mult 2,5 km de reţea, această prevedere urmând să se regăsească într-un proiect de lege care va modifica...

Secţiunea Biharia- Borş de pe Autostrada Transilvania va fi gata înainte de termen

Secţiunea Biharia- Borş de pe Autostrada Transilvania va fi gata înainte de termen
Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc s-a declarat mulțumit de activitatea antreprenorului care a promis că va finaliza Secţiunea 3C3 Biharia-Borş din Autostrada Transilvania chiar în acest an, deşi are la...

Petre Daea: România, pe primul loc la producția de miere în UE

Petre Daea: România, pe primul loc la producția de miere în UE
În ultimii ani, sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă, datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau național, iar țara noastră se situează astăzi pe locul al 2-lea...

Bursa închide vineri în creştere; tranzacţii de aproape 42 milioane de lei

Bursa închide vineri în creştere; tranzacţii de aproape 42 milioane de lei
Bursa de la Bucureşti a închis în creştere pe toţi indicii şedinţa de vineri, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a dublat faţă de ziua precedentă, ajungând la 41,98 milioane de lei (8,82 milioane de...

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti a depăşit 200 miliarde de euro

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti a depăşit 200 miliarde de euro
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti a depăşit la finalul primelor patru luni ale anului în curs 20,1 miliarde euro, comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de...

Subvenţiile îi încurajează pe români să devină producători de energie verde

Subvenţiile îi încurajează pe români să devină producători de energie verde
În România există în prezent în jur de 70 de prosumatori, adică persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea, dar se estimează că...

Economiile românilor au crescut cu aproape 10%

Economiile românilor au crescut cu aproape 10%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au înregistrat un avans de 9,9% în aprilie (5,6% în termeni reali), faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 337,39 miliarde de lei (70,85 miliarde de eu...

Fonduri europene pentru modernizarea staţiunii Băile Herculane

Fonduri europene pentru modernizarea staţiunii Băile Herculane
Prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, staţiunea Băile Herculane va beneficia de fonduri europene nerambursabile în valoare de 2,60 milioane de euro, la care se vor adăuga o cofinanțarea de la...
Serviciul de email marketing furnizat de