x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ministerul Finanțelor a retras de pe site propunerea de plafonare a prețului gazelor

Ministerul Finanțelor a retras de pe site propunerea de plafonare a prețului gazelor
Plafonarea preţului la gaze este o măsură care contravine legislaţiei româneşti şi europene şi, totodată, pune în pericol investiţiile şi independenţa energetică a României, se arată într-un comunicat al...

Trump ameninţă China cu taxe vamale de 500 miliarde dolari

Trump ameninţă China cu taxe vamale de 500 miliarde dolari
Donald Trump s-a declarat pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic şi trimiţân...

Trump, pregătit să aplice tarife pentru toate mărfurile chinezești

Trump, pregătit să aplice tarife pentru toate mărfurile chinezești
Președintele SUA, Donald Trump, este gata să intesifice războiul comercial cu China prin aplicarea tarifelor pentru toate importurile din China, în valoare de peste 500 de miliarde de dolari, scrie...

Gazele se scumpesc de la 1 august cu 5,83%

Gazele se scumpesc de la 1 august cu 5,83%
Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Având în vedere...

Ce avere are Mugur Isarescu. Ce pensie și se leafă încasează

Ce avere are Mugur Isarescu. Ce pensie și se leafă încasează
Au fost publicate declarațiile de avere ale șefilor din Banca Naționala a României. Interesante sunt cifrele care vizează pensia dar și salariul pe care Mugur Isărescu le încasează lună de lună. Mugur...

Primă de la stat pentru renovarea casei

Primă de la stat pentru renovarea casei
Legea care deblochează activitatea băncilor pentru locuinţe a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Conform acesteia, cei care economisesc la o bancă pentru locuinţe vor fi obligaţi, după cinci ani, să...

DDD ca la Ploieşti: milioane pentru o firmă vânată de autorităţi

DDD ca la Ploieşti: milioane pentru o firmă vânată de autorităţi
Coral Impex SRL, o firmă anchetată de DNA după ce ar fi dat şpagă pentru a beneficia de contracte cu mai multe primării şi acuzată de Curtea de Conturi că a încasat ilegal milioane de lei de la municipalitatea...

Romgaz a încheiat două contracte cu Oltchim

Romgaz a încheiat două contracte cu Oltchim
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat două contracte de vânzare - cumpărare gaze cu Oltchim, în valoare totală de 37,91 milioane lei, conform unui raport remis Bursei de Valori...

Seceta ii obliga pe fermierii suedezi sa ia decizii disperate

Seceta ii obliga pe fermierii suedezi sa ia decizii disperate
Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să îşi trimită animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească. "Este cea mai crunta situaţie cu care ne-am...

OTP Bank România lansează Depozitul la Termen în lei

OTP Bank România lansează Depozitul la Termen în lei
OTP Bank România lansează un produs nou de economisire destinat persoanelor fizice, Depozitul la Termen în lei constituit pe 7 luni, cu dobândă ce poate ajunge până la 3,20% pe an, la constituirea online prin...

Burberry a dat foc la 36,5 milioane de dolari!

Burberry a dat foc la 36,5 milioane de dolari!
Anul trecut, producatorul de imbracaminte Burberry a incendiat marfa in valoare de aproximativ 29 milioane lire sterline (36,5 milioane dolari), pentru a nu fi obligat sa o vanda la pret redus, scrie The...

SUA: Soarta sanctiunilor ruse decisa exclusiv de servicii?

SUA: Soarta sanctiunilor ruse decisa exclusiv de servicii?
Prin cercurile politice de la Washington se analizeaza ideea adoptarii unei legi care sa transfere serviciilor speciale dreptul de decide introducerea de noi sanctiuni impotriva Rusia, in cazul unei...

Ce spune Teodorovici despre amnistia fiscală

Ce spune Teodorovici despre amnistia fiscală
Costurile statului cu amnistia fiscală sunt nesemnificative, relativ la impactul pe care l-ar avea în plan economic şi social închiderea marilor companii cu datorii la stat, a declarat, joi, Eugen Teodorovici,...

Se scumpesc gazele pentru consumatorii casnici

Se scumpesc gazele pentru consumatorii casnici
Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. "Având în vedere solicitările...

Cei care refuză un job nu mai primesc ajutor social

Cei care refuză un job nu mai primesc ajutor social
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Potrivit legii, dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de mu...
Serviciul de email marketing furnizat de