x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un nou CEO la Erste Asset Management Romania

Un nou CEO la Erste Asset Management Romania
Galerie Foto Conducerea Erste Asset Management GmbH l-a numit pe Horia Braun-Erdei in poziția de președinte executiv (CEO) al Erste Asset Management România. Horia Braun-Erdei (42 de ani) este un profesionist experimentat în...

CFR promite viteze de 160 km/h

CFR promite viteze de 160 km/h
Conducerea companiei CFR SA promite că va demara proiectul de modernizare a liniei care leagă Aradul de Craiova şi se laudă cu un grad mare de absorbţie a fondurilor europene, dar şi cu reducerea numărului...

AFM aprobă o finanţare de 2,4 milioane de lei pentru închiderea unui depozit de deşeuri în Vatra Dornei

AFM aprobă o finanţare de 2,4 milioane de lei pentru închiderea unui depozit de deşeuri în Vatra Dornei
Municipiul Vatra Dornei (judeţul Suceava) a primit aprobare, în valoare de aproximativ 2,4 milioane de lei pentru finanţarea operaţiunilor de închidere a unui depozit neconform de deşeuri, a anunţat, luni,...

Prețul gazelor naturale pe piața SPOT a scăzut sub cel reglementat, ajungând la 67 lei/MWh

Prețul gazelor naturale pe piața SPOT a scăzut sub cel reglementat, ajungând la 67 lei/MWh
Piața SPOT a gazelor naturale din România, operată de Bursa Română de Mărfuri, a înregistrat cel mai redus preț al ultimelor 6 luni, respectiv 67 lei/MWh. Astfel, prețul pe piața spot al gazelor naturale...

S-a deschis primul hotel Courtyard by Marriott din România. Investiție de 22,5 milioane de euro

S-a deschis primul hotel Courtyard by Marriott din România. Investiție de 22,5 milioane de euro
Apex Alliance Hotel Management a deschis primul hotel Marriott din România sub brandul Courtyard, un hotel de 4 stele, aflat în zona financiară a Capitalei, în Floreasca, realizat cu o investiţie de 22,5 milioane eu...

5 milioane de lei pentru reparații la Canalul Dunăre - Marea Neagră

5 milioane de lei pentru reparații la Canalul Dunăre - Marea Neagră
Guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu 5 milioane de lei pentru efectuarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii la taluzul de pe malul stâng al Canalului...

Spațiile de birouri din București ar putea depăși 300.000 mp până la sfârșitul anului

Spațiile de birouri din București ar putea depăși 300.000 mp până la sfârșitul anului
Peste 300.000 mp de spaţii de birouri ar putea să fie livraţi pe piaţa din Bucureşti, până la sfârşitul acestui an, arată estimările Colliers International. În trimestrul III din 2019, au fost livraţi...

BNR va lansa monede din aur și alamă cu tema Desăvârșirea Marii Uniri-Regina Maria

BNR va lansa monede din aur și alamă cu tema Desăvârșirea Marii Uniri-Regina Maria
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, pe 28 octombrie, monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri...

Curs valutar 21 octombrie 2019: Leul s-a depreciat în raport cu euro şi a câştigat teren în faţa dolarului

Curs valutar 21 octombrie 2019: Leul s-a depreciat în raport cu euro şi a câştigat teren în faţa dolarului
Leul s-a depreciat, luni, în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7592 lei, mai mult cu 0,36 bani (+0,08%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda unică eu...

Suma plătită pentru asistență socială a depășit 1,1 miliarde de lei, în luna septembrie

Suma plătită pentru asistență socială a depășit 1,1 miliarde de lei, în luna septembrie
Suma plătită în contul principalelor beneficii de asistenţă socială s-a ridicat, în septembrie 2019, la 1,117 miliarde de lei, din care 1,07 miliarde lei pentru drepturi curente şi circa 48 milioane de lei pentru...

Tranzacţie importantă pe piaţa serviciilor medicale din România

Tranzacţie importantă pe piaţa serviciilor medicale din România
MedLife anunță achiziția pachetului de 100% din acțiunile Spitalului Lotus SRL din Ploiești, cel mai important furnizor de servicii medicale private din județul Prahova, care asigură servicii integrate de...

Doar şase judeţe fac exporturi de peste 1 miliard de euro, iar 17 au o balanţă negativă

Doar şase judeţe fac exporturi de peste 1 miliard de euro, iar 17 au o balanţă negativă
În primele cinci luni ale acestui an, România a exportat bunuri în valoare de 29,33 miliarde de euro şi a făcut importuri de 35,86 miliarde de euro. Creşterea consumului a dus la o explozie a importurilor, fapt ce...

Taxa de promovare turistică ar putea fi dublată în București

Taxa de promovare turistică ar putea fi dublată în București
Anul viitor, taxa specială pentru promovare turistică a municipiului Bucureşti ar putea deveni 2% din veniturile de cazare pentru fiecare zi de sejur, valoare care nu include TVA, conform unui proiect supus...

Jurnalul bursier. Norvegienii se nasc milionari, noi încercăm să devenim

Jurnalul bursier. Norvegienii se nasc milionari, noi încercăm să devenim
Norvegienii sunt privilegiați. Grație fondului suveran de investiții dezvoltat eficient de-a lungul timpului, acesta are o valoare pe cap de locuitor ce depășește 1,5 milioane de coroane norvegiene.   E...

APIA: Vânzările de autoturisme ecologice au ajuns la o pondere de 3,7% în total, la nivel naţional

APIA: Vânzările de autoturisme ecologice au ajuns la o pondere de 3,7% în total, la nivel naţional
Ponderea autoturismelor ecologice în totalul vânzărilor înregistrate la nivel naţional, în primele nouă luni ale anului, s-a situat la 3,7%, superioară celei consemnate în aceeaşi perioadă din 2018, în timp...
Serviciul de email marketing furnizat de