x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzeul Anne Frank din Amsterdam, renovat pentru "noua generaţie"

Muzeul Anne Frank din Amsterdam, renovat pentru "noua generaţie"

22 Noi 2018   •   17:25
Muzeul Anne Frank din Amsterdam, renovat pentru "noua generaţie"

Muzeul Anne Frank, dedicat adolescentei evreice deportată împreună cu familia sa în lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost renovat şi adaptat ''noii generaţii'' care vizitează în masă casa în care tânăra fată s-a ascuns de nazişti, relatează joi AFP. 

După doi ani de lucrări, muzeul din Amsterdam şi-a dezvăluit joi noua înfăţişare destinată să răspundă întrebărilor tinerilor vizitatori ale căror cunoştinţe despre războiul din perioada 1939-1945 s-au diminuat odată cu trecerea anilor. 

Regele Regatului Ţărilor de Jos, Willem-Alexander, a fost invitat de onoare la prezentarea noii înfăţişări a muzeului, construit în jurul casei în care a trăit familia Frank din 1942 până în 1944. 

''În fiecare an, 1,2 milioane de persoane vizitează Casa Anne Frank, jumătate dintre aceştia având sub 30 de ani. Avem astfel un public foarte tânăr", a declarat pentru AFP directorul general al muzeului, Ronald Leopold. 

''Interesul pentru război şi istoria Annei Frank este mai degrabă în creştere decât în scădere, însă cunoştinţele cu privire la acest subiect se diminuează. Trebuie să oferim mai mult context şi substanţă istoriei lui Anne", a adăugat el. 

Muzeul oferă oportunitatea de a vizita zone secrete, accesibile printr-o uşă disimulată, în spatele unui biblioteci false, unde adolescenta trăia împreună cu tatăl său, Otto, mama Edith, sora Margot şi alte patru persoane. 

Arestată în cele din urmă de Gestapo, la vârsta de 15 ani, Anne Frank a decedat de tifos la începutul anului 1945, la nici un an de la capturarea sa şi cu puţin timp înainte de sfârşitul conflictului, în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, la câteva zile după sora ei de 19 ani. Tatăl ei, Otto, a fost singurul supravieţuitor. Mama ei a murit la Auschwitz. 

Muzeul a rămas deschis în timpul procesului de renovare de doi ani, "o provocare imensă", după cum a declarat directorul administrativ al instituţiei, Garance Reus-Deelder. 

Printre noile piese expuse se numără o epistolă scrisă de directoarea şcolii unde învăţa Margot, sora mai mare a lui Anne, în care aceasta le scria autorităţilor naziste: ''Am onoarea de a vă prezenta lista cu numele copiilor cu sânge evreiesc".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: muzeu anne frank amsterdam