x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica 160 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu

160 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu

de Carmen Anghel    |    10 Oct 2013   •   15:33
160 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” ne invită, duminică, 13 octombrie, între orele 12:00 – 15:00, la sala “Victor Ion Popa”, la întâlnirea culturală de sărbătorire a 160 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu, marele romantic al muzicii clasice româneşti.

Întâlnirea de la Muzeul Satului face parte din programul “Mari personalităţi”, menit să elogieze pe cei care au îmbogăţit cu opera lor, de-a lungul timpului, literatura, muzica, dansul, tehnica, medicina şi aşa mai departe.

Ciprian Porumbescu s-a născut la 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, într-o casă modestă, de ţară, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă, Golembiovski-Porumbescu şi, mai apoi, Porumbescu.

A început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, unde conduce Corul Societăţii Culturale “Arboroasa”; apoi îşi continuă studiile la “Konservatorium fur Musik” din Viena, unde dirijează Corul Societăţii Studenţeşti “România Jună”. Aici va scoate, în anul 1880, douăzeci de piese corale şi cântece la unison, reunite în “Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români”.
La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale “Crai Nou”, piesă în două acte ce se va bucura de un mare succes atât în acea perioadă, cât mai ales, odată cu trecerea timpului.
Printre lucrările sale se numără “Rapsodia română pentru orchestră”, “Serenadă”, “La malurile Prutului”, “Altarul Mănăstirii Putna”, “Inimă de român”, “Gaudeamus Igitur”, “Odă ostaşilor români” şi altele.

Ciprian Porumbescu se stinge din viaţă în casa de la Stupca (sat numit azi Ciprian Porumbescu, în onoarea marelui compozitor), la data de 6 iunie 1883, la numai 29 de ani.
Întreaga sa creaţie muzicală se încadrează în sfera curentului romantic, manifestând în totalitate elemente tehnice şi de expresivitate ale acestui curent.
Acest remember Ciprian Porumbescu cuprinde versuri, pe acorduri de vioară si taragot, precum şi un  moment de muzică populară şi clasică.


×