x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica A murit James (Hans) Last, compozitorul şi dirijorul german care a colaborat cu Gheorghe Zamfir

A murit James (Hans) Last, compozitorul şi dirijorul german care a colaborat cu Gheorghe Zamfir

11 Iun 2015   •   15:49
A murit James (Hans) Last, compozitorul şi dirijorul german care a colaborat cu Gheorghe Zamfir
Sursa foto: James LAST / a1.ro

Compozitorul şi dirijorul german James Last a murit marţi, la vârsta de 86 de ani, în reşedinţa sa din statul american Florida.

Muzicianul german, al cărui nume real a fost Hans Last, a murit "liniştit, în prezenţa membrilor familiei sale", a precizat managerul lui, citat de a1.ro.

Managerii de la casa de discuri cu care colabora în acea perioadă au decis să îi schimbe prenumele din Hans în James, pentru ca acesta să aibă o sonoritate mai puţin germană, atunci când albumul său de debut urma să fie lansat în Marea Britanie. Nu a fost consultat în legătură cu această modificare, însă a acceptat-o în cele din urmă.

A apărut la Royal Albert Hall din Londra, în primăvara acestui an, în cadrul unui turneu de adio, pe care l-a anunţat anul trecut, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă.

Şi-a început cariera în anii 1960, realizând înregistrări instrumentale cu orchestra sa - James Last and His Orchestra.

De-a lungul anilor, James Last a vândut opt milioane de discuri cu muzica sa, aceasta fiind considerată "veselă", constând în versiuni optimiste ale unor piese pop şi clasice, pe care le-a interpretat alături de orchestra sa.

A plasat 65 de albume în topul britanic, iar în perioadele sale de succes înregistra şi câte două albume pe lună.

Artistul a compus pentru Elvis Presley melodia Fool, a lucrat şi cu regizorul Quntin Tarantino pentru filmul "Kill Bill" - volumul 1. James Last era căsătorit, din anul 1955, şi avea doi copii.

În anii 70, a colaborat chiar şi cu Gheorghe Zamfir pentru piesa "Păstorul Singuratic", al doilea hit european al naistului român, după single-ul Eté d’amour, devenit şi el unul din hiturile cele mai apreciate ale anului 1976.

O slujbă religioasă în memoria lui James Last sa o să aibă loc la Hamburg, în Germania, în săptămânile viitoare.



×
Subiecte în articol: james last hans last gheorghe zamfir deces