x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Al doilea week-end la Festivalul Enescu

Al doilea week-end la Festivalul Enescu

de Maria Sârbu    |    08 Sep 2011   •   21:00
Al doilea week-end la Festivalul Enescu

Dirijorul rus Ghenadi Rojdestvenski (Gennady Rozhdestvensky), care a atins culmile performantei in partea a doua a secolului trecut, fiind un nume de referinta in domeniu si in primul deceniu al secolului al XXI-lea, se va afla din nou la pupitrul Orschestrei Filarmonicii 'George Enescu', in cadrul prestigiosului festival ce poarta numele marelui Enescu. La editia din 1995 dirija acelasi ansamblu romanesc. Dar Rojdestvenski a fost la Festivalul Enescu si in 1973 (cand a interpretat Simfonia nr. 1 a marelui compozitor roman), a fost si in 2001 (cand a inclus in programul sau Simfonia a IV-a).

Acum are 80 de ani si continua sa-si manifeste respectul pentru compozitorul George Enescu, pentru muzica romaneasca contemporana.

Concertul de sambata seara de la Sala Palatului, din seria 'Mari orchestre ale lumii', cand pe scena vor fi Corul (dirijor Iosif Ion Prunner) si Orchestra Filarmonicii bucurestene, Rojdestvenski va avea 'placerea' sa dirijeze din nou Enescu. Prima lucrare din programul serii este Poemul simfonic 'Vox Maris' op. 31 de George Enescu, solist Ma­rius Vlad Budoiu. Apoi va rasuna Prokofiev – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra, iar solista va fi chiar sotia dirijorului Rojdestvenski, Victoria Postnikova. De notat ca la editia din 1995 a festivalului, Postnikova si-a acompaniat fiul – violonistul Sasa Rojdestvenski, interpretand Sonata nr. 2 de Enescu. In repertoriul lui Sasa a fost, inainte de acea editie a festivalului, si Sonata a III-a a lui Enescu. Familia primise chiar, in dar, in 1995, sonatele lui Enescu si alte lucrari muzicale ale compozitorului, declarand atunci ca Enescu va fi in repertoriul lor.

In programul de sambata, de la Sala Mare a Palatului, va fi interpretata inca o lucrare de Prokofiev – 'Ivan cel Groaznic'. Alaturarea acestor doi compozitori este pentru dirijorul Rojdestvenski, in fata publicului de la Festivalul Enescu, ca un juramant de credinta.

Sub cupola Ateneului Roman se va auzi astazi vioara lui Liviu Pruna­riu, solist in concertul sustinut de 'Korean Chamber Orkestra', dirijor Min Kim. Un alt solist va fi laureatul Concursului International 'George Enescu', editia 2007, Vlad Stanculeasa (vioara). De notat ca Liviu Prunariu, discipolul indragit al lui Yehudi Menuhin (elevul lui George Enescu), a cantat in deschiderea Festivalului Enescu in 1995, dirijor fiind chiar profesorul sau. Liviu Prunaru a studiat vioara mai intai la Craiova, apoi la Academia lui Menuhin din Elvetia (1990). Si-a completat studiile la New York. In 2006 se implineau 14 ani de cand violonistul preda la Academia Yehudi Menuhin si, tot atunci, devenea concertmaestru al Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam – cotata in 2008 drept cea mai buna orchestra din lume. Anul trecut, Liviu Prunaru a fost numit director muzical al vestitei Academii elvetiene.

In programul de astazi al Festivalului Enescu este si concertul Orchestrei Simfonice din Londra, dirijor Nikolai Znaider (Sala Mare a Palatului). In program: Wagner, Beethoven, Brahms. In seria 'Concertele de la miezul noptii' (Ateneul Roman) va evolua astazi si maine Orchestre de Chambre de Laussane, dirijor si solist Christian Zacharias.

Duminica, in seria 'Mari orchestre ale lumii', norocosii il vor vedea pe marele Valery Gergiev dirijand Orchestra Simfonica a Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg. Vor fi interpretate lucrari de Wag­ner, Scriabin si Strauss.

Amintim ca astazi, la Universitatea Nationala de Muzica, are loc finala sectiunii Violoncel a Con­cursului International 'George Enescu', cu participarea Orchestrei Filarmonicii 'Banatul'. Maine, la Sala Radio, va fi finala sectiunii Pian (participa Orchestra Filarmonicii 'Transilvania') si a sectiunii Vioara (participa Orchestra Filarmonicii 'Moldova'). Duminica, tot la Sala Radio, va avea loc Gala Concursului 'George Enescu'. Alaturi de laureati va fi Orchestra Filarmonicii 'Moldova', dirijor Gheorghe Costin.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011