x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Alifantis s-a pornit... în turneu!

Alifantis s-a pornit... în turneu!

de Dana Andronie    |    13 Feb 2014   •   17:36
Alifantis s-a pornit... în turneu!
“Mozaic – 40 de ani de muzică”, în 40 de oraşe

Anul trecut, ne invita la Operă pentru a porni într-o călătorie iniţiatică în lumea sa. Am participat la “nebunia” frumoasă pe care a creat-o împreună cu 17 muzicieni valoroşi şi am ajuns la concluzia că Nicu Alifantis se află la vârsta la care îşi poate permite să-şi realizeze toate poftele muzicale. Şi iată că pofta... se manifestă în continuare! Alifantis şi-a dorit un turneu în 40 de oraşe, cu “Mozaic”: “Cel mai proaspăt album, pe care-l iubesc ca pe un nou-născut. Ce părinte nu-i poate dori odraslei sale tot ce-i mai bun? Vreau să-i pun lumea la picioare, să-l fac cunoscut, iubit, râvnit, căutat, lăudat, pentru că-i al meu şi sunt mândru de el”.

În 2013, a avut cu Mozaic Band două concerte – la Teatrul Naţional de Operă din Cluj şi la Teatrul Naţional din Iaşi, iar pentru 2014 au rămas 38 de oraşe pe care nu le va rata! Prima oprire: Timişoara, pe 23 februarie (ora 20:00, la Filarmonica Banatul Timişoara). Biletele se pot achiziţiona pe www.eventim.ro, magazinele Orange, Germanos, Casieria Teatrului Naţional şi Librăriile Cărtureşti.

“În 1975, am fost pentru prima oară în Timişoara. Sfârşit de toamnă sau început de iarnă, nu mai ţin minte exact. Eram într-un turneu cu Cenaclul Flacăra. Mi-amintesc cât de emoţionat am fost. Era ca şi cum mergeai în altă ţară. Oamenii erau parcă mai frumoşi, mai bine îmbrăcaţi, mult mai veseli, toţi vorbeau cu-n anume accent, spuneau «ciao» în loc de salut, flori multe, curăţenie, clădirile impresionante... Până şi tramvaiele erau mai frumoase. Viaţa era liniştită, curgea cu alt ritm. Ce mi-a rămas în minte? Conti cu barul lui de noapte, hotel Timişoara, Sala de spectacole CFR, Ilie Stepan, Covaci cu antologica sa mătuşă, Phoenix, Baniciu cel vesel şi frumos, măştile din «Cantafabule», Bega, femeile frumoase, complexul studenţesc, Dinu Adrian, Sala Olimpia, Teatrul Naţional, Bastionul, îngheţata, Vegeta şi blugii de la piaţa de sârbi, Guban, Ştefan Popa Popa’s, Béla «Kamo» Kamocsa, Foarţă, Cârcu...  Amintiri frumoase, de demult, din Timişoara, îmi sunt răscolite, ori de câte ori revin în această urbe”, mărturiseşte Alifantis.

După Timişoara, “Mozaicul” va ajunge de 1 Martie la Piteşti (ora 19:00, Casa de Cultură). Duminică, 2 martie, Nicu Alifantis, împreună cu cei 7 magnifici (Raul Kuşak, Marcel Moldovan, Răzvan Mirică, Cristian Soleanu, Adrian Falutistu şi Mihai Neniţă), va fi în Focşani (ora 19:00, Teatrul Municipal “Gh. Pastia”). Urmează oraşele: Galaţi – luni, 3 martie (ora 19:00, Teatrul Dramatic “Fani Tardini”); Constanţa – marţi, 4 martie (ora 19:00, Casa de Cultură);  Tulcea – miercuri, 5 martie (ora 19:00, Teatrul “Jean Bart”); Buzău – joi, 6 martie (ora 19:00, Sala Consiliului Judeţean); Ploieşti – vineri, 7 martie (ora 19:00, Casa de Cultură); Braşov – sâmbătă, 8 martie (ora 19:00, Filarmonica Braşov). „Mozaicul” va ajunge şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Caracal, Craiova, Deva, Giurgiu, Lugoj, Mediaş, Mizil, Oradea, Piatra Neamţ, Petroşani, Reşiţa, Râmnicu Sărat, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Turda.

De ce 40 de concerte? “Pentru că am împlinit 40 de ani de când slujesc necondiţionat, cu mult drag, respect, iubire şi recunoştinţă în faţa Dumneavoastră, Publicul şi vă datorez însăşi existenţa mea artistică.”

De ce 40 de oraşe? “Pentru că îmi doresc să fiu alături de voi, oriunde aţi fi, aşa cum şi voi aţi fost alături de mine toţi aceşti 40 de ani. Este şi va fi un examen greu, extraordinar de greu, pe care mi-l propun, ca pe o provocare şi pe care, sper, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi al bunăvoinţei Dumneavoastră, să-l pot trece. Daţi-mi o şansă, promit să nu vă dezamăgesc!” Ce promisiune! Eu, ca un spectator din zecile de mii pe care i-a câştigat în cele patru decenii, îi mulţumesc lui Nicu Alifantis pentru că mi-a oferit şansa de a mă bucura de “mozaicul” muzicii sale. Despre dezamăgire nici nu poate fi vorba! După turneu, aştept cu nerăbdare următoarea poftă muzicală a lui “Nicu de la Brăila”.

×