x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Anul Karajan

Anul Karajan

de Raluca Grintescu    |    18 Apr 2008   •   00:00

Deutsche Grammophon sărbătoreşte centenarul Herbert von Karajan cu o listă deosebită de lansări

Deutsche Grammophon sărbătoreşte centenarul Herbert von Karajan cu o listă deosebită de lansări

 

Unul dintre cei mai renumiţi şi influenţi muzicieni clasici ai secolului XX, Herbert von Karajan, ar fi împlinit 100 de ani anul acesta. Deutsche Grammophon – labelul la care a înregistrat sute de piese care s-au vândut în peste 150 de milioane de exemplare până în prezent – împreună cu întreaga lume muzicală sărbătoresc centenarul marelui dirijor printr-o colecţie extraordinară de piese.


BEAUTY. Printre titlurile im­portante se numără “Karajan Gold”, o compilaţie de greatest hits a dirijorului; un DVD inti­tulat “Karajan – Or Beauty As I See It”; două înregistrări live de la Opera de Stat din Viena – Die Frau ohne Schatten semnată Richard Strauss şi Fidelio de Beethoven, piesă ce va fi lansată pentru prima dată, şi un set de zece CD-uri Karajan Master Recordings. Numeroase alte evenimente speciale dedicate centenarului Karajan au avut şi au loc în întreaga lume.


CEALALTĂ ORCHESTRĂ. La 5 aprilie, ziua în care s-au împli­nit 100 de ani de la naşterea dirijorului, acesta a fost sărbătorit la casa Mozart din Salzburg, oraşul în care Karajan s-a născut şi a studiat şi de asemenea locul în care a şi murit în 1989. Un alt eveniment distins va fi şi cel din 15 august, care va avea loc la Festivalul din Salzburg (acolo unde Karajan a dirijat pentru prima dată în 1933 şi a fost director artistic din 1957 pînă în 1964). La Salzburg, Filarmonica din Viena, “cealaltă orchestră” a lui Karajan – cu care a şi debutat în 1934 – va interpreta Rec­viemul lui Brahms, o operă pe care dirijorul a înregistrat-o de patru ori.

 

“Aducea muzica la o perfecţiune obositoare, fără să-şi pună amprenta personală”

Harvey Sachs, critic American

Debut

Von Karajan şi-a făcut debutul la Filarmonica din Berlin şi la Opera de Stat din Berlin în 1937. Primul său succes major a avut loc în 1938, o dată cu dirijarea magnifică a operei “Tristan şi Isolda”, de Richard Wagner. A dirijat şi la Bucureşti în 1935.


Flash out

ÎN PREMIERĂ. Noi fotografii cu Elvis Presley au fost făcute publice pentru prima dată. Imaginile au fost realizate în timpul unui concert din Madison Square Garden, în anul 1972, de către George Kalinsky – fotograful oficial al sălii. Colecţia va fi afişată în casa memorială a “Regelui”, Graceland. Kalinsky a mai fotografiat celebrităţi precum Muhammad Ali, Frank Sinatra, Lu­cia­no Pavarotti sau Papa Ioan Paul al II-lea, iar imaginile sale au fost publicate în Life, Sports Illustrated, Esquire, Time sau Newsweek.


CONCERT VIRTUAL. Serj Tankian, frontman-ul trupei System of a Down, doreşte să iniţieze un turneu virtual, cu scopul de a salva planeta. “Am această idee de foarte mult timp, care poate părea ciudată, însă vreau să mă implic în concertele holografice. Deţinem tehnologia, însă nu o folosim”, a declarat Tankian. Artistul a menţionat că ar putea transmite spectacolul din studioul său şi ar interacţiona cu fanii, ca şi cum aceştia s-ar afla în încăpere. Nu vor exista cheltuieli de drum, iar biletele ar costa mai puţin.


PULITZER. Graţie lui Bob Dylan, rock’n’roll-ul a reuşit să intre în istoria Premiilor Pulitzer. Dylan a primit un Premiu Pulitzer pentru “impactul său asupra muzicii şi culturii americane, marcate de compoziţiile sale de o extraordinară forţă poetică”. Este pentru prima dată cînd juriul acordă un premiu Pulitzer cuiva din afara muzicii clasice sau, mai recent, a jazz-ului.

×
Subiecte în articol: muzica karajan