x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Aproape de tinerele talente

Aproape de tinerele talente

de Loreta Popa    |    28 Ian 2011   •   00:20
Aproape de tinerele talente

Fiecare cotitură a vieţii noastre, fiecare zi trăită aşa cum ne dorim, fiecare „Nu” spus atunci când trebuie, ne călăuzesc spre ceea ce suntem meniţi să facem în această lume. Există oameni care au un har pe care-l împart cu cei din jurul lor. Există oameni cărora Dumnezeu le-a dăruit voce, dar şi un talent muzical de excepţie. „Meşteşugul” lor atinge multe inimi. Ne gândim la cei pe care bagheta muzicii folk i-a atins şi care hrănesc sufletele celor care-i ascultă. Manuela Popescu, Radio România Actualităţi, producătoarea manifestării-concurs „Folk fără vârstă”, care a ajuns la cea de-a cincea ediţie, a adunat de fiecare dată cantautori cunoscuţi şi, alături de ei, a co­lindat liceele bucureştene, dar şi din ţară în căutare de tinere talente, deschizând în acelaşi timp şi o uşă celor mai puţin familiarizaţi cu acest gen muzical.

În luna noiembrie a anului trecut, manifestarea-concurs „Folk fără vârstă” şi-a dat întâlnire cu stu­denţii bucureşteni la Sala Polivalentă din cadrul Campusului „Agronomie” ş Herăstrău, iar recitalurile susţinute atunci de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihăilescu şi Eugen Cristea BAND au impresionat asistenţa. Periplul a continuat cu sărbătorirea Marii Uniri chiar în oraşul unde aceasta a avut loc, respectiv Alba-Iulia, de Ziua Naţională a României. Tinerii creatori şi interpreţi de muzică folk au avut astfel ocazia să se confrunte cu exigenţa juriului, pentru a le câştiga nu doar admiraţia, ci şi premiile oferite de HORA Re­ghin. Au participat la concert cunoscuţii cantautori Florin Săsărman, Vali Şerban şi Daniel Avram.

Astfel, după Ziua Unirii Principatelor Române, Colegiul Naţional „Ion Creangă” a fost la 26 ianua­rie, gazdă manifestării-concurs „Folk fără vârstă”, organizatori fiind, ca de fiecare dată, Radio România Actualităţi, Bucureşti fm şi Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti. În prima parte a manifestării, în cadrul concursului de creaţie şi interpretare de muzică folk, au urcat pe scenă elevi ai liceului, dor­nici să demonstreze cât de talentaţi sunt. În cea de-a doua parte, membrii juriului, nimeni alţii decât re­nu­miţii cantautori Zoia Alecu, Ovidiu Mihăilescu, Ma­rius Matache şi actorul Alexandru Bindea, au susţinut recitaluri de muzică şi poezie.

Folkul nu este nimic complicat, folkul este acea stare de spirit simplă ce există în fiecare dintre noi. Simplitatea unei trăiri care te determină să respiri din nou atunci când ai sentimentul că nu mai poţi. Este muzica oamenilor de rând, a celor mulţi, care gân­desc la fel. Iniţial, oamenii obişnuiţi au început să cânte despre problemele lor. Versurile cântecelor folk sunt directe şi abordează problemele vieţii cotidiene, de multe ori au scop protestatar. La sfârşitul anilor ’60, folkul a ajuns şi în România, sub influenţa interpreţilor americani Bob Dylan sau Joan Baez. În anii ’80, în Bucureşti şi în întreaga ţară existau mai multe cluburi în care se cânta muzică folk. La radio sau la televiziune, însă, numai rareori se auzeau acele melodii, care erau, de altfel, pe buzele tuturor tine­rilor. Acest gen muzical a ajuns la apogeu glorios mai ales prin contribuţia Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu.

Generaţiile de in­telectuali români ai anilor aceia au crescut fredo­nând melodii folk, toată fiinţa noastră, modul nostru de a gândi şi de a acţiona nu vor putea face abstracţie niciodată de această muzică, pe care o avem în sânge şi în creier. Muzica folk este o îmbinare deosebit de armonioasă a unor linii melodice care, prin măiestria interpreţilor, par simple, unduioase, calme, şi a unor texte selectate minuţios, chiar dificile, care poartă un mesaj ce te invită să-l descifrezi. Retrăieşti dintr-o dată acele sentimente pe care le credeai pierdute. Este un privilegiu să stai câteva ore în aceeaşi încăpere cu aceşti oameni, care şi-au închinat viaţa muzicii folk.

×
Subiecte în articol: arte muzica alte orizonturi folk