x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cântăreaţa şi compozitoarea americană Dory Previn a murit

Cântăreaţa şi compozitoarea americană Dory Previn a murit

de Mediafax    |    15 Feb 2012   •   16:22

Cantareata si compozitoarea americana Dory Previn, nominalizata de trei ori la Oscar in calitate de coautoare a unor piese din filme din anii '60, a murit marti la ferma ei din Southfield, in statul american Massachusetts, la varsta de 86 de ani, informeaza MEDIAFAX.

Dory Previn, nascuta Dorothy Veronica Langan, a colaborat cu fostul ei sot, Andre Previn, la doua piese nominalizate la Oscar din filmele "Two for the Seesaw" (1962) si "Pepe" (1960). Tot cu acesta, a compus si tema din "Valley of the Dolls" (1967).

Andre a parasit-o pentru o relatie cu Mia Farrow, cantareata urmand o cariera solo in anii '70. Cele sase albume lansate in aceasta perioada au fost deosebit de personale. In piesa "Beware of Young Girls", de pe albumul "On My Way to Where", ea vorbeste direct despre rolul actritei Mia Farrow in destramarea casniciei ei.

Muzica pe care a compus-o Previn ar fi fost influentata de o copilarie nefericita, divort si instabilitate psihica. A avut o cadere nervoasa in 1965, fiind spitalizata pentru scurta vreme.

S-a recasatorit cu actorul canadian Joby Baker in 1984.

In 1983, a primit un premiu Emmy pentru versurile piesei principale de pe colona sonora a productiei de televiziune "Two of A Kind".

Jarvis Cocker, solistul trupei britanice Pulp, se numara printre muzicienii moderni care s-au inspirat din versurile pline de emotie compuse de Previn.

×
Subiecte în articol: film muzica piese dory previn