x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Cele trei dive”, un dar de Crăciun

“Cele trei dive”, un dar de Crăciun

de Maria Sârbu    |    16 Dec 2012   •   18:38
“Cele trei dive”, un dar de Crăciun
La Sala Radio va avea loc, la 21 decembrie, un concert extraordinar.
După reuşita din decembrie anul trecut cu Turneul naţional extraordinar “Cele trei dive”, un proiect inedit al postului Radio Ro¬mânia Cultural în care au fost reunite pentru prima dată în re¬ci¬ta¬luri de arii şi duete, în concert de arii, duete şi uverturi din opere mezzosoprana Ruxandra Donose şi sopranele Leontina Văduva şi Teodora Gheorghiu, ar fi fost păcat ca ceva asemănător să fie abandonat. Aşa că în acest an Orchestrele şi Corurile Radio organizează la Sala Radio Gala extraordinară de Crăciun, invitate fiind “trei voci de aur”, cum li s-a spus celor trei artiste lirice, participante la concertul din 21 decembrie: din nou Ruxandra Donose şi Teodora Gheorghiu, cărora li se alătură soprana Adina Niţescu. 

Toate trei cântă pe mari scene ale lumii; au fost distinse cu premii prestigioase; i-au avut parteneri în diverse spectacole şi concerte pe importanţi solişti din lume; au colaborat cu mari dirijori. Ele revin acasă, în România, iar publicul meloman are ocazia să le vadă în concertul “Cele trei dive” programat deci vineri, 21 decembrie, ora 19:00.

Desigur, va fi un program de Crăciun, cu arii, duete şi uverturi din celebre opere create de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Charles-Camille Saint-Saëns, Vincenzo Bellini, Domenico Donizetti, Giacomo Puccini, Richard Wagner. Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Adina Niţescu vor cânta alături de membrii Orchestrei Naţionale Radio, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Tiberiu Soare.

Concertul va putea fi ascultat şi pe frecvenţele on air din întreaga ţară ale posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, va fi transmis online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro . E un minunat dar în preajma Sfintelor Sărbători. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Activitatea fiecăreia dintre soliste este impresionantă. Ruxandra Donose a cutreierat lumea, cântând la: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Opera din Cincinnati, Carnegie Hall, Bayerische Rundfunk din München, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House “Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper din Viena, Opera Naţională Finlandeză sau Opera din San Francisco. A fost solistă a Operei din Viena timp de şase ani. Ea a colaborat cu dirijori precum Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Vladimir Fedoseyev, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski.

Teodora Gheorghiu a debutat în 2003 în rolul Regina Nopţii din “Flautul fermecat” de Mozart, la Opera Naţională Bucureşti. Apoi a fost invitată să cânte la Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, la Teatrul din Lucerna, la Opera Naţională din Nancy, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne etc. Un an mai târziu şi-a făcut debutul la Opera de Stat din Viena, fiind membră a acestei instituţii între 2007-2010.

Adina Niţescu a interpretat în stagiunea 2008-2009, rolul Cio-Cio-San din “Madama Butterfly” la Opera de Stat din Dresda şi la Opera din Colorado. Printre alte roluri principale ce au revenit sopranei sunt cele din “Manon Lescaut”, “Tosca”, “Mefistofele”. Ea a fost invitată să cânte pe multe scene cunoscute din lume.

×