x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Chişinău Youth Orchestra”, la Sinaia şi Bucureşti

“Chişinău Youth Orchestra”, la Sinaia şi Bucureşti

de Maria Sârbu    |    13 Aug 2013   •   19:36
“Chişinău Youth Orchestra”, la Sinaia şi Bucureşti

Puţini ştiu că la Chişinău există de doi ani o minunată orchestră, “Chişinău Youth Orchestra”, care îi reuneşte pe unii dintre cei mai “talentaţi şi responsabili tineri instrumentişti din instituţiile muzicale preuniversitare şi universitare din Moldova şi România”. Sunt în această formaţie şi tineri instrumentişti din R. Moldova care îşi fac studiile în alte ţări. Colectivul include aproximativ o sută de membri activi, cu vârste cuprinse între 14 şi 28 de ani. Mulţi dintre membrii orchestrei îşi fac studiile în centre universitare de profil din SUA, Anglia, Austria, Belgia, Finlanda, Rusia, Ucraina şi România.

“Chişinău Youth Orchestra” va putea fi văzută, peste câteva zile, în România. Este vorba despre o serie de concerte organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chişinău, serie care începe în capitala R. Moldova pe 17 august (Scuarul Catedralei, concert în aer liber) şi continuă pe 18 august tot la Chişinău (Sala cu orgă, intrarea liberă), pe 20 august, la Sinaia (Sala Casino) şi pe 21 august, la Bucureşti (Ateneul Român). Concertele vor fi susţinute de 70 de tineri ai ansamblului “Chişinău Youth Orchestra”, care vor interpreta piese din repertoriul unor mari compozitori, printre care Ceaikovski, Mendelsohn sau Ştefan Neaga.

Fondată în iulie 2011 la iniţiativa tânărului muzician Andriano Marian, orchestra a avut mai multe concerte, la pupitru aflându-se Petre Sbârcea, Mihail Secichin, Gabriel Bebeşelea. Repertoriul include lucrări simfonice semnate de Ceakovski, Mendelssohn, Dvorak, Brahms, Prokofiev, Grieg etc.

×