x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert aniversar Gustav Mahler – ”Simfonia a IX-a”

Concert aniversar Gustav Mahler – ”Simfonia a IX-a”

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Ian 2020   •   15:28
Concert aniversar Gustav Mahler – ”Simfonia a IX-a”

În 2020, alături de Beethoven îl sărbătorim și pe Gustav Mahler, de la a cărui naștere aniversăm 160 de ani. Joi, 30 ianuarie 2020, Filarmonica de Stat Sibiu a programat pentru publicul sibian un concert simfonic în care va putea fi ascultată ”Simfonia a IX” de G. Mahler, o lucrare foarte rar cântată pe scenele muzicale din România. Evenimentul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, joi 30 ianuarie 2020 și este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

 

 

Gustav Mahler reprezintă apogeul şi, în acelaşi timp, sfârşitul Romantismului, perioadă caracterizată prin exacerbarea emoţiilor şi printr-un balans permanent între stări paroxistice antagonice, care trec cu repeziciune de la depresia profundă la extazul mistic. În plan muzical, aceste idei au fost însoţite de o expansiune gigantică a aparatului orchestral şi a formei. Concepţia sa estetică are puternice conotaţii autobiografice, urmărind exprimarea prin muzică a unei viziuni personale asupra lumii, existenţei şi condiţiei umane. Mult timp principalele sale surse de inspiraţie vor fi muzica militară, cea populară şi fascinaţia naturii.

Cea de a IX-a simfonie continuă procesul de identificare cu spiritul postromantismului, prin intermediul revenirii la muzica instrumentală, acumulând însă și experiențele anterioare, din simfoniile vocale. Dramaturgic, acest mod de abordare se simte încă începând de la asamblarea mai puțin obișnuită a mișcărilor. Despre această imagine de ansamblu, Rudiger Schenk apreciază că: “mișcările care sunt încastrate în această structură solicită sau anticipează, dar nu se completează.” Fără îndoială, gândirea lui Mahler merge aici mai departe decât în simfoniile precedente, lăsând în sarcina interpreților și ascultătorilor să definească această unitate în discontinuitate, care îi caracterizează lucrarea, idee ce se află la baza de monolit a întregului.

Orchestra sibiană va fi condusă de cunoscutul și în același timp apreciatul dirijor maghiar Horváth Gábor. Născut în 1975 la Budapesta, Horváth Gábor este absolvent al Academiei de muzică „Franz Liszt” din Budapesta, secţia dirijat coral (1998) şi dirijat orchestră (2002), la clasa profesorilor Ervin Lukács şi Tamás Gál. Din ianuarie 2010 este director artistic al Orchestrei simfonice din Gödöllő.

În programul serii va mai putea fi ascultat ”Concertul pentru violă și orchestră” de Cecil Forsyth interpretat de violonistul Gabriel Silișteanu, membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu. Gabriel Silișteanu a studiat viola în București și a absolvit Universitatea Națională de Muzică București în 2010. Și-a aprofundat studiile muzicale în Graz, Austria, la clasa profesorului Christian Euler și în Cluj, cu profesorul Sorin Gherbanovschi, șef al partidei de violă în cadrul Filarmonicii Transilvania.

Evenimentul face parte din Stagiunea 2019-2020 ”Beethovenescu”. 

 

 

asCULTă:

Cecil ForsythConcert pentru violă și orchestră

Gustav MahlerSimfonia nr. 9

 

×