x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert de jazz cu supergrupul Fantasm

Concert de jazz cu supergrupul Fantasm

de Alex Revenco    |    09 Noi 2014   •   20:42
Concert de jazz cu supergrupul Fantasm

Celebrul violist american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri, alături de reputatul violonist german Albrecht Maurer şi pianistul de origine română Lucian Ban vor susţine un concert extraordinar la Bucureşti, cu ocazia lansării albumului 'Fantasm', editat de casa de discuri Nemu Records din Germania. Cei trei muzicieni se află într-un turneu european de promovare, ce începe la Bucureşti, Teatrul Odeon, luni 10 noiembrie, concert desfăşurat cu sprijinul Ambasadei Germaniei. După concert, artiştii vor avea o întâlnire cu publicul la Teatrul Odeon, un bun prilej pentru autografe pe noul album.

Iată ce scrie criticul de jazz Hennig Bolte (Danemarca) în textul de pe coperta albumului: “Pe albumul nimic nu sună asemeni unor viori obişnuite. Purtând în mod paradigmatic titlul unei compoziţii a celebrului baterist Paul Motian cu care Maneri a cântat vreme de şase ani, albumul celor trei relevă, prin improvizaţie şi structură în acelaşi timp, ceva adânc din memoria noastră comună. Concentrat. Îţi atrage atenţia în mod plăcut.”

Cei trei muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined condus de pianistul Lucian Ban şi contrabasistul american John Hebert, un proiect ce “re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Enescu în 2009 cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofoane), Ralph Alessi (trompeta), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă Sunnyside Records din NYC şi a câştigat numeroase premii Best of 2013 din partea criticii şi a presei de specialitate. Proiectul a fost prezentat pe scene şi în festivaluri celebre de ambele părţi ale Atlanticului – de la Glenn Gould Hall în Toronto, la Royal Elizabeth Hall @ London Jazz Festival, de la Merkin Hall în New York, la Barcelona Jazz Festival, de la Strassbourg Jazz d’Or la Main Stage Theater în Chicago.

Trio Fantasm se află între 10 şi 25 noiembrie într-un turneu de lansare în Germania şi România: Bucureşti (10 noiembrie), Bistriţa (12), Cluj (13), Alba Iulia (14), Timişoara Jazz & Blues (15), Magdeburg (17), Bruel (18), Koln (19), Munster (20), Koln (23 noiembrie).

×