x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert Luiza Zan la prima ediție a Carnavalului Filarmonicii

Concert Luiza Zan la prima ediție a Carnavalului Filarmonicii

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Ian 2020   •   18:49
Concert Luiza Zan la prima ediție a Carnavalului Filarmonicii

Concerte de jazz, muzică clasică, concerte pentru copii și alte surprize sunt coordonatele artistice ale primei ediții a Carnavalului Filarmonicii. Realizat împreună cu UCIMR, evenimentul este programat la Sala Thalia, a Filarmonicii de Stat Sibiu, în perioada 13-15 februarie 2020. Carnavalul se va încheia cu un concert de jazz susținut de Luiza Zan și Jazzpar Trio. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

 

Pornit de la ideea de a marca începutul postului Paștelui (”Lăsata Secului”) prin petreceri populare însoțite de deghizări, care alegorice, focuri de artificii și evenimente culturale, tradiția carnavalului datează din timpul romanilor și grecilor, cei care obișnuiau să sărbătorească, la începutul anului, renașterea vieții, primăvara. 

Renașterea vieții culturale sibiene se va face, începând din acest an, prin Carnavalul Filarmonicii. Timp de trei zile, Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu - bastionul cultural al orașului – va găzdui sub acest generic mai multe evenimente culturale în perioada 13 – 15 februarie.

Deschiderea carnavalului sibian este rezervată muzicii clasice, joi, 16 februarie cu începere de la ora 19. Suita din ”Spărgătorul de nuci” într-un aranjament inedit – pentru două piane – semnat de Nicolas Economou sau ”Uvertura pe teme evreiești op. 34 pentru pian, clarinet și cvartet de coarde” de Serghei Prokofiev sunt propunerile serii în care soliste vor fi pianistele Mirabela Dina și Monica Florescu. Lor li se vor alătura pe scenă muzicienii Filarmonicii.

Cei mici sunt așteptați vineri, 14 februarie, ora 10 la un ”Concert pentru copii și părinți”: Programul, special ales pentru acest eveniment va include povestea muzicală ”Petrică și lupul” precum și alte compoziții pe care, cu siguranță, micii spectatori le vor recunoaște și trăi la intensitatea maximă specifică vârstei.

Fiindcă ziua de 14 februarie prefațează sărbătoarea dragostei la români – ”Dragobetele” prin intermediul ”Valentine`s Day”, la ora 19 este programat un ”Concert de Carnaval” la care Filarmonica deschide ușile pentru îndrăgostiții de toate vârstele. Artiștii și  - sperăm și publicul – vor da curs invitației noastre de a colora evenimentul și de a veni îmbrăcați în costume de carnaval. Cele mai inspirate și atrăgătoare dintre acestea vor fi premiate de către noi. Iar pentru că este carnaval și pentru a da o sugestie de costume, am inclus în programul muzical lucrarea ”Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saens.

Carnavalul se va încheia cu un concert de jazz în ”chimnița” Filarmonicii – un spațiu reîmpropsătat și care va găzdui în viitor tot mai multe evenimente culturale de acest gen. Luiza Zan, una dintre cele mai frumoase voci ale jazz-ului românesc, va concerta sâmbătă alături de: Gáspár Csaba - vioară, vocal, Gáspár Álmos – chitară și Vitályos Lehel – contrabas. Artiștii revalorifică sound-ul și farmecul anilor ’30 din Parisul lui Django Reinhardt care s-a lăsat inspirat de jazz-ul american și căruia i-a acordat elemente de originalitate, dând naștere stilului gipsy jazz, cunoscut și sub numele de manouche jazz. Concertul ”Luiza Zan & Jazzpar Trio” este programat la ora 19, iar accesul se va face direct din Parcarea Sălii Thalia.

 

 

×