x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concerte de violoncel clasic și midi pe scena israeliană cu Andrei Kivu

Concerte de violoncel clasic și midi pe scena israeliană cu Andrei Kivu

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Mai 2019   •   14:07
Concerte de violoncel clasic și midi pe scena israeliană cu Andrei Kivu

În fața unui public israelian receptiv și entuziast, Andrei Kivu a susținut în perioada 27 aprilie – 1 mai 2019  o serie de concerte și un master class care au cucerit spectatorii prezenți la evenimentele, organizate cu sprijinul ICR Tel Aviv, la sediu,  Zimmer Tel Aviv, Institutul Cervantes și Academia de Muzică și Dans din Ierusalim.

Programul muzical al concertelor a inclus compoziţii proprii și transcripții pentru violoncel semnate de Andrei Kivu, precum și improvizaţii de muzică experimentală și opere binecunoscute ale unor compozitori români și internaționali ca Gaspar Cassado, Rogelio Huguet y Tagell, Alexander Arutunian, Pau Casals, Isaac Albeniz, Maurice Ravel, George Enescu, Anatol Vieru, Doru Popovici, Ernest Bloch sau Serge Kaufmann. Programul muzical al evenimentelor, interpretat cu măiestrie de către artistul român, solo sau în colaborare cu muzicieni și studenți din Israel, a fost foarte apreciat de public.

Andrei Kivu a fost acompaniat în concertul de muzică experimentală din data de 27 aprilie de la Zimmer Tel Aviv de omologii israelieni Yoel Zohar, Shmil Frankel, Daniel Davidovsky, Ron Katzir și Guy Dubius. Cu această ocazie, artistul român a prezentat publicului, în premieră, noul instrument muzical creat special pentru el de artistul Shmil Frankel – violoncelul midi. În ciuda diferențelor de gen muzical, fiecare artist participant la concert venind dintr-o altă zonă stilistică, de la clasic și contemporan la avantgarde, world music și electro, aceștia au reușit să realizeze un moment muzical de excepție, în care comunicarea artistică a fost transpusă dincolo de granițele stilistice.

La sediul ICR Tel Aviv și la Institutul Cervantes, în data de 30 aprilie, artistul român a oferit încă o interpretare concertistică de mare clasă printr-un program muzical românesc, presărat cu creații de muzică spaniolă și internațională. Printre cei prezenți la concerte s-au numărat atât membri ai corpului diplomatic acreditat în Israel, figuri proeminente de origine română ale scenei culturale israeliene, precum și membri ai comunității israelienilor de origine spaniolă. La finalul concertului de la Institutul Cervantes din Tel Aviv, prestația de înaltă calitate a fost răsplătită de public cu aplauze îndelungate, care a solicitat revenirea pe scenă a artistului în două ocazii pentru a interpreta piese suplimentare.

Deoarece unul dintre cele mai importante aspecte ale activității actuale ale artistului român este acela educativ, Andrei Kivu a susținut și un master class de tehnică muzicală pentru studenții departamentului de muzică ale Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim. În cadrul master class-ului, Andrei Kivu a susținut o prelegere despre violoncel în general și în particular despre elemente esențiale de mecanică și fiziologie a corpului asociate cu interpretarea de muzică clasică la violoncel și a familiarizat studenții cu violoncelul midi, instrument muzical inovativ care a atras reacții admirative și a suscitat interesul acestora.

×